Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Eylül '18

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Dünyayı Şikayet Edenler Değil, Üretenler Değiştirecek...

Dünyayı Şikayet Edenler Değil, Üretenler Değiştirecek...
 

Biz tembel bir toplumuz, tembelleştirildik. Hepimiz tüketici sınıfındayız. Elimizle yapabileceğimiz en basit işleri bile yapmayı değil, yaptırmayı tercih ediyoruz.

 

Zamanında IMF size borç veririm ama pamuk ekmeyin, tütün ekmeyin, fındık, badem, mısır ekmeyin derken bu günler için söylemiş. O yüzden kimsenin eline bakmamalı ve her şeyden önce kendi kendimize yetebilmeliyiz. Üretmeden, çalışmadan hiçbir şey olmaz.

 

Parayı çok kazanmak için yıllar önce badem ağaçlarını sökerek odun yaptılar, yerlerine nar dikip kontrolsüzce seralar yaptılar. Çoğu ne nar yetiştirmeyi bildi, ne de serada üretimi, sonra neden ben bir şey kazanamadım. Bireysel kazanmayı hırs yapınca sonuç hep başarısızlık oluyor.

 

Bulduğumuz yerlere çam ağacı ekiyor şu kadar ağaç ektik diye övünüyoruz. Çam yerine ekin ceviz, badem vs. Almanya’da birçok yerde fındık, ceviz, kestane ağacı dikili. Toprağı, bahçesi olan neden badem, ceviz ve fındık ağacı dikmiyor. Her iklimde yetişebilir bu ağaçlar. Badem dağda bile yetişir üstelik öyle bakım isteyen bir ağaçta değildir.

 

Her şey ekonomik sistemin sonucu. Önce bize ucuz ithal badem verirler, buradaki çiftçiyi tarımdan uzaklaştırırlar sonra piyasadan çekilirler. Bademi on katı fiyatıyla satarlar, çiftçimiz bakar para var bu işte girer tarıma yeniden ABD'den tohum alır, yanında bitkiler için ilaç vs. yine kazanan ABD'dir. Yıllar sonra bakmışsınız ki ne olduğu belirsiz bir hastalık, sonra bize ilaç satarlar yine kazanan ABD'dir.

 

Türkiye fındık üretiminde dünya üretiminin %75'ine sahip olmasına rağmen fındık fiyat politikaları üretici olmayan Almanya'da dünya fındık borsasında belirleniyor. Almanya'da düzgün hava, güneş yok ama üretime, sanayiye önem vererek 400 milyar dolar cari fazlası veriyorlar. Bizim ülkemizde ise hava, güneş ne dersen var ama üretime destek yok. Avrupa birliği, İtalya, Yunanistan, İspanya çiftçisine fındık ağaçları için teşvik veriyor. İklimleri fındık için uygun ama fındık hasadı için işçi ücretleri pahalı. Onuda hasat makinesiyle çözerler yani bir zaman sonra fındıktaki üstünlüğümüz de bitecektir. 

 

Hollanda küçücük bir ülke ama denizi doldurup tarım arazisine çeviriyorlar, Avrupa ekonomisinde tarımda liderler. Biz ne yapıyoruz? Kanadadan mercimek, İngiltereden saman, Sırbistandan et ithal ediyoruz, hem de dolar ile.

 

Yıllardır tarım ülkesi diye aklımıza kazınan ülkeyiz ama neredeyse her şeyin ithal edilmeye başlandığı bir ülkeye doğru gidiyoruz.

 

HÜLYA ÇAKICI

 
Toplam blog
: 822
: 574
Kayıt tarihi
: 19.12.15
 
 

Hacettepe Üniversitesi İktisat Fakültesi ve Akdeniz Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Fakültesi ve..