Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Haziran '10

 
Kategori
Güncel
 

Dünya Türkiye'yi konuşuyor

Dünya Türkiye'yi konuşuyor
 

Türk İslam birliği olutuğunda damla kan akıtılmaz


BM Güvenlik Konseyi’nin, İran’a yeni yaptırımların onaylanması ve Türkiye ve Brezilya’nın karşı oy kullanması, dünya medyasında büyük bir yankı yarattı.

The Guardian, “BM’nin İran’a yaptırımlar, rejime bir armağan” dediği baş yazısında Türkiye ve Brezilya’nın arabuluculuk yaptığı Tahran anlaşmasının kadük haline geldiğini öne sürdü.

-Batı’nın yaptırımlar onaylarken Türkiye ve Brezilya’nın planına “açık kapı” bıraktığına dikkat çeken Financial Times ise, “Yaptırımlara karşı oy kullanarak, Türkler ve Brezilyalılar, kendilerini potansiyel dürüst arabulucular olarak sundular” yorumunu yaptı.

-El Pais ise, Türkiye ve Brezilya’nın, uluslararası toplumun vermek istediği birlik imajına zarar verdiğini savunurken, “Özellikle, ABD’de, hayal kırıklığını uğrattılar. Brezilya ve Türkiye, hayır oyları ile siyasi olarak bilinmeyen ve muhtemelen önemli etkileri olacak bir araziye girmiş oldular” dedi.

BM Güvenlik Konseyi’nin, İran’a yeni yaptırımların onaylanması ve Tahran mutabakatını gerçekleştiren geçici üyelerinden Türkiye ve Brezilya’nın karşı oy kullanması, dünya medyasında büyük bir yankı yarattı.

-GUARDİAN: “OBAMA PIŞMAN OLACAK”

İngiliz The Guardian gazetesi, “BM’nin İran’a yaptırımlar, rejime bir armağan” başlığını kullandığı başyazısında “Yeni yaptırımlar, Mahmut Ahmedinejad’a dünyaya meydan okuma ve kazanma fırsatını veriyor” yorumunu yaptı.

Gazete, ABD, BM Güvenlik Konseyi’nde yeni bir yaptırımların çıkması için çaba göstererek İran’ın Türkiye’ye 1.2 ton düşük oranda zenginleştirilmiş uranyum gönderme önerisini kadük hale getirdi Batılı diplomatlar, fikri reddetmediklerini öne sürdüler ancak BM kararının etkisinin ne olacağı herkes için açıktır” diye yazdı.

“Bu Sayın Obama’nın pişman olacağı bir hatadır” diyen gazete, Türkiye ve Brezilya’nın arabulucu oldukları anlaşmanın oluşturduğu zorlukların küçümsenmemesi gerektiğine de işaret etti.

-FT: “TÜRKİYE VE BREZİLYA KENDİLERİNİ DÜRÜST ARABULUCU OLARAK GÖSTERDİ”-

Başyazısında da yaptırımlar konusunu ele alan Financial Times gazetesi ise, “İran’a yaptırımdan başka seçenek yok” başlığını kullandı. BM Güvenlik Konseyi kararıyla İran’ın daha da sıkıştırıldığını belirten gazete “Ancak, nükleer müzakere oyunun bitişine yakın olduğuna ilişkin pek bir işaret yok” dedi.

Türkiye ve Brezilya’nın arabuluculuğunda sağlanan Tahran anlaşmasını, esasen İran’ın müzakere ilkesini reddederek öldürdüğünü savunan İngiliz gazetesi, yaptırım paketinin İran Devrim Muhafızlarını hedef almasını olumlu olarak nitelendirirken yine yaptırımların Tahran’ın tutumunda bir değişiklik yaratmasının beklenmeyeceğini belirtti. Gazete şu yorumu yaptı:

“Dünyanın İran ve İsrail’i kapsayan, bölge ve dünya için bir felaket yaratacak bir askeri çatışmaya doğru kaymaması için bir ilerleme yolu bulunmalı. En iyi umut da, uranyum transferine ilişkin Fransız-Rus veya Türk-Brezilyalı önerilerinin bir değişkeninin canlandırılmasıdır. Batı, son plana ilişkin yeni görüşmelerin yapılması için kapı açık bıraktı. Ve yaptırımlara karşı oy kullanarak, Türkler ve Brezilyalılar, kendilerini potansiyel dürüst arabulucular olarak sundular.”

-EL PAİS: “BREZİLYA VE TÜRKİYE, BİRLİK İMAJINA ZARAR VERDİ”-

İspanya’nın önde gelen gazetelerinden El Pais ise, BM Güvenlik Konseyi’nce benimsenen yaptırımların, İran’ın nükleer programı konusunda bir askeri çatışmanın önlenmesi için çıkabilecek son basamak olduğu görüşünü dile getirirken bundan sonra “gerilimin, öngörülemeyen ve dramatik bir nokta tırmanabileceği”ni uyarısını da yaptı.

“Nükleer programı konusunda görüş ayrılıklarının barışçıl yoldan çözümlenmesi için birlikte son ve başarısız girişimde bulunan Brezilya ve Türkiye, karşı oy kullandı” diyen gazete, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İki yükselen güç olan bu iki ülkenin tutumu, uluslar arası toplumun bu krizde vermek istediği birlik imajına zarar verdi ve özellikle, kendileriyle işbirliğini yoğunlaştırmaya umutsuzca çalışan ABD’de, hayal kırıklığını uğrattı. Brezilya ve Türkiye, Hayır oyları ile siyasi olarak bilinmeyen ve muhtemelen önemli etkileri olacak bir araziye girdiler.”

Bu haberle ilgili şunu söyleyebilirim ki dünya Türkiye'yi daha çok konuşacak.Ahmedinejad daha 1-2 gün önce Hz.Mehdi (a.s.) 'nin ve Hz.İsa (a.s.)'nın geleceğini, dünyaya barışın ve sevginin hakim olacağını söyledi. Bir dünya savaşının olmayacağını söyledi. Türkiye İran'ın yanında bir tavır göstermekle isabetli bir karar verdi çünkü İran uranyumu silah yapımında asla kullanmayacaktır. Türkiye'nin yükselen gücüne tüm dünya hayranlıkla ve şaşkınlıkla bakıyor. Türkiye bugünlerde peş peşe herkesin dikkatini çektiği gibi önemli işlere imza atıyor, bölgesinde ağabeylik görevini üstleniyor, dünyanın yapamadığını yapıyor. Müslüman ülkelerin hepsi Türkiye'nin liderliğini istiyor. Bu da zaten 10 yıla kadar Türk İslam Birliği kurulduğunda olacaktır, şu anda bu birliğin temelleri atılıyor.İstensede istenmese de bu birlik kurulacak ve Hz.Mehdi öncülüğünde bu birlik kurulacak hem müslümanlar, hem hristiyanlar hem de museviler barış içinde yaşayacaklardır bu peygamber (s.a.v.) efendimizin hadislerde bildirdiği en büyük müjdedir. daha detaylı incemek için http://www.turkislambirligi.com sitesine bakabilirsiniz.

 
Toplam blog
: 145
: 1324
Kayıt tarihi
: 08.11.09
 
 

Dünyaya sevginin hakim olması için iyilerin ittifak etmesi gerektiğine inanıyorum. Sevgi, şefkat,..