Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Şubat '10

 
Kategori
Sevgililer Günü
 

Dünya sevgililer günü

Dünya sevgililer günü
 

Sevgisel simge


Nasıl kafa sayısı kadar düşünce çeşidi varsa, kalp sayısı kadar da sevgi çeşidi vardır.” -Tolstoy

Dünya Sevgililer Günü’nden devinimle sevgiye her zamankinden daha çok gereksinim duyduğumuz bu günlerde belleğimden dilime kimi dizeler dökülür: Sevgiyi ateşe öğretelim ki, bir daha yakmasın insanları / Sevgiyi suya öğretelim ki, bir daha boğmasın insanları / Sevgiyi insana öğretelim ki, bir daha öldürmesin insanları.

***

Gelelim Dünya Sevgililer Günü’ne… Roma döneminde imparator Cladius, askerlerin eşleriyle kalmak için savaştan kaçtıkları duyumunu alınca evlenmeyi yasaklar. Rahip St Valentina, yasağa karşın çiftlerin gizli nikâhlarını kıyar. Ne ki kendisini aşka adadığı için ölümle cezalandırılır. İzleyen yıllarda bu kişi adına sevgililer günü kutlanır.Gelenek zamanla tüm dünyaya yayılır ve uzantısında ‘Dünya Sevgililer Günü’ olarak değerlendirilir.

İlk sevgililer günü kutlaması, Aziz Valentine tarafından oluşturulan çekiliş torbasına kız ve erkek adları yazılıp bırakılır. Torbadan çıkan karşılıklı adlar ile yıl boyunca sevgi sürdürülür. Başka bir yaklaşımla 14 Şubat günü medyada duyulan ilk erkek adı, bayanlar için yaşamının aşkı; erkekler içinse ilk bayan adı, yaşamının aşkı olur.

Çok uzun yılların geçtiği göz önü edildiğinde, sevgililer günü anlayışında kimi değişiklikler söz konusu olur. Yörenin ve toplumun geleneklerine göre şekillenen sevgililer günü kutlamaları, gün geçtikçe ilginç durum almayı sürdürür.Birkaçından söz ederek değişimin ayrımını belirtmek gerekir.

Bir başka yöresel gelenek, İngiltere kırsallarındaki bir bölgede el ile yapılan "aşk kaşıkları" dır. Tahtadan yontulan ve üzeri desenle bezenen böylesi güzel uğraş, her sevgililer gününde sevgiliye armağan edilir.Herkes birbirinden daha güzel aşk kaşığı yapma uğuruna yoğun çaba harcar.

İtalya kırsalında, sevgililer günü sabahında bayanlar erken kalkar ve cam kenarlarında yerlerini alırlar. İnanışa göre camın eşiğinden ilk geçen erkek, onların yaşamlarının aşkı olur.

***

Sevgiyi dörtlemek gerekirse: Başka uğraş yok mu yalan dünyada / Birisine pusu kurmaktan başka / Sevgi de kin de var yaşamımızda / İnsanı insanca sevmek bambaşka.

*

Muhsin DURUCAN

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..