Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Aralık '13

 
Kategori
Deneme
 

Düşüncemin telleri 008

Düşüncemin telleri 008
 

alıntı


*"Kurnaz" nitelemesi benim ahlâkıma göre "salak" nitelemesinden daha aşağılayıcı bir özelliktir. Salaklığın en azından sevilebilir bir masumiyeti vardır. Kurnazın elinde nefsine uşaklık kıvancı yaptığı bencillik pırlantasından başka bir şey yoktur.
 
* Tıpkı saflığın ileri safhası gibi gereğinden fazla sevgi ve gereğinden fazla fedakârlık insanın karşısına düşman gibi dikilebilir… İyiliğin fazlası bencilin duası ve nankörün dadısıdır.
 
* Aşk zaten dışarıdan gelmez, insanın içinde büyür. Ruhuna sarılıp koklayabilseydin duyardın aslında kendin olan aşkın kokusunu. Aşk galiba insanın kendi yaşam varlığını duyumsama sevincini paylaşabileceği birisini bulmasından ibaret. Bu birisi bazan insanın sadece kendi içselliğinde sakladığı sanal bir kimlik de olabilmektedir ki, “Tanrı Aşkı” sanırım bu paylaşımsız bencil aşk hâlini yücelten en sanatsal maskeleme kavramıdır.
 
*Kendiyle barışık olmak, kendini affetmek değildir. Kendiyle barışık olmak, insanın kusurlarını kavrayıp herkese açık deneyim günlüğüne kaydetmesidir.
 
* Hayatın kendisi bir mucize olarak belirmiş olsa bile, tüm olası mucizeleri kendi varoluş nedenine bağlamış olduğundan mucize hayatın başlangıcıyla son bulmuştur. Hayatta olup olabilecek her şey birbiriyle neden sonuç bağlantısıyla sarmallı bir düzen içinde sadece bir varmış bir yokmuş olmadır. İnsan için esas olan, hayatı kısmen olsun güzelleştiren bir varoluş biçiminde yok olabilme başarısıyla güzel hatırlanmayı hak etmektir.
 
* İrade, akıl tarafından hayatın sorunlarını çözmek üzere düşüncenin yöneticisi atanmıştır.
 
***
 
* İyi şeyler kötünün zafer ganimeti olarak değil de daha iyi şeyleri başlatmak üzere harcandığında insanlık hazinesi geleceğin vicdan vergisiyle artar.
 
***
 
* İnkâr ve ikrar:
 
Bilineni veya bilinmeye hazır olanı mutlak hükümle reddetme manasındaki inkârdan korkarım. Ancak, düşünmeyi önyargının ikrarından kurtarmak için bilginin özelde öğrenilmiş hâlini geçici olarak inkâr ederek, yani kendi egomuzun dahi baskısından kurtulup özgürleşerek, bilgiyi evrensel doğruluk kavramıyla çözümleme gayretinde insanlığa büyük fayda vardır.
 
* Hiç kimse karşılığını almadığı bir dua etmemiştir. [Emerson]
 
Çünkü, duanın kendisi hayata olumlu arzularla tutunmanın iplerinden biri olmasıyla karşılığını peşin vermiş olur. M. Soyek
 
* Hayalleriniz beyninizin düşünme motorunu ateşleyecek kadar güçlü değillerse kaderiniz yapacağınız yeni bir yaşamı başlatmanız da hayal olacaktır.
 
* “Duygusuz insanlara kızmıyorum; imkânım olsa ben de hissetmemeyi seçerdim” Pelin Şen twiti:
 
Ben insani acıları umursamazlık keyfim için duygusuz kalmak istemezdim; çünkü hayatın güzel yanlarını hissetmek için duygularımın acıyı da umursayan hassasiyetine ihtiyacım var. M. Soyek
 
***
 
* Fethullah Gülen şöyle demiştir: "Marifet iltifata tâbidir, bencilce bir sözdür. Doğrusu, iltifat marifete tâbidir.”
 
F. Gülen bence, “Allah’ın ahret iltifatı insanın dünya marifetlerine tabidir (bağlıdır)” manasına oturtmak için sözü kendine çekmiş olabilir. Ancak, “iltifat marifete tâbidir” deyişinin bendeki algısı, bencil egomuzun iltifat beklentisiyle marifet arz etmek üzere değil de, yaşam marifetini hayata iltifat yapmak için var olmanın ana ilkesi olmuştur. Bu ilkenin somutluk olgusu da yaşam marifetine tabi hayatın kendiliğinden iltifatı olacaktır…
 
*Matematik, hayal mimarisini gerçeklik yapan inşaatın ustalık bilgisidir.
 
Muharrem Soyek
 
Toplam blog
: 363
: 1765
Kayıt tarihi
: 04.08.08
 
 

Parasız yatılı Darüşşafaka Özel Lisesi'nde iki yılı hazırlık sınıfı olmak üzere yedi buçuk yıl ok..