Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Aralık '12

 
Kategori
Deneme
 

Dünya, Japonlardan ders almalı

Dünya, Japonlardan ders almalı
 

japon bahçesi (alıntı)


Aşağıdaki yazıyı internette okuduğum zaman, çok etkilendim. Dünyadaki  Müslüman, Hıristiyan ve Museviler görüp bilsinler. Japonlar insanlığa davranışları ile büyük bir ders veriyorlar. Japonlardan öğrenecek çok şeyler var. Japon kültüründe hoşgörü ve mütevazılık egemendir. Onlar bir felaketle karşılaştıkları zaman, ne aşırı decerede dövünüp ağlayıp sızlıyorlar, ne de bir taşkınlık gösteriyorlar. Yaptıkları evler ve eserler takdirle karşılanıyor. En şiddetli depremlerde dahi evler kolay, kolay yıkılmıyor, çünkü onlarda hile hurda yok. Malzemelerden çalıp çırpmıyorlar. Amerika’da bulunduğum bir tarihte, fırtına söylentileri çıktı, bizde olduğu gibi orada da marketlerde, anında her şey bitti bir yerine 5 aldılar. Hâlbuki Japonlar, o bencilliği göstermiyor, başkalarının haklarına saygı gösteriyorlar. Bir Satış yerinde ucuzluk olsa, insanlar herhangi bir şey almak için birbirini eziyorlar, bir alan 3–4 tane daha alıyor. Bu sadece bizde değil dünyanın en gelişmiş ülkelerinde dahi var. Ama Japonya’da yok. Umarım Japonların örnek davranışlarını herkes görüp benimser.

 

NAHİDE ÇELEBİ

 

İnternette yaygın biçimde dolaşan aşağıdaki metin Japonya deneyimine ilişkin dikkate değer noktaları dile getirdiği için, Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu'nun önerisiyle İngilizceden çevrilmiştir.
JAPONYA'DAN ÖĞRENİLMESİ GEREKEN 10 ŞEY
 
 1. AĞIRBAŞLILIK: Hiçbir dövünme ya da aşırı hareketlerle ızdırap ifade etme görüntüsü yok. Üzüntünün kendisi yüceltildi. 2. ONUR Su ve yiyecek kuyruklarındaki disiplin. Hiçbir kaba söz ya da sert el kol hareketi yok. Sakinlikleri takdire ve övgüye değer. 3. YETENEK Örneğin, inanılmaz mimarlar. Binalar sallandı ama yıkılmadı.ERDEM (Bencil olmama) İnsanlar sadece o anda ihtiyaçları olan şeyleri satın aldılar, herkes bir şeyler alabilsin diye.5. DÜZEN Hiçbir dükkân yağmalama yok. Yollarda korna çalmak, sollamak yok. Sadece
anlayışlı tavırlar.6. FEDAKÂRLIK Elli çalışan deniz suyu pompalamak için nükleer reaktörlerin içinde kaldı. Bunların yaptıklarının karşılığı nasıl ödenebilir?7. DUYARLILIK Lokantalar fiyatlarında indirim yaptı. Korunmayan bir bankamatiğe hiç kimse saldırmadı. Güçlüler zayıflara baktı. 8. EĞİTİM
Yaşlılar ve çocuklar dâhil herkes ne yapacağını tam olarak biliyordu. Aynen de yaptılar. 9. MEDYA
Bültenlerde kendilerini mükemmel bir şekilde dizginlediler. Aptalca konuşan muhabirler/spikerler yoktu. Sadece sakin bir şekilde yapılan habercilik. En önemlisi de, DURUMDAN FAYDALANARAK KOLAY YOLDAN KENDİNE PAY ÇIKARMAYA ÇALIŞAN İNSANLAR YOKTU. 10. VİCDANBir mağazada elektrikler kesildiğinde, insanlar aldıkları şeyleri tekrar raflarına koydular ve sessiz bir şekilde çıktılar. Ülkeleri dev bir afete uğramış durumdaki Japon vatandaşlarından dünyanın alacağı çok dersler var.

 

  

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..