Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ağustos '09

 
Kategori
Salon Sporları
 

Dünya boks şampiyonası

Dünya boks şampiyonası
 

Uluslararası Boks Federasyonu


600’den fazla boksör ve 140 ülkenin katılması beklenen Dünya Boks Şampiyonası yarın başlıyor. Maçların İtalya’daki Mediolanum Forum’da oynanacağı turnuva 12 Eylül'deki final müsabakalarına kadar devam edecek.

11 kategoride yapılcak ve yaklaşık 600 maça sahne olacak şampiyonanın tüm dünyada 50 milyona yakın insan tarafından izlenmesi ve katılım sayıları göz önüne alınınca da tarihin en iyi şampiyonası olması bekleniyor.

Kategoriler içerisinde 60 kg ayrı bir yere sahip olacak çünkü bu sıklette en az 82 sporcu madalya kazanabilmek için mücadele verecek.

2008 Pekin Olimpiyatlarında düzenlenen 11 kategorinin 5’inde altın madalyanın sahibi olan Asyalı boksörler bu başarıyı tekrar göstereceklerine emin gibi duruyorlar. Özellikle son iki Dünya Şampiyonasının ve 2008 Olimpiyatlarının altın madalyalı ismi Çinli Zou Shiming sıkletinde en büyük şampiyonluk adayı olacak.

2007 yılında ABD’de yapılan şampiyonaya politik nedenlerden dolayı katılmaya Kübalı boksörler bu turnuvada yerini alacak ve ‘İyi boksör Küba’dan çıkar.’ tezini devam ettirmeye çalışacaklar. Kübalılar 6 altın madalya aldıkları Atina 2004’ten sonra Pekin’de tam bir hüsran yaşamış ve 2 gümüş, 4 bronz ile yetinmek durumunda kalmışlardı.

Diğer bir süper güç olan ABD, Pekin Olimpiyatlarında sadece bir bronz madalya elde edebilmesine karşın burada iyi sonuçlar elde edebilecek bir sporcu kadrosuna sahip.

Yine bu turnuvada Avrupa kıtasının lokomotifleri kesinlikle Büyük Britanya, Rusya ve ev sahibi İtalya olacak. Ağır sıklette son olimpiyat şampiyonu olan İtalyan Roberto Cammarelle aynen şunları söylüyor: ’Burası benim evim ve Dünya Şampiyonaları Olimpiyatlardan daha zor olsa bile rakiplerime final yolunda başarılar diliyorum. Çünkü diğer finalist kesinlikle ben olacağım.’

Ön plana çıkan ülkelerden sonra gelelim Türkiye’ye. 2004 Atina Olimpiyatlarında bir gümüş, 2007 Dünya Şampiyonasında iki bronz ve son olimpiyatlarda bir bronz madalya kazanan ülkemiz turnuvaları boş geçmiyor fakat istenilen altın madalya bir türlü gelmiyor. 11 kategorinin hepsinde mücadele edecek Türk takımında 91 doğumlu genç sporcular olduğu gibi 83 doğumlu tecrübeli boksörlerde yer alacak. Turnuvaya katılacak milli takım sporcuları:

48 Kilo: Ferhat Pehlivan

51 Kilo: Erdal İnanlı

54 Kilo: Mehmet Topçakan

57 Kilo: Kerem Gürgen

60 Kilo: Yakup Kılıç ( Son Dünya ve Olimpiyat 3.sü)

64 Kilo: Başar Başak

69 Kilo. Önder Şipal

75 Kilo: Adem Kılıççı (Son Dünya 3. sü)

81 Kilo: Önder Özgül

91 Kilo: Bahram Muzaffer

+91 Kilo: Muhammet Güner

Statü: Boks müsabakalarında da her sıklette iki tane bronz madalya veriliyor fakat judo, güreş gibi sporlardan farklı olarak repesaj maçları oynanmıyor. Yarı finalde kaybeden sporcular otomatik olarak bronz madalyanın sahibi oluyolar.

Not: Yarın başlayacak turnuva TRT-3’ten canlı yayınlanacak.

 
Toplam blog
: 27
: 1790
Kayıt tarihi
: 10.02.09
 
 

1990 Kadıköy Doğumluyum. Hala İstanbul Üniversitesi Matematik Bölümü'nde öğrenciyim. Koyu bir Beşikt..