Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Temmuz '20

 
Kategori
Güncel
 

Dünya Gündeminde Corona ( 8 )

   DÜNYA GÜNDEMİNDE  

CORONA VİRÜS BİTMEDİ  (8)

 

 Saygıdeğer okurlarım, hepinize öncelikle günaydınlar diyor, işlerinizde sağlıklı, bereketli ve başarılar diliyorum. Sağlık her işin başıdır.

 

Corona Virüsle yaşamamız ve onunla pandemi bağlamında mücadele etmemiz 10 Mart 2020 ‘den bu güne kadar devam ediyor. Bütün dünya ile birlikte Türkiye’de de zor günler yaşıyoruz. Corona Virüs tüm evreni esir aldı diyebilirim. O günden bu yana sosyal medyadan kaleme aldığım notların sayısı 500’ü geçti. Koca bir ajanda defterim doldu, taştı. Bu notlarım ilerde belki bir kitapta da toplayabilirim. O günden bu yana yazdıklarım notları bu köşemde sizlerle paylaşmak istemdim. Bu benim 8.Yazımdır. Bu arada ancak 1 Temmuzdan bu yana dışarıya çıkıp bir nefes alabildik. Bu Corona’dan dolayı arkadaşlarımıza ve dostlarımıza da ulaşamadık. Ancak telefonla ha- hatır sorabildik.  Bu arada beni de sorup arayanlar da oldu. Cümlesine teşekkürlerimi sunuyorum. Unutmayalım hal-hatır sormak bir vefa borcudur. Böyle günlerde insan dostlarını arıyor. Üç günlük bu fani dünyada yaşıyoruz, geçen gün kadim dostlarımızdan sevilen insan Atatürk Mahallesi Muhtarı Zeki Acet’i de öbür aleme gönderdik.  Yolu açık ve aydınlık olsun. Mekânı cennet olsun. Bu güzel insanı her  zaman saygıyla   anacağız..

 

Bu yazımı yazdığım sıralarda 27 Temmuz 2020 tarihi itibariyle Dünya’da vata sayısı: 11.603.976 ve ölü sayısı 537 bin 715 ’i buldu. Türkiye’de ise: Toplam vaka sayısı:205. 844  ve hayatını kaybedenlerin sayısı: 5.241 ’i buldu. Vefat edenlere Yüce Mevla’dan rahmet ve acılı ailelerine baş sağlığı ve sabırlar diliyorum.

 

Coronavirüs / pandemi konusunda birçok bilim adamları-mızdan çeşitli görüşler aldık. Bunların çoğu DSÖ (Dünya Sağlık Örgü) üyeleridir aynı zamanda. Bunlardan bazıları:  Prof. Dr. Tevfik Özlü, Prof. Dr. Orhan Yıldız,  Prof. Dr. Derya Unutmaz,  Prof. Dr. Ahmet Demircan, Prof. Dr. Prof. Dr. Ahmet Saltık, Prof. Dr. Levent Yamanel, Prof. Dr. İlhami Çelik, Prof. Dr. Ateş Kara,   Prof. Dr. Esin Davutoğlu, Prof. Dr. İftahar Köksal,  Prof. Dr. Seçil Özcan, Prof. Pınar Saip, Prof, Dr. Mehmet Ceyhan, Dr. Levent Akçay, Dr. Serdar Yavaş, Dr. Orhan Öztürk, Bunların hepsi Coronavirüs konusunda değerli bilim adamlarımızdır.  Hepsinin kay-da değer fikir ve düşünceleri vardır. 

 

Öreğin Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Saltık şu tespitlerde bulunuyor: Basamak sağlık hizmetleri, kökü dışarıda sağlıkta dönüşüm dayatması ile felç dilmiştir. Koruyucu sağlık hizmetleri unutulup / felç edilip varsa yoksa tedaviye odaklanmıştır. Sağlık sektörü, ezici düzeyde özelleştirilmiş, devletin kamusal yükünü dışlanmıştır. Devlet sağlık hizmetlerine kesin öncelik veren, kamucu bir sağılık sistemine dönmek zorundadır. “ Ekonomiyi kurtaralım” derken ödediğimiz bedel çok daha büyüktür. 2! nci dalga için ciddi endişelerimiz var “ diyor. Prof. Dr. İftahar Köksal ise şunları vurguluyor: Henüz kesin bir tedavisi ve aşısı bulunmadı, koronadan korunmanın, alınan bireysel tedbirlerle mümkün olduğunu söyledi. Prof. Dr. Köksal, !”İnsanların ruh sağlığı olumsuz etkiledi, Maske, mesafe ve (hijyen) sağlık bilgisi kurallarına uyarak eskisi kadar olmasa da sosyalleşmek mümkün “ dedi.

 

Öte yanda DSÖ’ den aldığımız bilgilere göre,   Corona daha bitmedi,  yaza girdik, kahveler, lokantalar, şehirlerarası gidip gelme, ulaşım yolları, spor merkezleri, açıldı. Aldığımız bilgilere göre vakalar her geçen biraz daha artıyor. Bu da bizi korkutuyor. 1 Temmuz’dan itibaren biraz olsun rehavete kavuştuk, ancak gevşemeye gerek yok.  Yine kendimizi izolasyona etmeğe dikkat. Maske, mesafe ve hijyene” dikkat etmemizi  önerdi.

 

1 Temmuz’dan itibaren yapılacak olan düğünlere de bazı vatandaşlarımız mağdur olsun diye izin verildi. Ancak ne yazık ki yapılan düğünlerde istenilen şekilde bazı kurallara uyulmadı. El ele çekilen halaylarda korona virüs de arada kaynıyor. Sayın Sağlık Bakanımız Dr. Hayrettin Koca sosyal medya hesabından her gün uyarı yapıyor ama dinleyen kim?  

 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki gün (26.7.2020), Bursa’daki bir düğüne dikkat çekip halay ve oyunlarda sosyal mesafenin hiçe sayılıp, maske takılmamasını eleştirmişti. Ancak Bakan Koca’nın uyarıları fayda etmedi. Bunlardan başka İstanbul’un Şişli, Bakırköy ve Sultanbeyli ilçelerinde de kalabalık gruplar, müzik eşliğinde maske takmadan saatlerce halay çektikleri görüldü. Aynı halaylar Diyarbakır’daki düğünde de görüldü.  Şanlıurfa’da bir köyde 92 kişi karantinaya alındı.  Cümle hemşerilerime geçmiş olsun diyorum. Aman izole etmeye, maske ve mesafeye dikkat edelim. İnşallah bugünler de gelip geçer. Bizler Corona  ile uğraşırken bir de   Kene çıktı   bir bu eksikti aziz dostlarım… Kene görüldüğü zaman en yakın sağlık ocağına başvuralım. O da  hafife gelmez, Sakın onu  çıkarmayla uğraşmayalım, Kene de çok tehlikelidir. Piknik alanlarına giderken özellikle çok dikkatli olalım. Ağaçların altında  oturmayalım. Oturduğumuz yerleri iyice kontrol edelim. Sağlıkla kalalım sevgili okurlarım…

 

Hoş ve esen kalınız…      

 

Abdülkadir GÜLER 

8.7.2020_ Söke

 

 

 

 

            

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..