Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ocak '11

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

E-devlet Kapısı gıcırdıyor...Arıza var...

E-devlet Kapısı gıcırdıyor...Arıza var...
 

Leyleğin ömrü lak lakla geçermiş...Bizim yurdun halleri de bu durumdadır...

En önemli sorunlarımızı halı altına süpürmekte mahirizdir.

Bir çeşit devekuşu sendromu...

TV dizilerindeki kahramanların yaşamını izleyip üzüldüğümüz kadar;kendi derdimize yanmıyoruz...

E-devletin ne olduğunu...Nasıl hizmet verildiğini bilmeyen ,halen PTTden şifre almayan milyonlarca yurttaşımız mevcut mu...Evet...

Dilekçe vermek ,çağdaş insanın yurttaşlık görevidir.

Derdini söylemeyene derman olunmaz...Şimdilerde derdini yazıya döküp devletinin resmi kurumuna ileten yurttaşına aylardır yanıt verilmemek beceri sayılıyor...Sözüm ona, Bilgi Edinme Yasası haklarımız var..

Bilişimin bu denli dünyamızı sarmalamadığı günlerde bile mektupla muhaberatın bir ciddiyeti ve lezzeti vardı.

Eskiden ,devletin kurumlarından herhangi birine dilekçe veren vatandaşa en ilkel iletişim dönemlerinde bile 15 günde yanıt verilmesi mecburiyeti vardı.

Bakanlıkta yöneticilik yaparken bilgisayarımız bile yoktu...Olimpia marka daktilolarımızla;tek parmak yazan sekreterlerimizle vatandaştan gelen dilekçelere iki hafta içinde cevap vermek için çabalardık.

-Şimdi okullu olduk ,sınıfları doldurduk...

Şimdi ,internetli olduk ;sınıflarda çuvalladık...

E-Devlet kapısı, kısa sürede gıcırdamaya ,arızalar vermeye başladı...

TC Kimlik numaraları kullanılarak, devlet hizmetlerini tek bir kapıdan vatandaşa ulaştırmak amacıyla , 2005 yılında ihalesi yapılan e-Devlet Kapısı www.turkiye.gov.tr adresinden faydalanmak için postanelerden 1 TL karşılığında şifre almak yetiyordu...

E-devlet kapısından içeri girmek isteyenler sahip olacakları şifre ile Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM) başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına web’den ulaşıp, şikayet ya da taleplerini dile getirebileceklerdi.

Türksat tarafından üretilen ve dağıtımı postaneler kanalıyla yapılan e-devlet şifresi, üzerinde T.C. Kimlik numarası bulunan kimlik belgesinin ibraz edilmesi suretiyle temin edilebiliyordu.

Adres değişiklik bildirimi; askerliğe ilişkin sorgulamalar; dava dosyasının takibi; vergi borcu sorgulama ve ödeme işlemleri; işsizlik ödeneği başvurusu gibi işlemler e-devlet şifresiyle internet üzerinden yapılabiliyordu.

Bir aya yakın bir süredir BİMER başvuruları ve dilekçe,resmi yazı takip bölümünde ciddi arızalar var.

Dilekçelerin tarihleri karışıyor,gün ve ay haneleri yer değiştirerek yıl hanesinde de 2011.2 gibi saçmalıklar oluşmaktadır.

Dolayısıyla bu anormal rakamları algılayamayan numaratör bölümü iletişim kuramayınca nereye başvurduğunuz;başvurunuzun akıbeti;sonucu; hangi kuruma iletildiği ...gibi sorularınıza yanıt almanız mümkün görünmüyor.

Çevremde e-devlet kullanıcılarından iki dostumdan da aynı şikayet gelince, site yönetimine defalarca ileti attım....Tık yok...

Sadece,dün Başbakanlıktan beni telefonumdan arayan bir hanımefendi,şikayetimi BİMER e tekrar bildirmemi istedi...O kadar....

SGK gibi ,ülkemizde,7 den 77 ye yaş gruplarının ve tüyü bitmemiş çocukların bile kayıtlı olduğu önemli bir kurum,resmi sitesini başvurulara kapatmış ve e-devlet aracılığıyla ,sözde iletişime geçmiştir.

Bu durumda PTT den şifre edinerek e-devlet kapısına koşan ve dilekçe vermek isteyen milyonlarca yurttaşın ve benim dilekçelerimi takip şansım kalmamış;e-devletin kapısı yüzümüze kapanmıştır.

Milyonlarca yurttaş da halen şifresiz ve e-devletten habersiz olarak gezinmekte ;SGK gibi bazı kurumların internet sitelerine girdiklerinde ise kapının yüzlerine kapandığını görmektedirler...İnternette bile :-Bugün git ...yarın gel...felsefesi yerleşmiştir.

Şimdi git...e-devlete başvur...denilmektedir..

E-devlet aracılılığıyla,baştaki yöneticilerimize;sevgili mebbuslarımıza,bakanlarımıza ulaşabileceğimiz vaadedilmişti.

Ben denedim;ulaşamadım...Ulaştığımı sandıklarımdan da iki cümlelik -baştan savma -yanıtlar aldım.

Siz de bir deneyin isterseniz...Vatandaşlık hakkınızı kullanın...Sorun çözülürse ve haberim olursa çok sevineceğim...

Seçimden seçime yüz görümlüğü isteyen;diğer zamanlarda esamesi okunmayan yöre milletvekillerimizine de saygılarımı sunarım...

Fakat, e-devletin bu komik durumunu da internet aracılığıyla ,BİMER e şikayet edenler , e-devlet ofisinin RECEPTİON masası arızalı olduğundan geri dönmektedirler.

Dedem zamanının pullu zarflarıyla ,saman kağıda dlekçe yazma dönemine geri dönüş mü olacaktır...

Aslında bu durumda en sağlam iletişimin de kargo aracılığıyla dilekçenin mektup zarfı içinde ilgili kuruma gönderilmesi olacaktır.

Veya tepelere çıkıp dumanla haberleşeceğiz...

Derdimi ummana döktüm...Asumana ağladım...şarkısında olduğu gibi...Derdimi bir de MB den aktarayım...dedim..

Benim yazılarımı sürekli izleyip yazılarımı çalan;izinsiz sözde esinlenen;yakaladığımda inkar eden bazı köşe yazarlarımız bu yazıdan da esinlenip e-devlet kapısının arızasını daha geniş katmanlara ,yetkililere ulaştırırlarsa ,sanırım kanamaya başlayan bir yarayı daha onarabiliriz.

 
Toplam blog
: 1521
: 1639
Kayıt tarihi
: 23.06.07
 
 

İnsan yontmakla geçti ömr-ü baharı... Güzel ve canlı heykeller yaptı... Kimisinin içi çabuk boşal..