- Kategori
- Türkiye Ekonomisi
Dünya Bankası ve IMF krizin "teğet" geçmediğini yazılı olarak söyledi!

Bildiğiniz gibi ülke gündemimiz önce demokratikleşmeyle meşgul edildi. Ardından değişik açılımlarla meşguliyet devam etti. Şimdi mi? Sıra Anayasa değişiklik paketinde! Mecliste sabahlayan vekillerimiz, uykulu gözlerle çevreye gülücükler saçarken, ne kadar önemli bir görev(!) yaptıklarının farkında gibiler!
Vekillerimiz mecliste normalleşmek ve ileri demokrasiyi kurmak için gece gündüz, Anayasa değişiklik paketinin bir an önce geçmesi için emek(!) sarf ediyorlar. Kendilerine oy verme sırası gelince uykularından uyanıp veya çözdükleri bulmacadan kafalarını kaldırıp, giderek kapalı alana girmeye bile gerek duymadan, birilerine attığı oyun rengini göstermek istercesine oylarını(!) kullanıp, ülkenin geleceğine katkıda bulunuyorlar!
Tabi bu arada ülke ekonomisi ile ilgili yandaş olmayan birkaç basın organına ulaşan veriler de güme gidiyor.
İşte güme giden bilgilerden bir demet:
Türkiye KAMU-SEN'in araştırmasına göre, bir memur ailesi günlük kişi başına ortalama
Aslında fazla söze hiç gerek yok. Araştırmanın yüzdelerine bakınca gerçeği hemen görebiliyoruz. Katılımcıların yüzde 29, 8'i bu soruyu, ''Kişi başına aylık 100 gramdan az'', yüzde 36, 4'ü ''Kişi başına aylık 100-
Aynı araştırmaya göre; memurların yüzde 15, 4'ü ailelerinde ''hiç süt tüketilmediğini'' belirtirken, yüzde 7, 4'ü de ''hiç meyve tüketilmediğini'' ifade etmiş.
Bir başka araştırma da Türk-iş’ten; Türk-İş'in yaptığı hesaplamalara göre; Nisan ayında dört kişilik ailenin açlık sınırı 853 TL, yoksulluk sınırı 2 bin 777 TL olarak belirlenmiş...
Gelelim kriz bizi nasıl teğet geçti sorusuna? Bildiğiniz gibi Başbakan krizin bizi teğet geçeceğini, hamdolsun ayağımızın yere sağlam bastığını uzun zaman anlattı. Ben dâhil birçoğumuz bu sözlere inanmadık! Dünya Bankası ve IMF tarafından yapılan araştırmada; Krizin gerçekten(!) bizi “teğet” geçtiğini tescil etmişler!..
Evet, Dünya Bankası raporunda "Krizle etkilenen hane halklarının harcama kesintileri Ermenistan, Karadağ ve Türkiye'de gelecekteki refahı tehlikeye atıyor" başlığıyla üç ülkeden sonuçların bulunduğu bir tablo da gösterilmiş.
Tablonun TEPAV, UNICEF ve Dünya Bankası tarafından 2009'da yapılan Türkiye Refah Gözlem Anketi'nden alınan bölümünde şu sonuçlara yer verildiği görülüyor.
* Yanıt veren ailelerin yüzde 73'ü kriz nedeniyle daha ucuz gıdalara yöneldiklerini belirtmiş.
* Vatandaşların yüzde 65'i gıda dışı ürünlerde daha ucuza yönelmiş.
* Yüzde 53 gıda tüketimini azaltmış.
* Yanıt verenlerin yüzde 49'u arkadaşlarıyla daha az görüşmeye başlamış.
* Yüzde 48'i gıda dışı ürün almayı kesmiş.
* Yanıt verenlerin yüzde 31'i ulaşım türünü değiştirmiş.
* Yüzde 30'u bilgi-iletişim hizmetlerinden daha az yararlanmaya başlamış.
* Ankete karşılık verenlerden yüzde 26'sı önleyici sağlık hizmetleri itibarıyla doktor kontrollerini azaltmış.
* Yüzde 21'i sağlık hizmetlerinden eskisine oranla daha az yararlanmaya başlamış.
* Ankete yanıt veren hane halklarından yüzde 10'u ise aile içinde dil, bilgisayar ve diğer türdeki kursların bırakıldığını, okul giriş ücretlerinin ödenmemeye başlandığını ya da geciktirildiğini belirtmiş.
Ayrıca krizin yoksullukla mücadeledeki yavaşlatıcı etkisinin beş yıldan fazla sürebileceği belirtilmiş.
Kriz bizi teğet geçer de dünyayı nasıl deler geçer demeyin. Onları da teğet geçmiş!
Evet, rapora göre; küresel ekonomik kriz gelişmekte olan ülkelerde yoksulluğun azaltılması adımlarını yavaşlatmış. Binyıl Kalkınma Hedeflerine ilerlemeyi engellemiş. Krizin Binyıl Kalkınma Hedeflerinde özellikle açlıkla mücadele, ana ve çocuk sağlığı, kadın-erkek fırsat eşitliği, temiz suya erişim ve salgın kontrolü gibi alanlarda olumsuz etkide bulunmuş. Krizin etkilerinin 2015 yılının oldukça ötesine geçeceği de öngörülmüş.
Sonuç olarak kriz nedeniyle 53 milyon insan daha 2015 yılına kadar aşırı yoksul kalacağı saptanmış.
Bu rapora göre; Dünyada aşırı yoksul sayısı beş yıl sonra 920 milyona ulaşacakmış.
Ülkemiz gerçekten çağın ötesine doğru hızla yol alıyor! Bir yandan normalleşip, ileri demokrasiyi kurarken, öte yandan dünyayı yakıp kavuran global kriz bizi teğet geçti(!) Hamdolsun ki memur dâhil herkesin ayağı yere sağlam basıyor! Memur günlük 3 gr. Et tüketsin ne çıkar? Et yerine ot yesinler! Zaten 3 gr. Et tüketirken, 150 gr. Ekmek tüketiyorlarmış. Biraz daha bu şekilde devam etsinler. Biz bu arada ‘ileri demokrasi’yi kurup, ülkeyi iyice normalleştiririz!