Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mart '14

 
Kategori
e-Ticaret
 

E-ticaret Sitesi açacağım kullanacağım sistem hangi özelliklere sahip olmalı

E-ticaret Sitesi açacağım kullanacağım sistem hangi özelliklere sahip olmalı
 

Elektronik Ticaret Yazılımı


İşletmelere sadece bulundukları bölge yerine tüm Türkiye'ye hitap edebilmek için işlerini internete taşımak isterler. Bu işlemi gerçekleştirebilmek için ise e-ticaret sitesi açmaları gerekmektedir. Elektronik ticaret olarak da bilinen bu siteler üzerinden sorunsuz bir şekilde ticaret yapılabilmesi için kullanılan sistemlerin başta güvenlik olmak üzere bir çok özelliği kapsaması gerekmektedir. Aksi taktirde ciroları arttırmak için açılan online saış siteleri ileride hüsran yaşanmasına sebebiyet verilebilmektedir. 
 
Bu makalemiz e-ticaret sitesi açmak isteyen işletmeler için hazırlanmıştır. Sizin de fiziksel bir mağazanız var ise ve bu mağazada bulunan ürünlerinizi kendinize ait bir sanal mağaza üzerinden satışa sunmak istiyor ancak nasıl bir altyapı kullanacağınızı bilmiyorsanız, aşağıda yazılan özelliklere sahip bir sistemi tercih etmeniz önerilmektedir.
 
Güvenli bir altyapı olması gerekir
 
Kullanacağınız e-ticaret sisteminde ilk dikkat etmeniz gereken konudur güvenlik. Nasıl fiziksel mağazanızı dış tehditlere maruz kalmamak için kepenk, alarm, kamera ve benzeri güvenlik önlemleri ile donatıyorsanız aynı işlemin sanal mağazalarınızda da yani e-ticaret sisteminizde de olması gerekir. Sonuç olarak e-ticaret siteleri sürekli bir para akışının olduğu ve kesinlikle veri kayıplarının yaşanmaması gereken sitelerdir. Aynı zamanda sitenizin kapanmaması gerekir. En yoğun zamanlarda kapanılan bir site hem maddi hem de hukuki işlemlerle uğraşmanıza sebebiyet verebilmektedir.
 
Güvenli bir e-ticaret altyapısında en önem verilen yerler sunucular ve ödeme sayfalarıdır. Sitenizin barınacağı yani her türlü içeriğin yer alacağı sunucularda ileri teknoloji güvenlik önlemleri alınmalıdır. Saldırı ve tehditlere maruz kalabileceğinizden dolayı önceden tespit edebilen ve aynı zamanda oluşumunu engelleyen Firewall, IPS ve IDS sistemleri kesinlikle sitenizin sunucularında yer almalıdır. Aynı zamanda RAID5 yedekleme sistemleri kullanılarak yaşanabilecek olan herhangi bir veri kaybının önüne geçilmelidir. Ödeme sayfalarında ise uluslar arası geçerliliğe sahip olan SSL şifreleme sistemlerinin kullanılması ciddi önem taşımaktadır.
 
Geliştirilebilir tasarıma sahip olması gerekir
 
Kullanacağınız e-ticaret paketi içerisinde otomatik olarak sitenize entegre edebileceğiniz özel ve hazır tasarımlar bulunmaktadır. Bu tasarımlardan istediğini kullanma şansınız bulunmaktadır. Ancak sizler kendi kurumsallığını ve kendi ideallerinizi ön plana çıkarabileceğinizi düşündüğünüz hayalinizdeki temayı sitenize uygulamak isteyebilirsiniz. Eğer kullandığınız e-ticaret sistemi geliştirilebilir tasarım özelliklerine sahip değil ise bu hayalinizi gerçekleştiremezsiniz.
 
Sıkıntısız entegrasyon ve kurulumların yapılabilmesi gerekir
 
E-ticarete ilk adımda sadece havale-eft ve kargoda kapıya ödeme sistemlerini kullanarak başlayabilirsiniz. Ancak zamanla kredi kartı ve diğer alternatif ödeme sistemlerini de kullanmaya ihtiyaç duyacağınız aşikardır. Farklı bir online ödeme sistemi kullanacağınız zaman e-ticaret sisteminizin kullanacağınız ödeme sistemine entegrasyonu rahat bir şekilde yapılabilir olmalıdır. Aksi taktirde hem maliyetli, hem uzun zaman alan hem de güvenli olmayan entegrasyonlara maruz kalabilmektesinizdir. Örnek olarak kullandığız e-ticaret sistemi bütün bankaların sanal posları ile sorunsuz bir şekilde entegre olabilmeli 3D Secure sıkıntısız bir şekilde kurulabilmelidir.
 
Entegrasyonlar sadece ödeme sistemleri ile kısıtlı değildir. İlerleyen zamanlarda ya da daha işinizin başlangıcında tedarikçi firmaların ürünlerini siteniz üzerinden satmak isteyebilirsiniz. Tedarik ettiğiniz ürün 10, 20 ya da 50 ise birkaç haftalık bir süreç içerisinde ürünleri sitenize ekleyebilirsiniz. Ancak nasıl stok bilgilerini tek tek güncelleyeceksiniz ? Ya da ürün sayısı yüz basamaklarında ise nasıl teker teker kendi sitenize ekleye bileceksiniz ? Tabiki xml ürün entegrasyonu özelliği sayesinde. Xml ürün entegrasyonu özelliği ürün sayısı ne olursa olsun tedarikçi firmalarınızdan bütün özellikleri, fiyatları ve aynı zamanda stok bilgilerini güncel bir şekilde sitenize yansıtan entegrasyonlardır.

Yönetim paneli kolay kullanıma sahip olmalı

E-icaret sitenizin temellerini oluşturan ve bütün değişiklikleri yapabileceğiniz yönetim panelleri kusursuz olmalıdır. Gerek ara yüzü gerekse kullanımı ile rahat ve kolay bir şekilde öğrenilmelidir. Özellikle sipariş yönetimi, online kargo takibi, işlem raporları, ürün ekleme, site ayarları, müşteri yönetimi, kampanya ayarları, ekstre ve grafik raporları, faturalandırma, sanal pos yönetimi gibi alanların sizler tarafından çok kolay bir şekilde kullanılabilmesi gerekmektedir.

İnternette e-ticaret sitesi açarak satış yapmak istiyorsanız yukarıdaki özelliklere mutlaka dikkat etmelisiniz. Sorunsuz bir şekilde online ticaret yapabilmeniz için en çok gereksinimi duyacağınız özelliklerdir.

 
Toplam blog
: 77
: 1165
Kayıt tarihi
: 07.01.14
 
 

CEO - GSM İletişim ..