- Kategori
- Deneme
Dünyayı mı düzeltsek insanlar düzelir, insanları mı düzeltsek dünya düzelir?

Mevcut sistemde insanlar eğitiliyor onlar da aldıkları bu bilgilerle dünyayı düzeltiyorlar (Ya da bu eğitimli insanları kullanarak dünyayı düzeltiyoruz)
İnsanları düzeltsek dünya düzelir anlayışı var…
Ama sanki öyle değil…
Bir kere insanları düzeltmek dünyayı düzeltmekten zor. Dünya dediğin taş toprak; yani istediğin gibi şekil verebilirsin.
Ama tabi tartışılması gereken şeyler de var. Her şeyden önce “Dünyayı düzeltmek” nesnel olarak yani yolu bel düzeltmek şeklinde algılanmaz, kanunlarını, yaşam şeklini vs düzeltmek anlamında. Ayrıca nesnel olarak dünyayı düzelttiğin(nesnel olarak yaşam engellerini kaldırdığın) zaman dünyayı düzeltmiş mi olursun?
Bana yine de tersinden başlarsak daha iyi olur gibi geliyor.
Güzel binaları yaptık. O binalara yerleştireceğimiz kimseler bilgisiz olsalar bile davranışlarına çeki düzen verirler diye düşünüyorum. Bunun tersi entelektüel biri ahırda rahat davranır; çünkü orası ahır. Yaşanılan yerler kişinin davranışında belirleyici olabilir.
Madem öyle, dünyayı güzel yapalım ki insanlar da kendilerini güzel davranmak zorunda hissetsinler. Ortam değişikse kendimize çeki düzen veriyoruz değil mi? Ayılar dağda yaşıyor, neden? Dağlar ayılara uygun olduğu için.
Dünya kötü olduğu için belki insanlar kötü… Suç işlenen yerlere bakın, genelde kötü yerler…
İnsanda güzel duygular uyandıran, hep iyiliği ve güzelliği çağrıştıran güzel ortamlar meydana getirerek insanları insan gibi yaşamaya mecbur edebiliriz. Kütüphanede hani sessiz olun deniliyor ya, en terbiyesiz kimse bile bu kurala uyar diye düşünüyorum. İnsanları eğitmek için harcayacağımız parayı onların yaşadıkları yerleri güzelleştirmeye harcayalım. Güzel yerlerde kötü insanlar olmaz. Gül bahçesinde adam öldürüldüğünü duymadım.
İnsanları doğru yola getirme konusunda belki de bu yol daha fazla işe yarar. İyiliğin, güzelliğin kıskacı!