Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Temmuz '07

 
Kategori
Sivil Toplum
 

Duble Yol - Duble beyin

ÖNCEDEN NOT: Aşağıdaki yazı taslak olarak 2 temmuzdan bu yana bekliyordu. Bugün bir an boşluk yaratınca hatalarımı düzeltip onaya göndermek için Milliyet internet sayfalarına girdim ve Şile kazasının görüntülerini izledim ve duble yol bize ne kadar çözüm! olur görüşümden tamamen emin oldum. Ricam o kazayı izleyin ve bu yazıyı sonra okuyun.

Sayın okurlar perşembe günü yine bir Ankara seyahatim oldu. Cumartesi günü ise sabah çok erken saatte Şile' ye gidip pazar sabahı 10.30 gibi döndüm. Her yolculuğumda karşılaştığım manzaralara bir kez daha değineceğim.

Bir sorunu çözebilmek için gerçek sorunun ne olduğunun çok iyi kavranması gereklidir. Bu kavrama sanırım itiraz yoktur. Bu temel veriden yola çıkarsak eğer, trafik sorununun! ve bu sorunun! yol açtığı kazaların nedeni yollar mıdır sorusunu da sormamız gereklidir. Tüm sağ iktidarlar ve doğal olarak halkımız için sorunun nedeni yollardır. Bu nedenle olası ölçüde , viyadükler köprüler yapılmalı, yollar duble, triplex, asma katlı ve dahi şu anda benim kıt aklıma gelmeyen şekillere getirilmelidir. Ki bu da zaten yapılmaktadır. Bu durumda sorun yol ise ve yol bu hale getirildi ise artık bu yolda kaza olmamalı veya en azından trafik sıkışıklığı yaşanmamalıdır. Peki ülkemizde durum böylemidir ? Tekrar ediyorum lütfen görüntüleri izleyin ve kaza olduğu anda duble yol nasılmış bakın.

Perşembe sabahı yeni (08.30 civarı) açılan Bolu dağı tüneli viyadüklerinin daha başlangıcındayım. Yol düz. Hava haziran ayında olduğumuza göre güneşli. Yağmur, çamur yok. En sol şerit, iki araç aynı yönde çarpışmış halde. (Bu belirtilir mi demeyin ben çok yakınlarda aynı yolda -duble otobanda- karşı yönden gelenlerin çarpıştığını birkaç kez görmüş bir kişiyim.) Allah' tan sanırım kazadan hemen sonra geçiyorum ki trafik tıkanmamış henüz. Aynı gün aynı saatler. Gerede civarındayız. Bir Tır' ın sürücü bölümü dorseye neredeyse yapışmış. Yükler yerlerde ve araç yana yatmış. İşin matrağı teorik olarak oralarda bir araç daha olmalı o kamyonu o hale getiren, ama yok.

Cumartesi sabahı, Şile yolu duble yapıldıya, kaza olmasın, trafik tıkanmasın, canımız halkımız hafta sonu mangala çabuk gitsin diye, bir tarafta bir çarpışma, bir süre sonra bir başka yerde bir otobüs ve benim gördüğüm 2 araç birbirine girmiş. (Şu anda daha fazla olduğunu gördüm.) Yol felç İstanbul' dan Şile yönüne. Hava günlük güneşlik, yol duble ama kaza orada. Bir de kazaya karışan otobüs -tabi ki tesadüf- Kapadokya, Hacıbektaş kazalarında izlediğimiz marka ve model. (Zaten göreceksiniz.) Lütfen sıkan benzerlik yazılarımı hatırlayın.

Şimdi sayın okurlar karar verelim. Türk ulusunun kaza yapmamasını sağlamanın yolu - üstelik çevre, tarih, doğa yok olması pahasına- duble yollar yapmak mıdır, yoksa araç kullanmayı gerçekten öğretmekmidir ? (Diğer temel yaklaşımlar dışında.) Biz bu kadar ideal koşullarda aracı süremiyorsak o zaman yolları daha ne kadar genişleteceğiz? Örneğin Bolu dağı tünelinin ve tabi ki viyadüğünün eni tüm batı Karadeniz' i mi kaplayacak, İstanbul boğazının üstü tamamen köprülerle kapanıp adeta tünele mi çevrilecek. Peki ama yollar duble olur beyinler olmaz ise ne yapacağız? Bir -üstelik küçük boy- binek otosunun içine 8 kişi binip kaza yaparsak, çözüm yolun duble yapılması mı olacak? Peki bunun sonu nerede gelecek ?

Ve lütfen bu hafta başındaki diğer kaza haberlerini anımsayın. Örneğin Konya Afyon yolunda kaza -nedeni mıcırmış- 8 ölü. Bir diğeri bir otobüs arıza yapıyor. Nerede, TEM' de. Duble ötesi bir yolda. Otobüs sürücüsü tamamen emniyet şeridine çekiyor. Sabah 06.30 civarı. Yol günlük güneşlik. Emniyet şeridindeki otobüse arkadan bir binek otosu çarpıyor. 2 ölü. Allahaşkına Türk insanının aracını kullanabilmesi için -yürütmesi için değil- yolun tek şeridinin eni 500 metre ve kaymak gibi , gündüz, çok erken saat değil, hava güneşli ama çok sıcak değil, görüş açık, yağmursuz, buzsuz, karsız, mıcırsız, virajsız, yokuşsuz olması mı gerekiyor? Yemin ediyorum böyle bir yol bulun bizim halkımız o yolu da tıkayacaktır, o yolda da kaza yapacaktır.

Önce ey halkım, sonra tüm etkili ve yetkili kişiler, duble düşünemeyen beynin araç kullandığını iddia ettiği yolu duble yapmanın anlamı yoktur, bunu kabul edelim lütfen. Ve unutmayın işte bu kazaları yapmayı başaranlar 22 temmuzda oy verecekler. Ve bizde sonucu öngörmek için seçim araştırmaları yapıyoruz.
 
Toplam blog
: 226
: 558
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

15 Nisan 1959 İstanbul doğumluyum. Marmara üniversitesi siyasal bilimler fakültesi mezunuyum. Ancak ..