Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ocak '20

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

DOĞU EKSPRESİ BİLET SORUNSALI

Doğu Ekspresi bileti nasıl bulunur?

Doğu Ekspresi bileti nasıl alınır?

Doğu Ekspresi bileti nereden alınır?

Bunlar ve benzer pek çok soru son yıllarda google gündemini oldukça fazla meşgul etmektedir.

Sorun sadece arama motorlarını değil, ulusal şikayet platformumuz olan siteyi de ziyadesiyle yakınma iletileri yağmuruna maruz bırakmaktadır.

Kars demiryolu güzergahının özellikle Divriği’mizden başlayarak Çaltı Çayı ve Karasu vadileri boyunca sunduğu eşsiz doğal güzellikler ile Kars ilimizin tarihi ve kültürel zenginliklerinin gezginlerce internet ortamında doyumsuz güzellikte görseller eşliğinde paylaşılmaya başlanmasıyla birlikte Doğu Ekspresi’yle Kars turu iç turizmimizin gözde destinasyonlarından biri oluverdi.

Doğu Ekspresiyle Kars gezisine artan ilgi doğal olarak tur firmalarının da gözlerini bölgeye çevirmelerine yol açtı.

Yükselen talep Doğu Ekspresi biletlerinin edinilmesini zorlaştırmaya başladı.

TCDD bir yandan artan talebe cevap vermeye çalışırken diğer yandan ürün çeşitlendirme yoluna giderek gelirlerini artırma arayışlarına yöneldi. Bunun için Ankara-Kars arasında her gün karşılıklı ve düzenli seferler yapan Doğu Ekspresindeki yataklı vagonları ayırıp sadece çift kişilik yataklı komprartmanlardan oluşan ve Turistik Doğu Ekspresi adını verdiği, her gün karşılıklı hareket eden yeni bir sefer koydu. Doğu Ekspresi ise artık 4’er kişilik “örtülü kuşetli” kompartmanlardan ve 2+1 koltuklardan müteşekkil pulmanlı vagonlardan oluşan yeni şekiiyle seferlerine devam etmektedir.

Turistik Doğu Ekspresinde 2 kişilik yataklı kompartman 480 TL ve Doğu Ekspresinde 4 kişilik örtülü kuşetli kompartmanın kişi başı fiyatı ise 58 TL’dir. (İndirimli fiyat detaylarına girmiyoruz.)

Aradaki büyük fiyat farkı ve özellikle çocuklu aileler için Turistik Doğu Ekspresindeki 2 kişilik yataklı kompartmanların elverişsizliği nedeniyle Doğu Ekspresine olan ilgi daha da artmış ve bu trene ait biletlerin temin edilebilmesi oldukça zorlaşmıştır.

Biletler TCDD web sayfası üzerinden 30 gün öncesinden satışa sunulmaktadır.

Buraya kadar anlattıklarım an itibariyle hemen herkesin sahip olduğu veya rahatlıkla ulaşabileceği anonim bilgi mahiyetindedir.

Doğu Ekspresiyle Kars gezisi yapmak girişiminde bulunan herkes gibi bizim de ilk bilet edinme girişimlerimizden itibaren yaşamaya başladığımız ızdırap ve sonrasında bu ızdırabın yol açtığı hırsla engelleri aşarak gezimizi gerçekleştirme başarımıza dair tespitlerimiz ise ilk kez ve sadece tarafımızdan siz değerli gezginlerimizin bilgilerine sunulmaktadır.

Gezi programımız üzerine araştırma yapmaya başladığımız anda edindiğimiz ilk bilgi, Doğu Ekspresi biletlerinin daha satışa çıktığı günün ilk saniyelerinde kapış kapış kapışılarak tükendiği şeklindeydi.

Biletler sefer gününden 30 gün öncesinden gece saat 02.00’da satışa çıkıyor ve çıktığı anda tükeniyordu. Öyle ki, biletlerin ekranda belirdiği anla internet üzerinden satınalma girişimlerimizin başarıya ulaşma şansının söz konusu dahi olamayacağı kadarki kısa ilk saniyelerinde tükeniveriyordu.

Bu gerçeği birkaç gece üst üste gece yarıları bilgisayar başında geçirdiğimiz nöbet günlerinde idrak etmek durumunda kaldık.

Ve bizden önce ve bizden sonra bizimle aynı hayal kırıklığını yaşayan diğer pek çok hevesdaşımız gibi soluğu şikayet var com sitesinde aldık. “Böyle iş mi olur, bu kadar kısa sürede bu kadar biletin satılmasına olanak yok, olsa olsa biletler tur şirketlerine peşkeş çekiliyor…” mealinden ve biraz da şehir efsaneleri dolduruşlu şikayetimizi yayınlattık.

Bu şikayetlerin TCDD yetkililerince hiçbir şekilde muhatap alınmadığını da bu vesileyle öğrenmiş olduk. Şikayetlere cevap verilmiyor.

Geziyi gerçekleştirme hususundaki kararlılığımız ise sürüyordu. Çare aramaya koyulduk.

Önce TCDD’den tanıdık bulma arayışına girdik. Tanıdıklarımızın tanıdıkları vasıtasıyla ulaşmaya çalıştığımız kişilerden herhangi bir destek bulamadık. “Siz kurum bilet satış ekranında ne görüyorsanız biz de onu görüyoruz” diyorlardı.

O kanaldan da ümidimizi kestik.

Gece gündüz ekran başında ve bilet bulma takıntısıyla eşelendikçe bir şey dikkatimi çekmeye başladı.

30 gün sonrası için bilet alma girişimlerimden hiçbir şekilde sonuç elde edemiyordum ancak bu araştırmaları yaptığım bizatihi o günlerde, o günkü trenin kalkışından birkaç saat önce ilginç bir şekilde o trende boş birkaç kompartman varlığına tanıklık ettim. Tesadüf olabilir mi diye izleyen günlerde tekrar tekrar kontrol ettiğimde bunun tesadüf değil mutat bir durum olduğunu gördüm.  

Evet.  Bu durum hem Ankara ve hem de Kars kalkışlı trenlerde her gün görülen bir uygulamaydı.

Gördüm ki gerek Ankara’dan ve gerekse Kars’tan hareket eden her Doğu Ekspresinin kalkışından birkaç saat önce 4’er kişilik 2, 3, 4 ve hatta 5 boş kompartman için biletler satışa sunuluyor ve hatta çoğu kez bu biletlerin satışı dahi gerçekleşmeden trenin seferi başlıyordu. Yani 30 gün öncesinden o son birkaç saate kadar satılmayan bu koltuklar boş olarak, bir başka deyişle bu kadar sayıda bilet bedeli tutarında Kurum zarara uğratılarak seferler gerçekleştiriliyordu.   Bu hususu tespit ettikten sonra bu kez bu biletlerin seferden en çok kaç saat öncesinden satışa çıktığını araştırdım ve bu sürenin Ankara kalkışlı sefer için 5 saat 55 dakika ve Kars kalkışlı sefer için 6 saat olduğunu kesin olarak tespit ettim.

İnanmayan bu bilgiyi bugün test etsin.

Evet…

Doğu Ekspresinde her gün  o günkü Ankara’dan kalkış saati olan 17.55’ten 5 saat 55 dakika önceki saat 12.00’da ve Kars kalkış saati olan 08.00’dan 6 saat önceki 02.00’da o günkü tren seferi için boş birkaç kompartmana ait biletler mutlaka ama mutlaka satışa çıkarılıyor ve çoğu zaman bu biletlerin çoğu da satılmadan seferler başlıyordu.

Bu durumu tespit etmemle birlikte artık gezimizi rahatlıkla planlayabilirdik.

Öğrenci olan kızımızın bildirdiği tarih olan 9 ocak 2020 Perşembe günü Doğu Ekspresinin Ankara’dan saat 17.55 çıkışlı seferinin bileti için saat tam 12.00’de ekran başına geçtim, tam o dakikada biletleri satışa çıkan kompartmanlardan birindeki 4 bileti hiçbir sorunla karşılaşmadan satın aldım. Sonraki kontrollerimde tespit ettim ki bu kadar aceleye gerek de yokmuş. Trenin kalkış saatine kadar bize yeter sayıda müsait yer halen mevcuttu.

Ertesi akşam Kars’a varacak, 3 gece konaklayacak ve ayın 13’ü Pazartesi  sabahına karşı saat 02.00’da dönüş biletimizi satın alıp sabah saat 08.00’daki seferle dönecektik.

Aynen belirttiğim gibi dönüş bileti alımımızda da hiçbir sürprizle karşılaşmadık ve bu olağanüstü güzellikteki gezimizi planladığımız gibi gerçekleştirdik. 14 Ocak Salı günü saat 10.00’da Ankara Garı’nda indik.

Gidiş ve geliş yolculuklarımız esnasında her iki trende tur rehberleri eşliğindeki grupların doldurduğu kompartmanlar bulunduğunu hatta bu grupların kompartman yolcularının ekseriyetini oluşturduğunu gözlemledik.

Şikayet sitesinde bizim de aralarında olduğumuz pek çok şikayetçinin  ifade ettiği şekilde Doğu Ekspresinin kompartman biletlerinin tur şirketleri tarafından satıldığı şeklindeki bilginin doğruluğuna tanıklık etmiş olduk.

Gözlemlerimiz ve tespitlerimiz neticesinde biletlerin aslında 30 gün öncesinden hiç satışa çıkmadığı, daha doğrusu satış ekranının halka açılmadığı, biletlerin satış yetkilerinin bu andan itibaren sadece ve sadece seyahat acentelerine ait olduğu, bu nedenle ekran başında nöbet tutan hiç kimsenin zaten 30 gün öncesinden son 6 saate kadar bu biletleri satın alabilmelerine olonak verilmediği, bu satış faaliyetlerinden arta kalan yerlerin ise sadece ve sadece son 6 saaatte kamuoyunun yararlanımına açıldığı şeklindeydi. Biz de bu biletlerden alarak gidiş ve dönüş seyehatimizi gerçekleştirdik.

Yaşam deneyimlerimizle iyiniyetli çıkarsama yaparak ulaştığımız  sonuç, TCDD idaresinin biletleri tur firmaları aracılığıyla satmasında, bir art niyetten ziyade, bu yolla daha çok satış yaparak Kuruma daha fazla gelir sağlama amacıyla hareket edildiği yönündeydi. Ancak konu hakkında kamuoyuna yeterli bilginin verilmiyor olması çok sayıda şikayetçi tarafından dile getirilen şaibelerin gölgesini  bütünüyle yadsımamızı da olanaksız kılıyor. Konuya dair Kurum tarafından yeterli ve ikna edici bilgilendirme yapılmasının bir ihtiyaç olduğunu değerlendiriyoruz.

Deneyimlerimizden süzdüğümüz bilgilerin yararlı olması dileğiyle tüm gezginlere sağlıklı ve eğlenceli gezmeler… Sağlıcakla kalın.

Kenan IŞIK

 

Not: Bu bilginin yaygınlaşmasının yol açacağı yoğunluk nedeniyle dönüş biletinin temininde zorluk çekilebileceğini dikkate almakta fayda var. 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 432
: 2964
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

Mülkiye mezunuyum. Emekli müfettişim. Ankara'da yaşıyorum. S'oligarşi isimli kitabı yazdım. Kitap..