Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Aysegül Akbay Yarpuzlu

http://blog.milliyet.com.tr/yarpuzlu

Halk Sağlığı Profesörü, Kamu Yönetimi ve Avrupa Birliği Uzmanı  

 
 

Yazdığım Kategoriler

 
ABD başkan adaylarının politik farklılıkları

Ben Türkiye'deki liberal siyasetin, ABD'den aldığı etkileşimler açısından bakmaya çalışıyorum konuya. Örneğin, eşcinsel hakları, kürtaj, din baskısı altında kalmayan barışçı dış siyaset, sağlıkta piyasa fırsatlarında eşitlikçilik, küçülen d...evlette azalan vergiler, silah kontrolü...Bu konularda liberal kamuoyunun belli bir pozisyonu olduğunu genel olarak söylemek mümkün ve Başkan adayları da sıklıkla ABD'nin kuruluşunda ön plana çıkan özgürlükçü Anayasal sistemin en önemli değeri olan liberalizme inanan kitlelerin takdirini kazanmak çabasında..Evet, bu kez kısmen Obama..Fakat Romney de vergi indirimleri ve ekonomi konusunda benden puan aldı.

18 Ağustos 2012 21:43
Sağlıkta dönüşüm projesi yerli mi yabancı mı?

Ulusalcı eğilimdeki batıya şüpheyle yaklaşma eğilimindeki emek kesiminde, diğer çalışma alanlarında olduğu gibi sağlıkta da, sendika- işveren çatışmalarının bir yan sonucu olarak, belirgin sermaye ve uluslararası sermaye düşmanlığı olduğunu sanırım hiç kimse inkar edemez. Oysa, özellikle beyaz yakalı AR-GE personeline istihdam sağlayan yenilikçi tıp teknolojilerini, patent ve marka haklarını çiğnemeden küresel pazara sunabilecek kapasite ve yapıdaki firmalar olmasa, esas o zaman merdiven-altı ve şifacılrın ağına düşen şarlatanların kol gezdiği bir sağlık karmaşası düzeni piyasayı kaplar. İnnovasyonda devamlılık ve kalite güvencesi, tedarik zincirlerinde süreklilik güvence altında tutulacaksa, önce bu köhnemiş, küreselleşme karşıtı tepkilerin toplumun sağlıklı geleceğine verdiği zararın farkına varılmalıdır. Ticaret etik kurallarla yapılmalı, yolsuzluk yasaları (anti-corruption laws) yeniden görüşülmelidir.

18 Ağustos 2012 16:57
Sağlıkta dönüşüm projesi yerli mi yabancı mı?

Sağlıkta Dönüşüm Programının Dünya Bankasından ilk fonlandığı yıllarda (2003) bu konuda bir tez projesi yaptırmıştım. Prof.Saltık'la aynı bölümde çalışıyorum. Proje konusundaki eleştirel yorumlarının bir kısmına katılmakla birlikte, sağlığı ulusalcı-emperyalist-anti-emperyalist tartışmasının içine çekmenin yersiz ve anlamsız olduğunu düşünüyorum. Türkiye'de Sağlık Sistemi, bürokratik çabaların ötesinde siyasal ideolojilerin TBMM'deki ağırlığına bağlı olarak gelişir. Şüphesiz, sağlık sisteminin iyileşmesini sağlayacak adımlar IMF fonlarına bağımlı değildir ve yine de cepten ödemeler konusu pek çok vatandaşın sağlık algısını bulandırmaktadır. Kendimi pek çok ulusalcı sosyaliste göre klasik liberalizmle örtüşen özelleştirme yaklaşımına daha yakın hissetsem de, küçülen devlette herşeye rağmen devletin vazgeçmemesi gereken eşitlikçi denge fonksiyonlarının başında yine de sağlık harcamalarının sosyal ya da piyasa sigorta sistemleriyle bilinçle sahiplenilmesi gereği geliyor.

17 Ağustos 2012 21:39
 
Toplam blog
: 46
: 361
Kayıt tarihi
: 21.03.12