- Kategori
- Beslenme / Diyet
Dondurma gibi " Dondurma "

Dondurma gibi " DONDURMA "
Üzerinde her “ dondurma “ yazan şey dondurma değildir. Piyasada çok güzel dondurmalarımız var, ama bunların yanında bazıları sudan ibaret, ya da tamamen gıda boyasından. Sağlıklı bir şekilde tüketim için yediğimiz şeyin içerisinde neler var neler yok bilmemiz gerekiyor, her şey dış görünüşten ibaret değil ne yazık ki. Bu kadar geniş kapsamlı bir konuda her şeyi yazmam mümkün değil, yapıldığı sütün ne sütü olduğu ayrı önemli,içindekiler ayrı önemli, muhafazası ayrı önemli.
Dondurma dediğimiz şey , sütten daha fazla kalsiyuma sahip. Örnek verelim, 1 kg dondurmada süte göre çok daha fazla kalsiyum mevcut. Mineral ve vitamin açısından da vücudumuzun isteklerini karşılayan bir yapıda.Çoğumuz serinlemek ve tatlı ihtiyacımızı karşılamak amacıyla dondurma tüketiyoruz ama işin bir de bu boyutu var. Peki bu bahsettiğim hangi dondurma? “ Adam gibi malzemelerden yapılan ve hijyen koşulları tam olan dondurma. “
İşte burada dikkat…
Hijyen denince de akan sular durulur gıda üretiminde. Buna uyulmazsa eğer, satışlar güzel olsa bile kimseler bir şey anlamasa bile zaman gelir bir yerden patlak verir ne olduğunu şaşırırsın. Dondurma üretiminde süt mutlaka pastörizasyon işleminden geçmiş olmalı, aksi takdirde sütte üreyen mikroorganizmaların önüne geçilmesi imkansız. Bu hem ürün kalitesi açısından düşüklüğe hem de sağlıklı tüketimin engellenmesine sebep olur.
Paket dondurma satın alıyorsanız, o aşamada size düşen görevler de var. Dondurmayı aldığınızda erimiş halde ise satıcıyı uyarmak sizin hakkınız, belki soğutucunun kapağı sürekli açılıp kapanmıştır belki de soğutucu yeterli derecede değildir. Sağlığınız için bu konuda da bilinçli olmanız gerekiyor.
Bu anlattıklarım herkesin bildiği şeyler, şimdi benim düşüncelerime gelelim mi ? Ben diyorum ki , şu mavi dondurma harika. Ama sadece mavi olan değil, mor , kırmızı , normalden farklı üretimler olsa? Mavi dondurma insanların ve çocukların çok dikkatini çekti mesela. Farklı renkler ve tasarımlar her zaman ilgi çekiyor. Şöyle bir pancarlı dondurma üretelim rengi kırmızı bordo olsun çok faydalı bir şey ortaya çıkar ki tahmin bile edemezsiniz . O ekşittiğiniz suratı düzeltin ve ön yargılarınızdan vazgeçin. Pancarı burda çocuğum gibi övmek istemiyorum, açın okuyun. Şu orman meyveli dondurma fikrini de tebrik ederim, harika. Hem renk hem tat farklılığı en birincisi. Yeşil dondurma düşünün mesela yeşil çaydan yapılan, turuncu dondurma hayal edin balkabağı tadı var mis gibi. Burda dikkat çekmek istediğim noktayı anladınız mı ? “ Doğal üretim “ istiyorum. İnsanların buna ihtiyacı var. Yoksa renk kolay koy gıda boyasını her renk olsun, resim yapmıyoruz biz istersen sarı boyayla kırmızı boya koyalım turuncu dondurma olsun ? Hayır, bizim dondurmamız balkabağının turuncusundan olsun, en doğalından …
Şimdi bana gelecek olan soruları biliyorum, “ Ne yapalım, nerden tüketelim özge? “ buna ben karar veremem bilinçli bir tüketici olmanız için gereken her şeyi anlattım, hayat sizin.
Afiyet olsun.
Sağlıkla kalın!
Not : “ Dondurma da insan gibidir, başta görünüşüne aldanırsın ama önemli olan içi . “
Gıda Mühendisi- Nermin Özge BİLGE