Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ekim '18

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Dolar Bundan Sonra Ne Olur?

Dolar Bundan Sonra Ne Olur?
 

Evvela kaydedelim, bugün 9 Ekim 2018. Konumuz dolar bundan sonra ne olur. Örneğin yılbaşına kadar ne olur, yılbaşını takip eden 2-3 ayda, velhasıl bugünden itibaren 5-6 ayda ne olur?

Bence Türkiye’nin cari açığı, toplam dış borçları, dış değerlendirme kuruluşlarının kötü notları, halkta “aman döviz tevdiat hesaplarına el konur” gibisinden yaratılan panik ve bu gibi sebeplerle yerli halktan parasını bankalardan çekecek olanlar zaten bugüne kadar çekeceğini çekti. Türkiye’ye sıcak para getirmiş olan yabancı yatırımcılardan dolarını Türkiye’den geri götürecek olanlar da bugüne kadar zaten götüreceğini götürdü. Bugünden sonra bu sebeplerle Türkiye’den döviz çıkışının dövizi kuvveti bir şekilde yukarı itecek fazlalıkta olmayacağını düşünüyorum. Öyle ya, bu gibi sebeplere itibar edenlerin ne yapacaklarsa bugüne kadar yapmış olmaları, bugüne kadar beklememiş olmalarını makul bir varsayım olarak görüyorum. Kaldı ki yabancı yatırımcılar içinde, bugünkü yüksek faiz oranlarını ve dolarda olabilecek stabilizasyonu göz önüne alarak, Türkiye’ye yeni sıcak para girişi yapacak olanlar dahi olabilir.

Bugünden sonra dövizi yukarı doğru etkileyecek başlıca iki ana etken (veya ihtimal) görüyorum. Birincisi gerek kamu gerekse özel kesim borçlarının vadeleri geldiğinde (Ekim, Kasım ve takip eden aylarda) yenilenememeleri ihtimalidir. Ancak Akbank’ın yakın geçmişte vadesi gelmiş olan bütün borçlarını hiç zorluk çekmeden ve makul faiz oranlarıyla yenileyebilmiş olması, bu konudaki tereddüt ve endişeleri oldukça azalttı.

Geriye kalıyor yüksek enflasyon. Evet bu da dövizi yukarı itecek bir faktördür. Ancak Eylül sonu itibariyle açıklanan %24 senevi enflasyonun dolara etkisinin çok sınırlı kaldığını da hep birlikte gördük. Ayrıca kabine de harcamaları kısmak, bazı yatırımları ertelemek gibi orta ve uzun vadede olumlu neticeler verebilecek bazı tedbirler alıyor ve almaya da devam edecek görünüyor.

Diğer yandan Amerika ile söz düellosunun durmuş olması, Trump’ın tweetlerine ara vermiş olması, rahibin salıverilmesi konusunun kritik olma halinden çıkıp şimdilik iyi umutlarla durulmuş görünmesi, bazı Avrupa ülkeleri ile ve özellikle Almanya ile ilişkilerin süratle ve gözle görülür derecede iyileşme yoluna girmiş olması ve halkımızda ki panik havasının daha sakin bir ruh haline dönüşmesi gibi olumlu gelişmeler de var.

Yukarıda saydığım faktörleri göz önüne aldığımda, doların önümüzdeki 5-6 ay içinde öyle 7 tl, 7.50 tl veya 8 tl gibi seviyelere çıkacağını hiç sanmıyorum. Bence daha kuvvetli ihtimal doların bu seviyelerde yani 6 – 6.50 tl arasında gidip geleceği veya 6 tl civarında dolanıp duracağı yönündedir.

Şüphesiz bunlar kişisel görüşlerimdir ve ben bu konuda uzman değilim. Kaldı ki bu konuda uzman olanlar dahi yanılabilir. Kalın sağlıcakla.

 
Toplam blog
: 326
: 941
Kayıt tarihi
: 10.03.11
 
 

Okullar: TED Ankara Koleji, ODTÜ, Bogaziçi Üniversitesi (Master) İş Hayatı: Philips, Anadolu Endü..