​ Dünya 'Emekçi' Kadınlar Günü mü? Dünya Kadınlar Günü mü? / Güncel / Milliyet Blog
Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mart '13

 
Kategori
Güncel
 

Dünya 'Emekçi' Kadınlar Günü mü? Dünya Kadınlar Günü mü?

Dünya 'Emekçi' Kadınlar Günü mü? Dünya Kadınlar Günü mü?
 

Kadın,’ varoluş nedenimizdir.

‘Kadın,’ üretkendir; üretir, öğretir, iletir.

‘Kadın,’ annemizdir, kız kardeşimizdir, sevgilimizdir, aşkımızdır, ‘eşimizdir.’

‘Kadın,’ her şeyimizdir.

Yaşamımızın her aşamasında kadının elinin değdiği her şey daha pozitiftir, daha yapıcıdır, daha üretken ve verimlidir.

Yıllar önce, 1910 yılında Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da toplanan 2. Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda 08 Mart “Dünya Kadınlar Günü” olarak ilan edilmiş, ancak 1921 yılında “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlanmıştır.

‘Kadın’a sınıfsal pencereden bakan Sosyalistler için08 Mart, emekçi kadınların tarihsel süreçteki direnişi ve sınıf savaşımının sonucu elde edilmiş bir ‘kazanımıdır.’

08 Mart’ı “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” ilan eden Sosyalistler, ‘Proleter Kadın’ın bugüne kadar ‘eşitlik’ konusunda verdiği savaşımda ‘diğer kadınlardan’ daha üstün ve önde olduğunu vurgulamaktadır.  

İşçi Sınıfı teorisyenleri tarafından ‘Proleter Kadın’ın’ dışındaki ‘diğer kadınlar’ ‘asalak,’ ‘analık sevgisi’nden yoksun, ‘bilinçsiz’ varlıklar olarak tanımlanmaktadır.

Proletarya, ‘ön yargılı’ ve ‘niyet okuyucu’ yaklaşımı ile ‘emekçi olmayan kadınları’ ‘küçümsemekte;’ ‘toplumsal normlar’ doğrultusunda ‘tüketen’ olarak yorumlanmaktadır.

Proletarya bakış açısı ile ‘çarşı-pazara çıkan,’ ‘alış-veriş’ yapan, ‘para harcayan’ 'Kadın,'  'Kapitalist Sistem’in ‘uşağı’ olarak sınıflandırılmaktadır.

Bu ‘Kadın’a, daha doğru bir ifade ile ‘İnsan’a yapılan çok büyük ‘saygısızlık’ ve ‘emekçi olmayan kadınları’ ‘ötekileştirmek’ anlamı taşır.

Sosyalistlere göre ‘sınıfsal savaşım’ vermeyen ‘Kadınlar,’ 14 Şubat “Sevgililer Günü’nde sevgililerinden, eşlerinden hediye almakla, akşam yemeğe çıkmakla bile ‘mutlu’ olabilecek kadar ‘kıt akıllı’lardır.

Benim için “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlayan ‘Kadınlar’ı ‘sınıflandıran’ ‘Gün’ geçerliliğini yitirmiştir. Ben,‘Kadınlarımızı’ 10 Aralık 1948 tarihli İnsan Hakları Evrensel Bildirimi’nin 1. ve 28. Maddeleri ile onurlandırıyorum:

  • Madde 1- Bütün insanlar özgür, onur ve hakları bakımından eşit doğarlar. Akıl ve vicdana sahiptirler, birbirlerine karşı kardeşlik anlayışıyla davranmalıdırlar.

Bence 28. ve 29. Maddelerde de ‘Kadın’ konusunu şöyle desteklemiştir:

  • Madde 28- Herkesin bu Bildirgede öngörülen hak ve özgürlüklerin gerçekleşeceği bir toplumsal ve uluslararası düzene hakkı vardır.
  • Madde 29- 3. bent- Bu hak ve özgürlükler hiçbir koşulda Birleşmiş Milletlerin amaç ve ilkelerine aykırı olarak kullanılamaz.    

‘Kadınlarımız’ ister evinde ailesine çalışan, ister kendi meslek veya kariyer patikasında çalışan ‘Kadınlar’ olsun; ‘emekçi’ ve ‘emekçi olmayan’’Kadınlar’ sınıflandırması ile ‘ayrımcılık’ yapılamaz!.

Başta sevgili eşim, saygıdeğer annem, biricik kız kardeşim olmak üzere çalışan/çalışmayan;

Tüm ‘Kadınlarımıza’ sesleniyorum: “Dünya Kadınlar Günü’nüz kutlu olsun!..”

08.03.2013, İzmir

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

 

    

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 392
: 908
Kayıt tarihi
: 27.11.11
 
 

1951 Muğla doğumluyum. Ege Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi'ni 1974 yılında bit..