Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Nisan '15

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Duodenal Switch ameliyatı sonrası beslenme

Duodenal Switch ameliyatı sonrası beslenme
 

Duodenal Switch Ameliyatı Sonrası Beslenme


Duodenal switch ameliyatı: tüp mide, standart tüp mideden biraz daha geniş kapsamlı bir ameliyattır. Bu ameliyatta ilk 15 gün sıvı, sonraki 15 gün püre şeklinde bir beslenme düzenine geçilebilir. Bu aşamalar sonrasına erken dönemde katı besinlere geçilmesi takviye edilmez. Ancak bu noktada belirtilen 15 gün süreci, standart bir rakam değildir. Bu süre kişiden kişiye değişebilmektedir. Bu durum hastanın tamamen sindirim özelliklerine ve ameliyat sonrası etkilere bağlıdır.
 
Kilo kaybının ne kadar sürede sağlandığı, fazla kiloların ne kadar olduğu ile doğrudan ilişkilidir.
 
Bu cerrahi girişimde esas amaç, hedeflenmiş olan kilonun kaybını sağlamak değildir. Esas amaç kilo kaybını uzun vadede korumak, mümkünse hayat boyu bu kilo kontrolünün sağlanmasıdır.
 
Duodenal Switch, bugüne kadarki tecrübeler ve hasta bilgilerine göre kilo kontorlünü en az 20 yıl sağladığı bilinmektedir. Elbette ki ameliyat sonrası beslenme düzeni ve egzersizlerle bu ameliyat desteklendiği sürece.
 
Obezite cerrahilerinin tamamında olduğu gibi, emilim bozukluğu sebebiyle çeşitli önemli ögelerin kaybı normaldir.
 
Bunlar:
 
Kalsiyum,
Vitamin,
Folik asit,
B12,
Demir,
Protein,
 
Mineral olabilmektedir.
Bu sebeple hastalar ameliyat ardından besin takviyeleri almalıdır. Bunun içinde düzenli aralıklarla hastanın kontrolü yapılmalıdır. Eksik olarak tespit edilen ögelerin yerine konulması sağlanmalıdır. Bunun dışında protein eksiliği için de tedbirler alınmalıdır. Beslenme düzeni karbonhidrattan fakir, proteinden zengin olarak düzenlenmelidir.
 
Duodenal Switch Ameliyatları obezite cerrahisinde en son nokta olarak tanımlanabilir. Esasında revizyon ameliyatlarından biridir. Duodenal switch operasyonlarında hastanın mide hacmi dörtte bir oranına kadar düşürülmektedir. Barsakta besin öğelerin emildiği alanlar çıkartılıyor. Emilim %50 oranında bozulmaktadır. Bu da şu demektir, hasta iki adet köfte yiyorsa, vücut yalnızca bir tanesini kullanıyor. Bir tanesi de atıyor. Hastaların beslenme takibi ameliyat ardından büyük önem taşımaktadır. Bu ameliyatın uzun vadede başarısı ameliyat sonrasında yapılan beslenme takibinde yatmaktadır. Bu ameliyat sonucu hastaların vitamin ve mineral eksikliği yaşamaması adına besin takviyeleri önerilmektedir. Başlanılan besin takviyeleri ameliyattan sonraki erken dönemlerde tablet formlarda değildir. Tablet formları alındığı zaman, bunların sindirilmesi, çözülmesi, emilmesi zor olabilmektedir. Likit formda ya da damla formunda besin takviyesi yapılır.
 
Ameliyat ardından beslenme 5 aşamada takip edilir.
 
Bu aşamalar:
 
  • Berrak sıvı dönemi
  • Kulp sıvılar dönemi
  • Çorbalar dönemi
  • Yumuşak katılar dönemi
  • Normal besinler dönemi
 
Saydığımız her aşamanın belirli ve sabit bir süresi olmamaktadır. Bu süreler ve aşama dönemleri hastadan hastaya değişebilmektedir. Bu durumda hastanın sindirim ve tölerans özellikleri göz önüne alınmaktadır. Tölare gerçekleştiği anda diğer aşamaya geçilmektedir. Bu sebeple de hastaların ameliyat sonrasında sıkı bir beslenme takibine alınması gerekmektedir. Mutlaka bir beslenme uzmanından yardım almalı, ameliyatın başarısını uzun vadede etkileyecektir. Hastaların fiziksel egzersizlerini de ihmal etmemesi gerekir.
 
Fiziksel egzersiz ve beslenme düzeninin yeniden programlanması oldukça önemlidir. Burada sözünü ettiğimiz ağır ve yoğun egzersizler değildir. Ameliyat ardından yapılan hafif tempolu yürüyüşler, ev içi temizliği gibi eylemler yeterli olacaktır. Ev içi yürüyüşleri ile başlayan egzersizler, ameliyatın 1. Ayı dolduğunda biraz daha arttırılır. Hastalar performanslarını arttırdıktan sonra bisiklete binme, yüzme gibi vücudu toparlayacak sporlar önerilmektedir.
Ameliyattan sonra iki yıl düzenli olarak beslenme düzenin takip edilmesi gerekir. 2-3 aylık aralıklarla takipler yapılmaktadır. 3 aylık bölümlerde, hastanın kilo kontrolü yapılır. Bu sayede eksiklik görülen bir besin öğesi mevcut ise takviyesi yapılır. Bu sayede eksik olan besin ögeleri tamamlanır ve hastanın sağlık açısından sorun yaşama riski en aza indirilir.
 
Dr. Tuğrul Demirel 
 
 
Toplam blog
: 37
: 3311
Kayıt tarihi
: 11.02.14
 
 

1999 Yılında İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı mesleki eğitimini, fakülteden sonra yine İstanb..