Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mayıs '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Egeli İhracatçılara başarı ödülü yağdı ...

Egeli İhracatçılara başarı ödülü yağdı ...
 

Egeli İhracatçılar, oldukça duygulu anlar yaşadılar.


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen, 2011 yılı “İhracat Ödül Töreni”nde Egeli ihracatçılar ödülleri topladı.. Egeli ihracatçılar 16 ödülün sahibi oldu.

Türkiye genelinde en fazla ihracat yapan, 10 firma ve 26 sektörde en fazla ihracat yapan ilk üçer firma, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin düzenlediği “İhracat Ödül Töreni”nde 2011 yılı ihracat rakamlarına göre ödül aldı.

Egeli ihracatçılar ödülleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin elinden aldı. Ödül töreninden sonra “Balanced Scorcard metodolojisinin mucidi Harvard Üniversitesi profesörlerinden Robert Kaplan, “500 Milyar Dolar İhracat Hedefiyle 2023’e Giderken Değer Yaratmak ve Liderlik” konferanslarından ilkini Ankara”da verdi.

Ödül Töreni’nde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “2023 ihracat hedefimize çok başarılı bir yol haritasıyla ilerliyoruz.konunun artık milli bir mesele olduğunu ifade etti. Erdoğan, özellikle stratejik alanlara ekstra bir önem verdiklerini belirterek, “ 500 milyar ihracat hedefine inanan TİM’e  teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Sivil toplum projesine Başbakanlık desteği

Ekonomi Bakanı Zafer çağlayan ise konuşmasında uzun vadeli yol haritalarının belirlendiğini hatırlatarak,  “9-10 yıl öncesine kadar 10 günlük bir planlama bile yapılamıyordu” dedi.  Türkiye’nin katma değeri yüksek ihracat ürünlerine yönelik çalışmalarını büyük bir hızla sürdürdüğüne dikkat çene Çağlayan,  “İlk defa TİM gibi bir sivil toplum kuruluşunun ortaya koyduğu bir hedef Başbakanlık tarafından destekleniyor” dedi.

“Başbakanımız ihracata da liderlik edecek”

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de konuşmasında hem 2023 stratejisini oluşturan ekibin lideri olan Robert Kaplan’ın Türkiye’de olmasının hem de 2011 yılı ihracat şampiyonlarının ödüllendirilmesinin önemine dikkat çekti. “Bugün burada Türkiye ihracatının planlama gücünü ve bir sivil toplum projesinin nasıl bir kamu projesi haline gelmekte olduğunu konuşacağız” diye konuşan Büyükekşi, 2023 projesini, 3 aşamada 4’er yıllık vizyonlar ile “Atılım – Yatırım ve Liderlik” şeklinde dönemlere ayırdıklarını söyledi.

Büyükekşi, tüm aşamaları planlanan stratejinin bir “iş lideri”ne ihtiyacı olduğunu vurgulayarak Başbakan Erdoğan’ın bu özelliğe ziyadesiyle sahip olduğunu belirtti. “Başbakanımızın talimatıyla bir kamu projesi haline gelen 2023 hedefimizin, Yüksek Planlama Kurulu gündemine alınmasını bekliyoruz” diye konuşan Büyükekşi, Türkiye’nin kısa süre içinde ihracat, tasarım, markalaşma, inovasyon ve Ar – Ge alanında liderliğe yürüyeceğini sözlerine ekledi.

Türkiye genelinde en fazla ihracat yapan firma Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (TÜPRAŞ) olurken, Ford Otomotiv A.Ş. ikinci, Oyak Renault Otomotiv A.Ş. oldu. Manisa OSB’de kurulu Vestel Dış Ticaret A.Ş. ise dördüncü sırada yer aldı. Vestel Dış Ticaret A.Ş. Elektrik-Elektronik Sektörü ihracatında ise Türkiye ihracat şampiyonu oldu. Vestel Dış Ticaret A.Ş.’nin ödülünü Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı.

İklimlendirme sektöründe yine Manisa OSB’de üretim yapan Bosch Termoteknik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Türkiye ihracat birincisi olurken, Aydınlı Uğur Soğutma A.Ş. Türkiye üçüncüsü oldu. Bosch Termoteknik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin ödülünü Genel Müdür Peter Bredfeldt Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden alırken, Uğur Soğutma A.Ş.’nin ödülünü Yönetim Kurulu Başkanı Zeynel Abidin Takmaklı’ya Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan verdi.

Kuru Meyve sektöründe Osman Akça Tarım Ürünleri A.Ş., Türkiye birincisi olurken ödülünü Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça’ya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan verdi. Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller sektöründe Türkiye şampiyonu olan KLG Gıda A.Ş.’nin ödülünü ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan Kılıç Holding İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Sinan Kızıltan aldı. Tütün sektöründe birinci olan JTI Tütün Ürünleri A.Ş.’nin ödülünü Genel Müdür Bilgehan Anlaş’a Başbakan Recep Tayyip Erdoğan verdi.

Kuru meyve sektöründe Tariş Üzüm Kooperatifleri Birliği Türkiye ikincisi olurken ödülünü Yıldıray Kağan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’dan aldı. Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller sektöründe Türkiye ikincisi olan Keskinoğlu Tavukçuluk A.Ş.’nin ödülünü Pazarlama Grup Başkanı Keskin Keskinoğlu’na Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan verdi.

Ege Bölgesi’nin en büyük ihracatçı firmalarından Petkim Petrokimya Holding A.Ş. kimya sektöründe Türkiye ikincisi olurken, ödülünü Üst Düzey Yönetici Kenan Yavuz Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’dan aldı. Denizli merkezli Erbakır A.Ş.’nin ihracat firması Başak Metal A.Ş. Demir ve demirdışı metaller sektöründe Türkiye üçüncüsü oldu. Firmanın Genel Müdürü Macit Taşkın’a ödülü Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan verdi. Hazırgiyim ve Konfeksiyon sektöründe Pergamon-Status Dış Ticaret A.Ş. Türkiye üçüncülüğünü elde etti. Pergamon-Status Dış Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi ödülü Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın elinden aldı.

Zeytin ve Zeytinyağı sektöründe ise Zer Yağ Sanayi A.Ş. Türkiye ikincisi olurken ödülünü Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Selçuk Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın elinden aldı. Zeytinyağı sektöründe Verde Yağ A.Ş. , Tütün sektöründe Socotab Tütün A.Ş. Türkiye üçüncüsü olan Ege İhracatçı Birlikleri üyesi firmalar oldu.

 
Toplam blog
: 775
: 835
Kayıt tarihi
: 20.06.08
 
 

1958 doğumluyum. Uzun yıllardır Mersin'de Gazeteci-Yazar olarak görev yapmaktayım. 1999 seçimleri..