Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Haziran '07

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Duygusal zeka üzerine bir röportaj

ERAY BECEREN KIMDIR?
25 yıl çeşitli kademelerde Eğitim Planlama, Yönetim, Eğitim Yönetimi görevlerinde bulundum. Yönetim ve Liderlik konularında eğitimler verdim. Lisans Eğitimini Harita Mühendisliği Bölümü’ nde yüksek lisans eğitimimi ise Yeditepe Üniversitesi “Eğitim Yönetimi ve Denetimi” bölümünde tamamladım. 1998 yılından beri Duygusal Zekanın Türkiye’de yaygınlaşması ve benimsenmesini hedefleyen çalışmalarımı sürdürüyorum.

DUYGUSAL ZEKA KAVRAMI İLE TANIŞMANIZ NASIL OLDU?
1998 yılında Daniel Goleman’nın “Duygusal Zeka” kitabını okudum. 1999 yılında PDR Conferences’ın davetlisi olarak “Heartwork” konulu konferans vermek üzere Türkiyeye gelen Claus Moller’i dinleme fırsatı buldum. Konferans TMI’ın Duygusal Zeka yaklaşımı esas alınarak yapılmıştı ve benim hayata bakış tarzımla benzeşiyordu. O günden sonra konu üzerinde okudum ve araştırdım.

DUYGUSAL ZEKA UZERINE GEÇMİŞTE YAPMIŞ OLDUĞUNUZ ÇALIŞMALAR NELERDİR?
Belirttiğim gibi “duygusal zeka” ile 1998’den beri okuyor, araştırıyor, yazıyor ve bilgimi paylaşıyorum. Duygusal Zeka konusunun üzerinde durulmasının ve eğitim sistemimizin içinde yer alması gerektiğine inanıyorum. Bu aşamada konuyla ilgili farkındalık yaratmak için önce Duygusal Zeka Mail Grubunu http://groups.yahoo.com/group/duygusalzeka/ daha sonra da Çocukların Duygusal Zekası Mail Grubunu http://groups.yahoo.com/group/dzcocuk ve Eğitimde Duygusal Zeka Mail Grubunu http://groups.yahoo.com/group/dzegitim ve İş Dunyasında Duygusal zeka mail grubunu http://groups.yahoo.com/group/dzlider kurdum. Bu mail grupları vasıtasıyla karşılıklı bilgi paylaşımı sağlanıyor. Ayrıca Türkiye’nin Duygusal Zekası web sayfasını http://www.duygusalzeka.com hazırladım. Çeşitli radyo ve TV programlarında konu hakkında bilgimi paylaşıyorum. Çeşitli dergi ve platformlarda 20 civarında makale ve röportajım yayımlandı. Ve kitap hazırlık çalışmalarım devam ediyor. Human Resources; Personal Excellence; Çoluk Çocuk ve Eğitim İletişim Dergilerinde çeşitli makalelerim yayımlandı.

DUYGUSAL ZEKA NEDİR?
Duygusal Zeka, kişinin zayıf ve güçlü tarafları ile duygularını tanıması, duygularını yönetebilmesi, karşısındaki kişilerin duygularını tanıması ve ilişkilerini yönetebilmesi demektir.

DUYGUSAL ZEKANIN GELİŞİMİ İÇİN BİZLERE NELER TAVSİYE EDERSİNİZ?
Bana göre; Duygusal Zeka gelişimi çocukluk döneminde başlar. Anne babaların bu dönemde çocuklarının duygularını dinlemeleri, duygularını ifade edecek fırsatlar tanımaları, kendi duygularını onlar ile paylaşmaları ve ilişkilerinde açıklığı önde tutmaları çocuklarının duygusal zeka gelişiminde çok önemli katkılar sağlayacaktır. Benzer farkındalık ve çalışmalar, okul hayatında da sürdürülmelidir. Yetişkinler ise okuyarak, gerektiğinde profesyonel eğitim ve destek alarak duygusal zeka becerilerini geliştirmeleri mümkündür.

ŞU ANKİ EĞİTİM VE ÇALIŞMALARINIZ NELERDİR?
Bu güne kadar okullar vasıtasıyla, öğretmen ve eğitim yöneticilerine “duygusal zekanın okulda kullanılması”, anne-babalara “duygusal zekanın ailede önemi”, öğrencilere “duygusal zekanın akademik hayata ve hedef belirlemeye katkısı” konusunda eğitimler verdim, vermeye devam ediyorum. Bahçeşehir Üniversitesinde 2005-2006 ders yılında “Duygusal Zeka” bir dönemlik seçmeli ders olarak tarafımdan verilmeye başladı. Gelecek yıllarda iki dönem süreli ders olarak verilecek. Ayrıca ben “United Eğitim Danışmanlık Şirketi” ile şirketlere yönelik “Satışta Duygusal Zeka”, “Yönetimde Duygusal Zeka”, “Liderlerde Duygusal Zeka”, “Takım Çalışmasında Duygusal Zeka” “Satışın Yeni Psikolojisi” ve “Zirvede Performans” eğitim ve seminerlerime devam ediyorum.

GELECEĞE YÖNELİK ÇALIŞMALARINIZ NELERDİR?
Duygusal Zeka’nın önemimin fark edilmesi ve hayatımıza girmesi konusunda elimden gelen tüm çabayı sarf etmeye devam edeceğim. Bu çabalar, makale ve kitap yazarak, her seviyedeki okullarda seminer, ders ve eğitimler vererek, her platformda bilgimi paylaşarak olacaktır.

KİŞİSEL GELİŞİM SİZİN İÇİN NELER İFADE EDİYOR?
Bana göre kişisel gelişim her şeyden önce bir farkındalık eylemi. Bu eylem öncelikle kişinin kendini tanıması başlamalı ve yaşamı boyunca devam etmeli.

KİŞİSEL GELİŞİMİMİZ İÇİN NELER TAVSİYE EDERSİNİZ?
Belki çok klasik olacak ama, bu konuda herkesin yapabileceği en kolay iş iyi seçilmiş kaynakları okumaktır. Okumak, bilgileri karşılıklı paylaşmak, okuduğumuz ya da dinlediğimiz bilgileri, ailemize, kültürümüze uydurarak içselleştirmek ve bıkmak usanmaksızın uygulamak, uygulamak ve paylaşmak.

KONUYLA İLGİLİ BAŞKA EKLEMEK İSTEDİKLERİNİZ?
Duygusal Zeka Gelişimi, ya da başka deyişle Duygusal ve sosyal öğrenme hayatın her safhasında ve her yaşta, başarı ve mutluluk için gereklidir. Bu konunun geliştirilmesi için aile ve okulda yapılabilecek çok şeyler vardır. Konuya katkı sağlayabilmenin birinci şartı; kendi duygularımızın farkında olmak, onları etkin bir şekilde kontrol edebilmek ve hareketlerimizle örnek olmaktır.
 
Toplam blog
: 40
: 730
Kayıt tarihi
: 15.10.06
 
 

Lisans Eğitimini KHO Harita Bölümü'nde yapan Eray Beceren, YeditepeÜniversitesi "Eğitim Yönetimi ve ..