Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Aralık '21

 
Kategori
Seçim
 

DÜNYA'DA KORONA ( 12 )

DÜNYA GÜNDEMİNDE KORONAVİRÜS BİTMEDİ

 

Korona virüsle ilgili ilkyazım 16. 11. 2020‘de başladı.  Aradan bir hayli zaman geçti. Bugüne kadar aldığım notların sayısı 1062‘yi geçti. Halen zaman zaman notlarımı yazmaya devam ediyorum.  Bunların aşağı yukarı gazetemiz Söke Ekspres ve İnternet ortamında Milliyet Blog’ta çıktı. Koronavirüs bitecek diye seviniyorduk, ne yazık ki bitmedi. Bu arada Dünya’da ve ülkemizde birçok insanlar hayatını kaybetti.  Dünya’da 5,5 milyon ve Türkiye’de 50 binden fazla vatandaşımız vefat etti.  Bizim Söke’den de birçok insanımız öldü.  Vefat edenlere Allah’tan rahmet ve yakınlarına başsağlığı diliyorum.   Şimdi son günlerde almış olduğum notlarımdan bir kısmını siz değerli okurlarımla paylaşmak istiyorum:  Yaz gelince bu Covid – 19 bitti, bitecek diyenler ardı.  Koronavirüs ile bazı uzman doktorların uyarılarına rağmen hala ortalıkta maske takmayanlar, mesafeye dikkat etmeyenler ve hijyeni hafife alanlar vardır. Sokakta gezerken maskesiz bazı gençleri gördüğümüz zaman kibarca onları uyardığımız zaman “  zaten hayattan bıkmışım, ölürsem öleyim“ diyenler de vardı. Maske takma konusunda kadınlardın daha çok maskeye önem verdiğini görüyoruz.

 

Bilim adamlarımızdan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan şunları vurguluyor: Sayı arttıkça hastaneye yatan, yoğun bakıma yatan çocuk sayısı da artıyor. Onlar daha güvenli olsun derken insanlar hep okulda alınacak tedbirler üzerine odaklanıyor. Hâlbuki esas alınması gereken tedbirler, çocuklara okullarda uygulanacak tedbirler değil, okul dışında daha çok tedbirler almamız gerekir. Vakaların 30 binlere vardığını görüyoruz.( Bu sayı 08.Ekim 2021) tarihine göre alınmıştır. Basında okuyoruz: Çocuk vakaları artıyor M.E. B. bünyesinde 204 sınıfın karantinaya alındığımı medyadan öğreniyoruz. Yurtdışında Letonya’da 30 ay içinde tam kapanma alındı. Türkiye’de Aşı yaşının 12’ye çekilmesini öğrendik. Ve Samsun’dan kötü bir haber:  İki kardeş 15 dakika arayla Koronadan öldü. (21 Ekim 2021)  Buna göre vakalar artmaya devam ediyor. 

 

Bir kötü haber daha:  Aşı olmayan doktor 1 aydır yoğun bakımda. Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Patoloji Uzmanı Dr. Siraç Erten, Koronavirüse yakalandı. Durumu ağırlaşan Erten, yoğun bakıma alındı. Adı geçen Uzm. Dr.S. Erten şöyle bir itirafta bulundu:” Yaklaşık 1 aydır hastane de tedavi görüyordum. Çocuklarıma, aileme hasret kaldım. Ciğerlerim hasar gördü. Herkesten ricam, lütfen aşı olun, Aşıyı ihmal etmeyiniz” dedi. Vakalar artıyor Fransa’da 1300 hemşire istifa etti. Bir günde 229 kişi öldü. 

 

Avrupa’da Korona Alarmı Başladı. Almanya’da günlük vaka sayısı 60’ni geçti. Daha Covid -19 bitmeden kuş gribi salgını ortaya çıktı.  Bir bu eksikti. Öte yanda İngiltere’den bir uyarı geldi.   Korona salgını 5 yıl daha sürecek.  Bu konuda vatandaşlarını uyardı. Dünya Koronavüsle uğraşırken bir de OMİCRON ortaya çıktı. Bilim adamlarına göre Omicron, Delta’ya göre bronşlara daha hızlı ve etkin bulaşıyor. Bu arada aşı olmak istemeyen bir grup ta ortaya çıktı. Hatta İstanbul’da yürüyüş yapalar bile oldu. Bu konuda aşı olmayanlar için bir kötü haber daha:  Çanakkale’de Aşı Olmayan Ebe Kornaya Yenik Düştü. (17 Aralık 2021 basından )  

 

 

Bakan Koca’ya göre son günlerde ülkemizde en çok vakaların artığı 10 ilde görüldüğünü ifade ediyor. Koronavirüs bitti bitecek diyorduk. Ne yazık ki hem Dünya’da ve hem de Türkiye’de artmaya dev am ediyor.

 

Son günlerde korona virüs yine artmaya devam ediyor. Amerika alarma geçti. Avrupa ülkelerinde de vakalar baş gösterdi. Örneğin İtalya, İngiltere, Fransa, Almanya ve Belçika’da vakalar artıyor. Belçika’da 1 günde vakaların sayısı 2’ye katlandı. Türkiye ‘de vakalar artıyor.  Son birkaç haftada kimi gün 20 bin,  kimi gün 22 bin 250 kişinin Koronavirüs testi pozitif çıktı. Her gün Türkiye’de ölenlerin sayısı 165,  175, 185 gibi vefat edenlerin sayısı insanı üzüyor ve ürkütüyor… Omikron varyantı Avrupa’dan sonra ülkemizde de görülmeye başlandı. Sağlık Bakanımız Sayın Dr. Fahrettin Koca’ya göre vakaların  % 10 Omikron kaynaklıdır.

 

Sağlık Bakanı Sayın Dr. Fahrettin Koca’ya göre: Vaka yoğunluğu bir önceki haftaya göre en çok artan 10 ilin, adını söyledi: Yalova, Tunceli, Edirne, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ, Kocaeli, Amasya, Osmaniye ve Kırşehir olduğunu belirtti.( 27 Aralık 2021 )

 

Sağlık Bakanımızın dediği gibi aşılama işini ihmal etmeyelim. Özellikle maske, mesafe ve hijyen ( sağlık bilgisi) gibi koruyucu kurallara uymayı unutmayalım.

 

Ben şahsen dört kezdir aşı oldum. En son 26 Aralık 2021 günü saat 12.30 da Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesine gidip aşı olduk.  Aşı yaparken bize bir kâğıt verdiler ve ilgili yerleri ( adımızı soyadımızı ve T.C numaramızı) yazıp ve imzaladıktan sonra ilgili sağlık memurlarına teşekkür ederek verdim. Bana verilen bu kâğıtta neler yazılıdır? Bilgi bakımında bunu sizlerle paylaşmak istiyorum.

 

mRNA (BNT162b) COVİD- 19 AŞI UYGULAMKASI

 

         BİLGİLENDİRME ve ONAM FORMU

 

COVİD- 19 aşıları hem sizi hem de çevrenizdekileri hastalanmadan bir antikor yanıtı oluşturarak korur.

COVİD- 19 aşısı uygulamasından dikkatle değerlendirilmiş aşılardır.

COVİD- 19  aşısı  uygulamasından  sonra nadiren yorgunluk, baş ağrısı, ateş, titreme,, kas / eklem ağrısı, kusma, ishal, aşı uygulanan bölgede ağrı, kızarıklık, şişlik, gibi  hafif yan etkiler  i le karşılanabilir. Çok nadir olarak da alerjik reaksiyon görülebileceği bildirilmiştir. 

 

Gebelik ve emzirme döneminde mRNA aşısının uygulanması ilişkin henüz yeterli veri bulunmamaktadır.

 

Bu aşının uzun süreli etkilerinin ve verimliliğinin şu an bilinmediği yine aşının henüz bilinmeyen olumsuz etkilerinin de olabileceği bilinmelidir. Bu sebeplen üretime ait hataların haricinde oluşabilecek maddi ve manevi zararlar konusunda üretici firma sorumluk olmayacağını beyan etmektedir.

 

Aşı uygulanmasından sonra, alerjik reaksiyonunun takibi açısından;  normal şartlarda 15 dakika,  alerji öyküsü varsa 30 dakika suaresince aşı uygulanan kişinin sağlık tesisinden ayrılmaması önerilmektedir.

 

Aşı uygulamasından sonra aşıyla ilişkili olabileceği düşünülen bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda size en yakın sağlık kuruluşuna (Aile Sağlığı Merkezi veya Hastane ) başvurunuz.  Hekiminize yakın zamanda aşı olduğunuz bilgisini iletmeyi unutmayınız.

 

Aşı uygulamasından sonra da maske, mesafe ve temizlik gibi önlemlerdi uygulamaya devam ediniz.

 

mRNA aşı uygulamasıyla alakalı olarak yukarıda yazılanları okudum, anladım, tarafıma aşı uygulanmasına onam veriyorum.

 

Adı Soyadı:…………………..

TC:……………………………

Tarih:………………………….

İmza: …………………………

 

 

Anladınız mı saygıdeğer okurlarım, yani bu aşıdan sonra olumsuz bir durum olursa, maddi veya manevi olarak bir zarar görürsek, hatta ölürsek hiçbir kimse sorumlu değildir… Çünkü “ Yukarıda yazılanları okudum, anladım ve tarafıma aşı uygulamasına onam veriyorum” diye imzalıyoruz. Aşıların herkese sağlıkla geçmesini diliyorum.  

 

2022 yılının tüm evrene, ülkemize sağlık, huzur, barış ve bereket dolu bir yıl olarak geçmesini diliyorum. Yeni yılınız kutlu olsun aziz dostlarım…

---------------------------------------------------------------

Not: Emekli öğretmen Nesrin Doğan’ı kaybettik. Emekli öğretmen N. Doğan, değerli meslektaşım Söke Lisesi öğretmenlerinden İlhan Doğan’ın eşi idi ve değerli yönetmen Mustafa Şevki Doğan’ın annesi idi. O da İlhan Doğan’a kavuştu.  Yolu açık ve aydınlık olsun.  Her ikisini de saygıyla ve rahmetle anıyor, Sayın Doğan ailesine, sevenlerine sabır ve başsağlığı diliyorum. A.GÜLER 

 

 

 

 

        Abdülkadir GÜLER 

  27 Aralık 2021-  SÖKE

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..