​ Dünyadaki dolar milyarderleri 2007 / Haber / Milliyet Blog
Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mart '07

 
Kategori
Haber
 

Dünyadaki dolar milyarderleri 2007

Dünyadaki dolar milyarderleri 2007
 

Bakınız tablo.

En zengin 26 Türk

Hüsnü Özyeğin 3.5 milyar dolar

Mehmet Karamehmet 2.4 milyar dolar

Erol Sabancı 2.1 milyar dolar

Şevket Sabancı 2.1 milyar dolar

Şarık Tara 2.0 milyar dolar

Ahmet Zorlu 1.8 milyar dolar

Aydın Doğan 1.6 milyar dolar

Turgay Ciner 1.5 milyar dolar

Semahat Arsel 1.4 milyar dolar

Rahmi Koç 1.4 milyar dolar

Ferit Şahenk 1.4 milyar dolar

Bülent Eczacıbaşı 1.2 milyar dolar

Suna Kıraç 1.2 milyar dolar

Tuncay Özilhan 1.2 milyar dolar

Murat Vargı 1.2 milyar dolar

Olgun Zorlu 1.2 milyar dolar

Yalçın Sabancı 1.1 milyar dolar

Filiz Şahenk 1.1 milyar dolar

Kamil Yazıcı 1.1 milyar dolar

Hasan Çolakoğlu 1.1 milyar dolar

Asım Kibar 1.1 milyar dolar

Ömer Sabancı 1.0 milyar dolar

Mehmet Sinan Tara 1.0 milyar dolar

Murat Ülker 1.0 milyar dolar

Faruk Yalçın 1.0 milyar dolar

http://www.haberturk.com/haber.asp?id=16985&cat=130&dt=2007/03/09

http://www.sabah.com.tr/popup_res_30-101-20070310-1.html

Saptamalar:

· Kıbrıslı Türk de bizden sayılmış, asıl sayı 25.

· Hala, Çarmıklı ve Çalık gibi listeye alınmayanlar var. Ciroları 1, 5 milyar dolar. Mal varlıkları da 1 milyar dolar eder.

· Ülker ve Şahenk ailesi gibi birden çok kişi olanlar ama 1 kişi sayılanlar var.

· Uzan gibi, saklı ve/ya yasadışı milyarder olanlar var.

· Uyuşturucu baronları gibi yasadışı dolar milyarderleri var.

· Türkiye’nin görünen 6.’lığı, görünmeyen 4.’lüğü, neo-liberalizmin en acımasızlarından biri olduğumuzu gösteriyor. Bizi geçen, 15 yılda 50 küsur milyarderle yalnızca Rusya, ayrılan ülkelerle 70’i geçiyor. Onlarınki ölümüne liberalizm.

· Bu kişilerin mal varlıkları, Toprak’ın milyar dolarlık köşkü ve Sabancı’nın müze köşkü gibi, ekonomik açıdan atıl kapasitede duruyor. Bill Gates ise, yalnızca yardım olarak on milyarlarca doları piyasaya geri sürüyor.

· Koç ve Sabancı dışında, hepsi 1983 ertesinde dolar milyarderi oldular. Onlar da şimdiki aile bireylerine toplam servet bölünseydi, yine milyarder olamazlardı.

· Mal varlıklarının toplamı, 1983 öncesinde de Türkiye GSMH’sının % 10’u civarındaydı. Bunun anlamı şu: 1983’ten beridir ki liberalleşme süreçlerinde en zenginler, nüfusun % 1’ini oransal olarak kendilerinkinden daha hızlı büyüyen servetlere taşıdı. Onlar da kraldan çok kralcı olarak, onlara sadakatla hizmet verdiler.

· Türkiye 3 kere liberalleşti ama hala sanayileşemedi. İnanması zor ama 21. Yüzyıl’da İstanbul’da hala karasabanla tarım yapanlar var. (Bakınız: Sayılarla İstanbul, İstanbul Büyükşehir Belediyesi yayını.) Sanayimiz hala montaj sanayii, örnekse güya bilgisayar üretiyoruz ama hiçbir parçasını orijinal olarak üretmiyoruz. Trafikteki otomobillerin yarısı ithal malı.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..