Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Aralık '09

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Doğalgaz zammından etkilenmemenin tek yolu...

Doğalgaz zammından etkilenmemenin tek yolu...
 

Bu haftaki gırgır dergisi


Geçen yıl doğalgaza % 75 oranında zam yapılmasının ardından bu yıl da gündemi doğalgaza zam tartışmaları meşgul ediyor.

Bu konudaki haberler şöyle:

Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Taner Yıldız son dönemde ortaya atılan doğalgaza % 50 zam iddialarına ilişkin yaptığı açıklamada "Şu anda bir zam yok" demiş.Fakat gelecek gün ve aylara ait bir açıklama yapmaması ise kafa karıştırmış. Bakan Yıldız, doğalgaza zam konusunun Aralık ayında görüşüleceği konusu kendisine hatırlatılınca "Bugün 1 Aralık, yani dün akşam itibariyle zam olsaydı bugün yürürlüğe girerdi" demiş.

Bu demeç üzerine, Tüketici dernekleri federasyonu, Aralık ayında doğal gaz zammının tepki çekeceği için 2010 a ertelendiğini belirtmiş. Federasyon Genel başkanı Ali Çetin, yaptığı yazılı açıklamada "Bakanın doğalgazın otomatik fiyatlandırmaya tabi olduğu açıklaması, tüketicilere 2010 yılında yansıyacak zammın % 50 ile % 70 arasında olacağını gösteriyor" demiş.

BOTAŞ'ın doğalgaz fiyatlarını 2010'da ortalama yüzde 50 artırmaya hazırlandığını duyuran Zaman;

zammın kesinleştiğine dair belgelere ulaştığını bildiriyor. Gaz satan ithalatçılar, gelecek yıl için belirledikleri satış fiyatlarını müşterilerine bildirmeye başlamış. Bu yıl ortalama 250 dolara ithal edilen bin metreküp doğalgaz, Ocak 2010'dan itibaren santrallere ortalama 360 dolardan satılacakmış. Buna göre yeni yılda doğalgaz toptan satış rakamına yüzde 40-50 civarında zam gelecekmiş.

Sanayi ve konut aboneleri gazı, elektrik santrallerine göre daha pahalı tüketiyor. Bu rakamlara ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ile KDV (Katma Değer Vergisi) eklenerek nihai fiyat belirleniyor. Vergiler, fiyat ve zam oranının daha da yukarı çıkmasına sebep oluyor.

Toplumdaki genel kanı ise eğer bir siyasi, herhangi bir mamule zam yok diyorsa, en kısa zamanda zam olacağı yönündedir. Geçmişte bu hep böyle olmuştur.

Tüketiciler olarak bu zamdan etkilenmemenin tek yolu ise şudur. Belki de şimdiye kadar bir çok kişinin aklına geldiği ve tedbir aldığı bu yöntemi bir kere de ben hatırlatmak istiyorum.

Faizlerin yüksek olduğu dönemlerde zam olmadığı sürece elektrik ve doğal gaz ödemelerini geç yapmak bir avantaj olarak görülürken şimdi gelecek zamlara karşı önceden alınacak tedbir, bu hizmetlerin bedelini önceden ödemektir.

Eğer Doğalgaz saatleriniz Ankara'da olduğu gibi peşin ödemeli kontör yüklemek şeklindeyse, kışlık gazınızı peşin olarak alır, saatinize yükler, geri kalanını da kontör kartınızda bekletebilirsiniz. O kadar param yok diyorsanız, bankalardan aylık %06 ile % 1 arasında ödeyeceğiz faiz oranıyla doğal gaz için kredi kullanırsınız. Bu krediyi 4 aylık kullandığınızı düşünürseniz, bankaya ödeyeceğiz faiz, % 4 ü geçmez. Böylelikle doğalgazi peşin aldığınızdan % 50 zam sizi etkilemez.

Eğer param var, kredi kullanmam diyorsanız, o zaman faize, dövize, altına yatırım yapacağınıza doğal gaza yatırım yapmış olursunuz ki bu sizin için en karlısıdır.

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..