Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Nisan '22

 
Kategori
Kitap
 

Düş ve Keman

Düş ve Keman

Düş ve KemanMehmet Ergönül’ ün yapıtı. Bu yapıt,”Arapgir Postası”nın ürünü. Yayına, Arapgir Pstası’nın sahibi R.Kâmuran Sezer hazırlamış.

Mehmet Ergönülkim? 1926 yılında eskiden Malatya’ya, şimdilerde Elazığ’a bağlı olan Ağın’ın Beyelması Köyü’nde doğdu. Lise öğrenimini Malatya’da tamamladı. Ankara Sümerbank Genel Müdürlüğü’nde müdürlük görevinde bulundu. Sümerbank Marşı Yazma Yarışması’nda ‘Birincilik ödülü’ ile değerlendirildi. Bu marş, Erol Sayan tarafından bestelendi. Ağın, hiciv ustası Şair Eşref’in geçmişte Acıpayam için söylediği “Acıpayam dedikleri iki dükkan bir fırın,/ peynir ekmek yiye yiye   ne ağız kaldı ne burun” dizelerini, günümüz Ağını’ na da uygun bir söz. O denli küçük bir belde. Ağın’ın taşı, toprağı; bağı, bahçesi; özellikle insanı bir başkadır. Candandır. Eğitimlidir. Sanatkardır

Çocukluğumda, İlkokula gelen üç öğretmeden ikisi Ağınlıydı. Benim,1,2,3. Sınıf öğretmenim Mustafa Oğuz da  Ağınlıydı. Sanat deyince de Keloğlan tiplemesinin kahramanı Rüştü Asyalı unutulur mu? Koç Vakfı’nın finansa ettiği Mustafa Şerif Onaran’ ın her ayın son cumasında bir şairi Ankara Milli Kütüphane salonun birinde tanıtır, şairlerle ilgili anılarını anlatır; Rüştü Asyalı da şiirleri, okumasıyla yaşatırdı. Toplantıya katılanlar, söz alarak ilgili şair ve şiiriyle ilgili görüşlerini belirtirlerdi .

Enflasyon, hayat pahalılığı, Korona …derken ekinsel (kültürel), güzel sanatlarla ilgili etkinlikler yok oldu. Daha ayrıntılı bir deyişle şiir, tiyatro, müzik, eğitim, resim, dille ilgili izlenceler neredeyse yok oldu. Hangi kanalı açsanız, benzer konuşmalar, yorumlar, tartışmalar, sataşmalar…arkasından reklam reklam…

Bu fırtınalı ortamda, Mehmet Ergönül ’ün  “Düş ve Keman” kapımı çalıyor. Bakın köyünü söyle anlatıyor:” …Dağların ıssızlığından korkarak küçük yeşil tepelerin kolları arasında gizlenmiş masum bir çocuk haliyle karşımda duruyor. Biraz dikkat etsem , tozlu yollarında ayak izlerini tanıyacağım sanki. İşte, babamın ve ablamın yattığı sessiz mezarlık. İşte, Küşne yolunun gözümde büyüyen yokuşu. Sekibağlar, Sulaklar, Göllübağlar, Hisarlar ,Karadağlar. İşte, eskiden benim ,şimdi benim olmayan ihtiyar ev…Açık ,camsız pencereleri, ağlamış ve henüz susmuş bir ihtiyar anne gibi, nemli gözlerle beni süzmekte. Ben de ona bakıyorum doyasıya.

Ergönül, doğduğu köyünü, köyünün yokuşunu, ihtiyarlamış evini uzun zamandan beri görmemiştir. Açık, camsız pencerelerini görünce hüzünlenir.

Ağın’a özlemini , dizelere dökmüş

Biliyorum sokakların dışında,                                                                                                                   Ne özleyen ne bekleyen biri var.                                                                                                    Türküleri bellemeden bilmezdim.                                                                                                      Kurban olsun bir sazına bin gitar.

Şairi, türküler etkilemiş; düşündürmüştür. Türküler, ona ulusal bir çalgı olan sazı anımsatır. Sazı, gitardan üstün görür.

 Salt köyünü , Ağın’ı mı anlatır? Arapgir’i de dilinden düşürmez.

 “O, Ağın ve Arapgir’i bir görmüş,bir bilmişti ölünceye kadar da ayırmadı. Arapgir,Ağın’ın ağabeydi.Arapgir’in dağını taşını ,Kozluk Çayı’nı, Göldağı’nı ;Malatya’yı,Beydağı’nı;Eğin ağzını, Ağını, Beyelması  Köyünü, annesiyle yürüdüğü meşelerin arasından akıp giden Andırı yolunu hiç unutmadı. Ferhat olup Arapgir’e gitmeyi düşledi. (Şerif Aydemir)

Ergönül, gönlünün derinliklerinde Arapgir’i yaşatıyor. Arapgir’e olan özlemini şöyle dile getiriyor:

O Arapgir ki hem yüreğimde hem belleğimde; yolları, dağları, nergisleri, sarıçiçekleri ve yıldızlı gökleriyle bir masal ülkesine benzerdi. Kozluk Çayı’nda çevre bağları sulamak için bir Yunus sabrı ile çile doldurmaya koyulan dolapların çıkardığı hüzünlü ses bir türlü kulaklarımı terk etmedi. Feryat mı desem, figan mı desem, yakarış mı desem, ağıt mı desem, inilti mi desem; yoksa yüreği taşla ezilen bir faninin son nefesinde çıkardığı acı çığlık mı desem? Ama ona en çok yakışan salkım salkım bir bulutun rüzgârında saçlarını çözüp yaşın yaşın ağlayan bir peri kızı olmakErgönül, cansız varlıklara insana özgü özellikler yüklüyor. Diğer yandan” tasavvufun derinliklerinde geziniyor.

Şiirlerinde; yaşadığı yerlerin sevgisi, yüreğine çöreklenmiştir. Aşk derecesinde Malatya sevdalısıdır. Mustafa Kuşoğlu , Malatya’yla ilgili şu dörtlüğünü  örnek olarak  almış.

Anuk kokuyor çorban,                                                                                                                    Yakışmış yeşil urban                                                                                                                           Dalını yele vermez                                                                                                                              Ergönül sana kurban                                                                                          

Ergönül, şiirlerini, genellikle hece ölçüsüyle halk ozanları gibi yazıyor. Sözcükleri özenle seçiyor. Bu dörtlüğündeki çorban,urban,kurban sözcükleri, uyak oluşturuyor. Anuk, urban, yel gibi sözcüklerle ; sana kurban gibi halk deyişleriyle görüntülemiş dörtlüğünü.

Çizdiği kimi teknik resimleri kitaplara kapak oldu. Ergönül’ ün Beklediğim Kuşlar ile Seher Yeli adlı şiir kitapları ve Divan-ı Kebir’den seçerek hazırladığı Mevlana’sı var. Resim çalışmaları ve yazma uğraşıları olan Ergönül, İstanbul’da yaşamaktadır. Ergönül, şiiri şöyle tanımlıyor:" Şiir, hem ozanın hem de yazıldığı çağın resmidir. "Şiir, değişik zamanlarda, değişik şair ve yazarlarca tanımlanmıştır; ancak Ergönül’ ün tanımlanmasında ayrı bir tat, incelik, derinlik var.

Ergönül, Ağın’da doğmuş; ama Arapgir nüfusuna kayıtlı. O yıllarda Ağın, Arapgir’e bağlı bir nahiye. Ağın’ın insanları Fırat’ın suları gibi temiz, açık; uyumlu, dost canlısı. Ergönül’ ün Seher Yeli kitabındaki bir şiirinin başlığı ”Ağın Hasreti ”inden iki dörtlük:

  Adını kuşlara sorup beklesem                                                                                                            Ateşi yeniden yakan olur mu?                                                                                                                Bir güzel kokusun, bir demet çiçek                                                                                                       Seni saçlarına takan olur mu?

 

  Issız bir yoldayım elimde küze                                                                                                           Bekle geleceğim belki bu güze                                                                                                                Bin yıl usanmadan bir nazlı yüze                                                                                                                  Ben gibi sabırla bakan olur mu?

 

Beyelması Köyü’nde kaldıysa birileri ateşi yakarlar!” Bir güzel kokusun, bir demet çiçek/Seni saçlarına takan olur mu? ”derken de şair, Ağın’ı güzel kokulu bir çiçeğe benzetmiş. Bu güzel çiçeği, koklayan da olur; saçlarına takan da.”Küze ”bu yörede, içine içme suyu konulan toprak kap. Diğer yandan yöre insanı, sonbahar yerine “güz”ü yeğler. Şair; küze, güze, yüze sözcükleriyle uyak düzenini de sağlamış. Ağın’a olan özlemini gidermek için yıllarca beklemiş.

“.Seher Yeli “ adlı şiir kitabının “Sunuş ”u, şu dörtlükle başlıyor:    

 Çiçek kurumuş dalda,                                                                                                                            Ağu lezzeti balda,                                                                                                                                          Bir arpa boyu yolda,                                                                                                                       Yıllardır koşuyorum.

Ergönül’ün günümüz Türkçesine uyarladığı Divan-ı Kebir’den Seçmeler ile diyar diyar gezerek, aşkın hâllerinin ne demek olduğunu anlayacaksınız. Aşk’ın kıymetini bileceksiniz. Siz aşk’a nasıl bakıyorsanız aşk da öyle sizi görecek.

Özetle,R.Kâmuran Sezer’in hazırladığı “Düş ve Keman “da şair, ressam Mehmet Ergönül’ü tanıma,Beklediğim Kuşlar” , “Seher Yeli” adlı şiir kitaplarındaki ve Divan-ı Kebir’den seçerek hazırladığı “Mevlana” sındaki şiir örneklerini, bu şiirlerle ilgili yorumları okuma fırsatı bulacaksınız.

Kitabın satış fiyatı: 30 TL.’dir.

Banka Hesap Numarası

SEZER BASIN YAYIN MATB.LTD.ŞTİ.

Yapı Kredi Malatya Merkez Şube

İBAN: TR 380006 7010 000 0048 6759 54

 

 

 

 
Toplam blog
: 391
: 2555
Kayıt tarihi
: 04.12.12
 
 

Hüseyin BAŞDOĞAN, 1942'de Malatya- Arapgir'de doğdu.Arapgir Ortaokulunu, Diyarbakır Öğretmen Okul..