Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ağustos '09

 
Kategori
Yurtdışından Bildiriyorum
 

Domuz gribi H1N1 ve Epidemi Senaryosu...

Domuz gribi H1N1 ve Epidemi Senaryosu...
 

Küresellesme ve grip epidemi riski


Virus tasiyan, adina "grip" denilen enfeksiyon hastaligi bir baska isimle yine gündem de yerini aldi. Ona da bir isim bulmuslar.

Adi: Domuz gribi H1N1

Dogum Tarihi: 13 Nisan 2009

Dogdugu Ülke: Meksika.


Son yüz yilin en agir grip salginlari:

Ilk grip salgini:
20. yüzyilda "Ispanyol gribi A/H1N1" adiyla gündeme getirildi. 1918 - 1920 yillarinda en az 25 milyon; bazi verilere göre 50 milyon kisinin ölümüne neden oldugu tahmin edilen en agir grip salgini.

Ikinci grip salgini:
1957 -1959 yillarinda, "Asya gribi A/H2N2" Cin'de gündeme geliyor. 2 Milyon insanin ölümüne neden oluyor. Ve hala Asya'da zaman zaman ortaya cikiyormus.

Ücüncü büyük grip salgini:
1968 de "Hong Kong A/H3N2" adiyla Hong Kong'da adini duyuruyor. Iki sene icersinde Dünya genelinde 1 milyon kisinin ölümüne neden olmus.

Dördüncü büyük grip salgini:
2000 yilinin Kasim ayinda Cin'de ortaya cikan 2003 yilina kadar süren ve Akciger Hastaligina neden olan "Sars" isimli virus Cin sinirlarindan disari cikarak, 8 bin insanin hastalanmasina, 800 kisinin ölümüne neden oluyor. Bunun 350 ye yakini Cin'de ölüyor.

Besinci grip salgini:
2003 yilinda "kus gribi A/H5N1" olarak boy gösteriyor güney Asya'da ve 250 insan ölüyor.
***

Grip virusu sürekli degisinime ugradigi icin domuz gribi icin yeni asi üretilmesi gerekli görülmüs .

Domuz gribi H1N1: 13 Nisan 2009 yilinda Meksika'da ortaya cikan virus 13 bin kisiye bulasmis. Ancak ölümle sonuclanma orani düsük. Sonbahar mevsiminde ortaya cikan mevsimsel gripten de her yil yüzlerce insan ölebiliyor. Kronik hastalik ve bagisiklik gücüne bagli ölüm orani degisebiliyor.


Domuz gribi hakkinda insani paniklestiren cesitli haberler gündeme geliyor. Bazi bilimsel kaynaklardan cikan haberler karsit nitelikte. Kimileri panik yaratirken diger bir kesim pek önemsemiyor grip tantanasini. Farkli aciklamalar getiriliyor resmi ve resmi olmayan kaynaklardan.

Yeni arastirmalara göre, domuz grip virusu domuzdan insana bulasmiyor mus. Domuz eti satislarina yasak getirilmedi. Süpheli olmadigi icin. 72 derecede pisirildiginde her tehlikeli maddelerden arinmis oluyor.. Zaten aslinda her cins etin cig olarak (cig köfte gibi) yenilmesi insan sagligi icin sakincali. Domuz gribinin 1976 yilindan beri tanindigini- ancak viruslar zamanla mutasyona ugradigi icin yeni asi gelistirilmesine gerek duyulmus.


Birbirine zit karsit haberler kafami iyice karistirmaya baslarken, edindigim bilgilerden cikardigim sonuclari özetleyerek kendimce analiz etme ihtiyaci duydum. Hangi bilimsel aciklama dogru bilemiyorum. Hepsini derledikten sonra üclü analiz mekanizmam: Akil + mantik + icimdeki sesin destegi ile cikardigim sonuc: Domuz gribi salgin panigi önceden hazirlanmis bir senaryo gibi geliyor bana. Küresel ekonomik krizinden yararlanarak, öncelikle ilac sanayi sektörü basta olmak üzere kendilerine cesitli cikarlar saglamayi amaclayan otoriterlerin yazdigi hayali bir senaryo.

Mevsimsel gripten pek farkli bir hastalik oldugu konusunda da kesin (!) bilimsel aciklamalar pek yapilamiyor.

***

Asinin etkisi ve yan etkileri ancak sadece standart testten gecirilebildi. Test amacli asilama aksiyonu Almanya'da baslatildi. 18-60 yas grubu 12 bin kisi ve 2000 cocuk olmak üzere 14 bin kisi asilandi. Ilk iki asi iki hafta icersinde yapiliyor. Tazeleme asisinin bir sene sonra yapilmasi gerekiyor. Test asisi yapilan kisilere günde bes kez telefon edilerek durumlari hakkinda bilgi aliniyor. Ve ilaveten bes kez doktorlar tarafindan da muayene ediliyor kan tahlileri yapiliyor.

Kesin sonuclar 43 gün sonra alinanacak. Sonuclar iyi cikarsa asinin piyasaya sürülmesi ile ilgili calismalar hemen baslatilacak. Kasim ayi baslarinda asi piyasada olacak. Alman ekonomi bütcesinden cikan 1 milyar Euro sürpriz bir harcama. Saglik Bakanligi masraflari genel saglik sigortalarinin üstlenmesini öneriyorken, konu politik sorun/konu olmaya basladi. Büyük bir ihtimalle büyük bir kismini genel saglik sigortalarinin üstlenecegi anlasiliyor. Bugünkü tahminlere göre kisi basi 14 € tutuyor asi ve asilama ücreti.



Domuz gribi asisi olmak riskli mi?

Domuz grip asisi cok yeni ve henüz yeterli uzun asamali deneyimlerden gecirilememis bir asi oldugu icin ileriye dönük ne gibi yan etkileri olabilecegi konusu da aciklik kazanmis degil.
Domuz gribinin agir epidemiye dönüsmesini önlemek icin alelacele gelistirilen bir asi. Asinin yan etkileri mevsimsel grip asisinda oldugu gibi olacagi ileri sürülüyor. Hamile kadinlarin asilanmasina pek olumlu bakilmadigi icin henüz kesin bir karar alinmadi.

Tek tip bir asi degil. Etkili madde ayni fakat ilave maddeler var. Konserve maddesine alerjisi olanlar ve askerler icin farkli asilar hazirlanmis. Konserve maddesi olarak civa kullanilmis. 


Saglik Komitesi Parlamentosundan Avrupa Konseyi Üyesi;
Dr. Wodarg yeterli deneyimden gecmemis asinin icerigine ve asilama kampanyasina pek olumlu bakmiyor. Bild Zeitung gazetesinin 07.08.2009 tarihli sayisinda: Asinin ana maddesinin hayvansal kökenli yeteri kadar temizlenemeyen kanserli hücrelerden olustugunu; asinin - kanserojen gibi ciddi risk tasidigini ve domuz gribinin mevsimsel gripten farkli olmadiginini acikladi.

Paul-Ehrlich Instituts Baskani Johannes Löver „Dr. Wodrag'in yaptigi uyariyi/ aciklamayi alakasiz ve sorumsuzluk olarak niteliyor. Asidan kanser olma olasiliginin % 0 ve yan etkilerinin mevsimsel asida oldugu gibi; asi yapilan bölgede kizariklik, siskinlik, bas agrisi ve uzuvlarda agrilar olabilecegini belirtiyor. Asinin hayvansal kökenli hücrelerden oldugu dogrudur tümörler gibi cogalan hücrelerden fakat kanserli hücreler olmadigina -aciklik getiyor.

Novartis ilac şirketi tarafindan üretilen asinin test asamasi halen sürmekte.

Insanlar üzerinde henüz yeterli ve uzun süre denenememis yeni asinin ileriye dönük riskleri bilinemiyor olsa da; epidemi ihtimaline karsi insanlarin asilanmasina 2009 Kasim ayi baslarinda baslanacak.

Öncelikle risk alabilecek meslek gruplarindan; doktorlar, hemsireler gibi saglik personeli; polisler, ögrenciler, ögretmenler; kalabalik insan toplugu icinde bulunmak zorunda olanlar; kronik hastaliklari olanlar; belki hamileler vb. insanlara öncelik taninacak.

Yeni bir habere göre: Basbakan Angele Merkel ve Bakanlarinin asisinda süpheli madde kullanilmayacakmis.

Yine yeni bir habere göre, Iki tip asi uygulanmasi Kuzey Ren Vestfalen Eyaletinde uygulanmayacagi aciklandi.

Welt Online da yapilan bir anketin bugünkü verilerine göre Almanlarin %80 i asi olmak istemiyor.



Ilac sirketinin bu girisimi dünya capinda sorumlulugu olan - ayni zamanda büyük ve kapsamli bir calisma oldugu aciklaniyor.

Genis kitlelerin asilama aksiyonuna karsi olanlara Prof. Klenk: 1976 yilinda domuz gribi vardi, diyor. Amerikan asker kislalarinda 10-15 grip vakasi yüzünden grip asisi mecburiyetinin onaylanmasini istedigini ve asi sayesinde hastaligin o yillarda umduklari kadar yayilmadigini örnek veriyor.

***


Domuz gribi virusu insandan uzak kaldiginda ancak bir kac saat yasayabiliyor. Korunma kurallarina uyulmasi tavsiye ediliyor!

*Domuz gribinden korunmanin en önemli püf noktasi: HIJYEN !!

 Panige kapilmadan, takinti yapmadan:

* Eller her gün sabunla sık sık yikanmali.

* Ellerle agiz burun ve gözlere dokunulmamali.

*Hapsirirken agizdan cikan tükürük damlaciklarinin solunum yolu ile vücuda girmesiyle gelisiyor. Bu bakimdan;

*hapsirirken agiz elle degil; bir kez kullanilan medille, mendile ulasilamadiginda kolla kapatilmasi öneriliyor.

*Elle kapatilmasi halinde ele bulasan virus teorik olarak daha kolay bulasacagi icin salgina neden olabiliyor.

*Süpheli durumlarda insanlara sarilip öpüsmelerden - el tokalasmalarindan, kendilerinden iki üc metere uzak durmaya - kalabalik ortamlarda bulunmamaya özen göstermeliyiz.

Önce kendimizi korumaliyiz. Ssalgini önlemek icin önemsenmeldir.


Tedbirli olmak gerekiyor:
Domuz gribinde ilk ve önemli belirti yüksek ates oldugu gözlemlenmis. Ilaveten mevsimsel gripte oldugu gibi
üsüme, basagrisi, kirginlik, , kendini cok hasta hissetmek, uzuvlarda agrilar, bogaz agrisi, öksürük gibi sendromlar belirdiginde doktora gidilmesi yerinde alinmis bir karar olabilir.

Yeteri kadar denenememis asi olmasina ragmen, insanliga hayirli olmasini diliyorum.

Almanya'da kullanilacak domuz asisinin adi Pandemrix. Asinin icinde bulunan maddeler ve yan etkileri hakkinda asagidaki linkte almanca bilgiler mevcut.. Türkiye'ye gönderilen asinin birlesimi ayni mi bilmiyorum.

http://www.impfschaden.info/impfungen/pandemrix-impfstoff.html

Kendinizi koruyunuz - hep saglikli ve mutlu kaliniz.


Mine

10.08.2009

Kaynaklar:
Welt.de
Bild.de
rp-online.de

Son güncelledigim tarih: 17.10. 2009

 
Toplam blog
: 139
: 4264
Kayıt tarihi
: 27.07.06
 
 

Yurt dışında yaşıyorum. Spor, yürüyüş vb. bedensel aktiviteleri düzenli uyguluyor - vegan tarzı besl..