Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ocak '09

 
Kategori
Dil Eğitimi
 

Dyned ile İngilizce eğitimi

Nasıl bir İngilizce Eğitimi?

Yıllardır haklı olarak sitemle sorulan bir soru vardır: “Neden liseden mezun olan öğrencilerimiz iki kelime İngilizce konuşamıyorlar?” Öyle ya ilkokulda İngilizce görüyorlar, lisede de eğitim devam ediyor. Peki neden olmuyor?

Soruya muhatap olan öğretmenler kendilerini savunmak için haklı bahaneler ileri sürerek, ders saatlerinin yetersizliğinden, sınıfların kalabalık olmasından, öğrencilerin yeterli bilinç seviyesine ulaşamamış olmasından, velilerin veya okul yönetimlerinin ilgisizliğinden yakınırlar.

Bütün bu saydıklarımız aslında ayrı ayrı değerlendirilmesi gereken olumsuzluklar fakat bana göre temelde yatan sorun şu: İngilizce’yi canlandıramıyoruz! Öğrencinin hayatına dahil edip yaşatamıyoruz. Bunu gerçekleştirmek gerek fakat nasıl? Bir öğretmen olarak şunu söyleyebilirim ki bu sorunun yanıtını bulma görevi en başta bize düşüyor. İşte bu noktada bizim yardımımıza teknoloji yetişiyor.

Milli Eğitim Bakanlığı yeni bir projeyi hayata geçirdi. Proje: DynEd Bilgisayar Destekli Dil Eğitimi. Şimdilik sadece İlköğretim okullarını kapsayan bir yabancı dil programı. Öğrenci öğretmeninin kendisine verdiği kullanıcı adı ve şifreyle internet bağlantısı olan ve programın kurulu olduğu her bilgisayardan girip İngilizce çalışabilecek. Henüz tam oturmuş olmasa da uzun vadede yabancı dil eğitimine büyük katkı sağlayacağı bir gerçek. Bu noktada velilere düşen görev bu konunun takibini güzelce yapmak ve öğrencilerin en üst düzeyde bu imkandan yararlanmalarını sağlamaktır. İnternet kullanımının günden güne yaygınlaştığı bugün, teknolojiyi bir bilim gücü olarak kullanma günüdür.

Tabii ki bu proje bir öğrencinin İngilizce öğrenimindeki sorunlarının hepsini ortadan kaldırmayacak. Hala birçok sıkıntıyla mücadele etmek zorunda olan birçok okul ve binlerce veli var. Yine de bir yerden başlamak gerekiyordu ve bulunduğumuz nokta çok da karamsar olmamızı gerektirmiyor. Bu yabancı dili çok iyi öğretmeliyiz. Kendini rahatlıkla ifade edebilen öğrencilerimiz olmalı. Bunun yolunun teknolojiden geçtiğinin anlaşılması da gelecek için çok umut verici.

 
Toplam blog
: 19
: 1009
Kayıt tarihi
: 01.01.09
 
 

1979 İstanbul Doğumluyum. İstanbul Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümü mezunuyum. İngilizc..