Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ocak '16

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Doğulu acı yemekle övünür, acı biber Meksika’dan gelmedi mi; yoksa Meksika'nın eski adı Urfa mıydı?

Doğulu acı yemekle övünür, acı biber Meksika’dan gelmedi mi; yoksa Meksika'nın eski adı Urfa mıydı?
 

Güney ve doğu illerimizde yemekleri çok acı yerler. Hatta Urfa’nın meşhur acılı çiğ köftesi vardır. Antep, Maraş, Adana, Urfa… Buralarda acısız yemek olmaz. Kebapları bile acılıdır; acılı Adana, Acılı Urfa. Tabi haliyle yöre insanı özellikle de bu şehirler olarak acının şöhretine sahip çıkmaktalar “çiğ köfte, acılı Adana, Urfa. Yani yıllar içinde bu böyle yerleşmiş gitmiş.

Şimdi biz bunları böyle bildiğimiz için acının vatanını da burası olarak biliyoruz. Sonra bir okuyoruz ki acı biber ülkemize 1700 yıllarında yani daha dün Meksika’dan gelmiş. Bu durumda acı kimin oluyor? Acı biberin vatanı neresi oluyor? 1700’den önce siz hiç acı biber görmediniz, acıyı bilmiyordunuz ki acı yiyesiniz. O tarihten önce (hatta belki 50-100 sene sonra bile) acılı çiğ köfte yapmadınız (acı bibersiz çiğ köfte olur mu) acılı Adana’nız, acılı Urfa’nız da olamaz o zamanlarda. İhtimal ki çig köfteniz bildik köfte (köfte var mıydı bakalım, belki o da batıdan gelmiştir) Adana, Urfa kebaplarınız acı değil tatlıydı.

Yine de övünebilirsiniz, evet doğru ama acıyı Türkiye’de biz meşhur ettik dersiniz. Öyle alışmışız ki Urfa deyince acı biber yemiş gibi oluyorum, ağzım sulanıyor. Varsın acı biber Meksika’dan gelsin. Varsın en çok acı yiyen siz olmayasınız. Sizin yine de “çiğ köfte” gibi “acılı Adana” “acılı Urfa” gibi dünya markalarınız var. Gerçeği öğrensem bile pek bir şey değişmeyecek. Bizim Meksika’mız da sizsiniz!

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..