Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Nisan '07

 
Kategori
Sivil Toplum
 

Dünya bize atalarımızdan miras kalmadı

Dünya bize atalarımızdan miras kalmadı
 

2006 yılında ülkemizde tam 2.109 orman yangını çıktı. Bu yangınlarda 7.444 hektar yetişmiş orman varlığımız yok oldu. Yok olan sadece 7.444 hektar orman mıydı? Sadece orman varlığımız mı bu kadar azaldı? Yanan o ormanlar pek çok değerimizin de kaybolması değil mi? Atmosferde sera etkisi yapan karbondioksit gazı, bu ormanlar yandığı için arttı. Yanan bu ormanlar nedeni ile toprak erozyonu oldu. Sayısız canlı, yaban hayvanı, kuş, böcek... Daha niceleri cayır cayır yandı, yok oldu. Kimi yumurtadaydı, kimi yaşama henüz 'merhaba' demişti, kimide yeni yaşamlarla yüklüydü. Kim bilir? Belki türünün son örneği bir bitki, yada bir başka canlı da yok oldu. Tüketiyoruz, değerler adına ne varsa.

"Dünya bize atalarımızdan miras kalmadı. Biz onu çocuklarımızdan ödünç aldık" Bu veciz sözün, bir Afrika Atasözü olduğu söylenir. Çıkış kaynağını ben bilmiyorum. Ama bu sözü çok seviyorum. Her türden çevre kirliliği, doğal yaşama alanlarının yok edilmesi, orman kayıpları, en sonun da küresel ısınma. Borcuna sadık olmak, emanete ihanet etmemek, ödünç aldığının kılana zarar vermemek. Bunlar bizim toplumsal erdemlerimiz değil miydi? Sorguluyor muyuz kendimizi? Zaman zaman dost meclislerimizde ' Ne oldu bize?' diyor muyuz?

Yeni ormanlar için, yeni yaşam alanları için çaba gösterenleri saygıyla selamlıyorum. TEMA Vakfı'nın etkinlikleri beni hep heyacanlandırıyor. Sevdiklerime özel günlerinde, armağan olarak TEMA Vakfı'nın 'Fidan Sertifikaları' veriyorum. Yaşamım boyunca hiç bir taşınmazım olmadı. Ama Tema Vakfı sayesinde "DİKİLİ AĞAÇLARIM" var. İnsanlar sahip olduklarını ölümüne koruyor. Sonu ölümlü biten kavgalar, miras yüzünden yaşananlar, ülkelerin işgal edilmesi, sınır ihlalleri, özel güvenlik birimleri, güvenlik kameraları.... daha neler neler. Hepsi sahip olduğumuz mal varlığını korumak için. Peki ormanlarımız? Onları neden aynı titizlikle korumuyoruz? Yeni ormanlar oluşması için gösterdiğimiz çaba, yeni orman yangınları için, yeni kurbanlar yetiştirmek adına mı?

Yaşamım buyunca sahip olabildiğim bu dikili ağaçlarımın yok olmasına izin veremem. Benim hiç hanım, hamamım, yatlarım, katlarım olmadı. Belki ben de istemedim olmasını. Sınırlı gelirimle; çocuklarımın öğrenimleri, onların yaşam kalitesini artırma önceliğine kullandım seçimimi. Ama dikil ağaçlarım oldu. Lütfen onların yaşamasına engel olmayın.

Türk Hava Kurumu, var olan ama teknolojisi yetersiz kalan yangın söndürme uçaklarının yanısıra, yeni ve yangın söndürme yeteneği daha yüksek uçaklar almak, orman yangınlarının orman varlığımızı yok etmesine "dur" demek için yeni bir kampanya başlattı. 27 Nisan Cuma günü, sayıları pek çok olmayan, ama inançlı ve ülkesini seven bir gurup insan; " BU GÜN, O GÜN" dedik ve Ankara'nın Çankaya İlçesinde bu kampanyayı biz de başlattık. Bu dalganın tüm ülkeye, ilçe ilçe, il il yayılmasını dileyerek. THK Çankaya Şube Başkanlığı tarafından düzenlen gecede yangın uçağı alınması kampanyasının başlatılması dışında; bir ödül töreni ve Kahraman Havacımız Vecihi Hürkuş'un yaşamını konu alan bir de tiyatro oyunu vardı. Yıl içinde Şubemize yardımları ile destek verenlere ve Türk Hava Kurumu Çocuk Kulübü Kurucu Üyelerimize anı plaketleri verildi. Gazeteci, tiyatro oyuncusu Sayın Mansur Erk'in yazıp - oynadığı, Sayın Yılmaz Guruda'nın yönettiği tiyatro oyunu ilgiyle izlendi.

27 Nisan akşamı, ülkemiz pek çok politik gelişme yaşadı. Ankara gündemi o kadar yoğundu ki, kızamadık bize destek vermek için gelemeyen büyüklerimize. Sahip çıkılması gereken şeyler vardı. Görevlerini tam olarak yapmaları elbetteki gerekiyordu. Ama biz de erteleyemezdik. Yangın sezonu geliyor. Orman varlığımızı korumak için ülkemizin bu uçaklara ihtiyacı var. Elbetteki korunması gerekenler korunacak. Kimimiz politika da bu görevi yaparken, kimimiz de görev alanlarımızı ilgilendiren konularda görevimizi yapacağız. Hiç bir görevin diğerine göre önceliği olmadan. Ülkeye her şeyi ile sahip çıkmanın ortak bilinciyle.

Dünya ısınıyor. Orman yangınları bu ısınmanın etkisi ile artacak. Orman varlıkları azaldıkça, pek çok nedenle dünya daha çok ısınacak. Bu ısınma daha çok orman yangınına neden olacak. Daha çok orman yangını dünyayı daha da ısıtacak. Bu böyle sürüp gidecek. Nereye kadar mı? Çocuklarımıza bırakacak bir dünya kalmayana kadar.

Türkiye'nin bütün illeri, ilçeleri; gün o gün. Başlatın kampanyalarınızı. Haydi Milliyet Blogcular. Bundan 75 yıl önce, büyüklerimizin yaptığı gibi. Hani onlar " Gün bu gün" demişlerdi, 72 uçağı alarak, ülkelerine hediye etmişlerdi. İşte onların torunları olarak bu gün sıra bizde. Emanet edilene ihanet etmemek, çocuklarımıza mahçup olmayacağımız bir ülke bırakabilmek için.




 
Toplam blog
: 182
: 2395
Kayıt tarihi
: 29.01.07
 
 

10 Kasım 1954 tarihinde doğdum. Sosyal Hizmet Uzmanıyım. Pilotum. (ultralight licence no:151)..