Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Kasım '16

 
Kategori
Blog yazarları tartışıyor!
 

Donald Trump ABD’nin 45. Başkanı oldu.

Donald Trump ABD’nin 45. Başkanı oldu.
 

8 yıl aradan sonra ABD başkanlığı tekrar Cumhuriyetçilerin eline geçti. ABD’de bir başkan en fazla 2 dönem için seçilebiliyor. Bu da 8 yıllık bir süreyi kapsıyor. Donald Trump 2012 yılında başkanlığa aday olmayacağını, ancak 2016 da başkan adayı olarak seçmenin karşısına çıkacağını önceden açıklamıştı. Çünkü 2012 yılında aday olsaydı, karşısında bir dönem başkanlık yapmış olan Obama’yı bulacaktı. Seçimlere başkan olarak girmek, daha avantajlı olacağı için, Trump Obama’nın bir daha başkan olamayacağı bir seçimde Demokratların karşısına çıkmayı tercih etti. ABD halkı, siyah bir başkandan sonra kadın bir başkana hazır olmadığını da bu seçimlerde göstermiş oldu.

Aslında anketler Hilary Clinton’un önde olduğunu gösteriyor, bütün dünya  büyük bir olasılıkla daha önce First Lady olan Clinton’un başkan olacağını düşünüyordu. Bu bakımdan birçok ülke için sonuç sürpriz oldu. Dünya borsalarında düşüş olurken, dolar da yükselişe geçti.

Tabi seçim öncesinde konuşulanların ne kadarı seçimlerden sonra uygulanır bilinmez. Müslümanları ve göçmenleri aşağılayıcı konuşmasıyla dikkati çeken Trump, bizimkilerin balkon konuşması karşılığı yaptığı konuşmada bütün ABD’nin başkanı olacağını, kendileriyle iyi geçinmek isteyen ülkelerle, iyi diyaloglar kuracağını, ve bütün ülkelerde ortak bir zeminde anlaşma sağlanacağını söyledi. Zaten balkon konuşmaları genelde böyle olur da, zaman içerisinde söylenenler unutulabilir.

Türkiye açısından bakıldığında Trump kapalı bir kutu. Bizim siyasetçiler Clinton’u yakından tanıdıklarını söylüyorlardı, ama Clinton seçim konuşmalarında YPG’ye silah yardımlarının süreceğini açıklaması, bizim politikamıza ters düşmüştü.

Sadece ülkemiz değil, birçok ülke Trump hakkında fazla bir fikre sahip değil. Örneğin; Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen sonucu "büyük bir şok" olarak nitelendirirken, Almanya'da iktidar ortağı Hristiyan Demokrat Birliği'nden bir yetkili ülke basınına verdiği demeçte ise "ABD Başkanının ne yapacağı hakkında hiçbir fikrimiz yok" ifadesini kullandı.

Ama şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, ABD'ye başkan olarak kim gelirse gelsin, ABD ülke olarak yüzümüze güler, ama arkamızdan kuyumuzu kazar. Bu da böyle biline.....

Trump’un yardımcısı ise eski İndiana valisi Mike Pence oldu. ABD’de yardımcılarını başkanlar bizzat seçiyor ve başkanın görev süresi dolmadan, ölmesi veya ayrılması halinde yeni başkan, yardımcısı oluyor.

Tabii bir de başkan seçildiği zaman eşleri de merak edilir. ABD’nin yeni first lady’si ise Donald’ın üçüncü eşi olan Melania Trump.

Eskiden Yugoslavya içinde yer alan Slovenya’da 26 Nisan 1970 yılında doğan Melania Trump, bir süre modellik yapmıştır fakat şimdi saat ve mücevher tasarımcısı olarak meslek hayatını sürdürmektedir. 2001 yılında oturma hakkı elde eden Melania Trump 2006 yılında ise vatandaşlık hakkı elde etmiştir. Seçim sonuçlarının ardından eşi Donald Trump’ın 45. ABD Başkanı olmasıyla, kendisi de yeni First Lady olmuştur.

Bence blog fotoğrafında görüldüğü gibi başkana yakışır güzellikte bir kadın. Siz ne dersiniz?

Bu blog Milliyet.com.tr sitesinden 132 kez görüntülenmiştir

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..