Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Nisan '09

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Eğitimci ve dokuma sanatçısı Ahmet Aksakal (1934 - 9 Aralık 2014)

Eğitimci ve dokuma sanatçısı Ahmet Aksakal (1934 - 9 Aralık 2014)
 

 

 

             Halıda Ata

İlmik ilmik, düğüm düğüm

          Seni dokudum.

           İpim yetmedi.

Bir güzel dünya bıraktın  bizlere,

    Sana olan borcum bitmedi.

         Ahmet Aksakal

 

          Sayın Ahmet Aksakal'ı;  O'nun Gülbirlik Genel Müdürü olduğu, benim  Isparta'da Halk Eğitimi Başkanı ünvanıyla görev yaptığım yıllarda tanıdım. Mutlu oldum! Isparta'ya gittiğim zamanlarda kendisini ziyaret eder, Halı Sarayı'ndaki  'Aksakal Halı' yazılı  o nezih ve içaçıcı sanat görüntüleri yansıyan işyerinde enine boyuna söyleşiriz. Okuyan, araştıran, aydın ve hümanist yapıda, dünyanın ender insanlarından birisi ya da alanında uluslarararası önemli bir addır.

          Can'ı ve canlarıyla birlikte yaşamında esenlikler dilerim.

                                                                                      ***                                                         

                                                                    1-Ahmet Aksakal kimdir ?

                                                                                 (özgeçmişi)

                                                                 Kendi ağzından Ahmet Aksakal

             1934 yılında Isparta İli Keçiborlu İlçesi'nin Senir Köyü'nde doğmuşum...
İlkokulu Senir'de okudum. İlkokulu bitirdikten 4 yıl sonra, 1950 yılında Gönen Köy Enstitüsü'ne girdim. Veli değişikliğinden, Hasanoğlan Köy Enstitüsü'ne gittim. Köy enstitüleri kapanınca okulun adı Atatürk İlköğretmen Okulu oldu ve 1957 yılında mezun oldum. İki yıl Eğirdir Ağıl Köyü'nde öğretmenlik yaptım. Gazi Eğitim Enstitüsü'nün Edebiyat Bölümünü kazandım. Mezuniyetten sonra; Konya Sarayönü Ortaokulu'nda bir yıl çalıştım. İsparta Lisesi'nde dört yıl, Keçiborlu Lisesi'nde üç yıl öğretmenlik yaptım. 1978 yılında Gülbirlik Genel Müdürlük görevine getirildim.

           Otuz yıldır halıcılık yapmaktayım. Alışılmış halıların dışında modern halılar ve "portre halıcılığı" yapıyorum. Bugüne kadar yurdumuzdan ve yurtdışından birçok ünlünün halı portrelerini dokuduk ve dokumaktayız. Çanakkale Savaşı’ndan tarihi sahneler dokuduk. Önümüzdeki yıllarda Kurtuluş Savaşı'nı dokumayı planladık. Şu günlerde Sivas Kongresi'ni dokumaktayız.

           Evrensel bir projemiz var. "Dünyamızı Güzelleştiren Bilim Adamları" projesi... Bu projede 60 bilim adamının portrelerini el işi olarak halıya dokuduk. Süleyman Demirel Üniversitesi bu 60 bilim adamını satın aldı. 60 bilim adamının arasında Albert Einstein (Fizik), Marconi (Telgraf), Fleming (Penisinlin), Timothy Berners Lee (İnternet), James Watt (Elektrik), Gutenberg (Matbaa)... Gibi pek çok bilim adamı bulunmaktadır. Tüm insanların bu bilim adamlarına minnet borcu vardır.

                                         Mesleğimde rakip tanımam fakat eksiğim çok... 

                                                                                      ***

           Aksakal, Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü mezunu. 12 yıl Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde öğretmenlik yapan Aksakal, 1961’de mesleğe başladı. Portre, modern halı ve saray halısı alanlarında üretim yapan Aksakal, portrede 60’a 60 hereke yün ya da 100’e 100 hereke ipek, modern halıda 30’a 30 ve saray halılarında büyüklüğüne göre, 50’ye 50 veya 60’a 60 çalıştığını söylüyor. Bugüne kadar çok sayıda siyasi ve ünlüyü halıya dokuduğunu söyleyen Aksakal, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın çok özel bir insan olduğunu vurguluyor. Aksakal, Özal’ın isteği üzerine çok sayıda devlet adamını halıya dokuduğunu aktarıyor. Aksakal, fotoğrafları halıya dökmeden önce siyah beyaz filmlerini çekerek istenilen büyüklükte çıktısını alıyor. Daha sonra çıktıyı her kareye bir ilmek düşecek şekilde bölüyor. Ardından renklendirerek, halıya dokuyor. Bir portre üzerinde 100’den fazla değişik renkte iplik kullanılıyor.                                                                                                                                               

                                                                   Halı bir sanat ürünüdür

          Kartvizitine "Halı Sanatçısı Öğretmen" diye yazmış Ahmet Aksakal. Kişiye özel portre halı dokuyor. Orta büyüklükte bir halıyı iki kişi 10-14 ayda ancak tamamlıyor. İpin rengi, boyası ve kalitesi hepsi birinci sınıf. İpek üzerine ince yün ip dokunan bir insan portresinde 25'den fazla renk kullanılıyormuş.

         "35 yıldır bu işin içindeyim" dedi Köy Enstitüsü mezunu Ahmet Aksakal. Öğretmenlik yıllarında 'solcu' olduğu için sık sık sürgün edilmiş. "Artık bıktım sürgün edilmekten, ayrıldım öğretmenlikten ve bu işlere girdim." diye anlattı geçmişini.

          Portre halıları hayata geçiren Ahmet Aksakal, "Bugün Türk halıcılığının şerefini kurtarıyoruz bu çalışmalarla. Burdur'un Yeşilova ilçesindeki atölyede genç kızların ellerinden çıkıyor bu sanat eserler.i" diye açıklık getirdi. Türk halıcılığı kurtarılmak isteniyorsa, halı dokuyanların 'Sanatçı' kabul edilmesini önerdi Aksakal. Çünkü, sosyal güvencesi olmadığı için halı dokuyacak kimseyi bulamamaktan yakınıyor tüm halıcılar.

                                                                   Halı dokuyan sanatçıdır

           Türk halıcılığının yitip gitmesini önlemek için, 'Kolların sıvanması zamanı gelmiştir.' dedi Ahmet Aksakal ve devam etti: "Bütün Isparta'yı, Burdur'u, Antalya'nın Döşemealtı'nı dolaşın. Halı dokuyan mı kalmış, yok. El işi sanat ürünü halı yapan ben varım. Ama benim de güçüm yetmiyor artık. Halı işini Çin'e kaptırıyoruz."

           Aksakal'ın Halı Sarayı'ndaki mağazası sergi salonunu andırıyor. Atatürk'ün, İstiklal Marşı'nın ve Türk Bayrağı'nın işlenmiş olduğu halılarla kaplı her yer. Türk siyasetçileri ile Albert Einstein, Mozart, Michel Jackson, Tarkan gibi bilim ve sanat dünyasından ünlülerin de portreleri bulunuyor.

          Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu'nun AKP logolarıyla süslü halı posteri gözümüze çarptı. Aksakal, "Elimizde kaldı bu portre. Halı için bir resmi kurum sipariş verdi. Yapılmaya başlandı ve tam yarısına geldik, Erkan bey partisi AKP'den ayrıldı. Mecburen devam ettik. Ama siparişi veren kurum halıyı almadı tabi. Elimizde kaldı. 11 ayda bitirilen bir halı bu" diye anlattı Mumcu posterli halının hikayesini.

          Bir de İbrahim Tatlıses'e 3 yıl önce kendi portresinin yer aldığı halıyı vermiş ama parasını alamamış Aksakal. Bir yıla yakın bir sürede tamamlanan 30 bin YTL değerindeki halının bedelini sanatçı Tatlıses'den alabilmek için geçen yıl dava açmış. Halen mahkeme sürüyor.

          Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de portresi alıcı bekliyor. Halıda 13 kişinin emeği var. Tam 11 ayda bitirilmiş. Ahmet Aksakal, zengin Rus işadamlarına ulaşmaya çalışıyor. Yeni projesi, "Dünyamızı güzelleştirenler" başlığı altında 20 bilim adamının portrelerini halıya dokumak. Bunun için sponsor işadamı aranıyor.

                                                                                     ***

          Piyasa araştırması neticesinde çalışmalar yapıyoruz. Halıcılık mesleğinin değer kaybettiği dönemde önemli çalışmalarla adından söz ettiren Aksakal, “Her meslekte olduğu gibi bizim mesleğimizde de yaratıcılık ön planda, bu yüzden insanların zevklerine, ihtiyaçlarına göre halılar üretmeye çalışıyoruz.” dedi.

                                                                  2-Aksakal için yazılanlar

                                   “Dünya liderlerine onun dokuduğu portreler hediye edildi.

          Ispartalı Ahmet Aksakal, meslek hayatına 1961 yılında Atatürk’ün portresini dokuyarak başladı. Özal tarafından keşfedilen Aksakal, Bush, Clinton, Mitterrand ve Theatcher gibi birçok ünlüyü halıya dokudu.

          Ahmet Aksakal, tam 41 yıldır ünlüleri halıya dokuyor. Aksakal, meslek hayatına 1961 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün portresini halıya dokuyarak başladı. Sonraki yıllarda da Michael Jackson, Süleyman Demirel, İsmet İnönü, Turgut Özal, Mesut Yılmaz, Tansu Çiller, İngiltere Başbakanı Margaret Theatcher, baba Bush, Fransa Devlet Başkanı Mitterrand ve Bill Clinton gibi birçok ünlü simayı halıya dokudu.

          Bush, Theatcher ve Mitterrand’ın dokunduğu halılar sahiplerine Özal tarafından iletilmiş. Clinton’ın dokunduğu halıyı ise Çiller hediye etmiş. Aksakal, Özal’ın isteği üzerine Malezya kralı, İspanya kralı ve Portekiz cumhurbaşkanının portrelerini de halıya dokuduğunu belirtiyor. Bu halılar da hediye olarak adı geçen ülkelere götürülmüş. Aksakal’ın son eseri Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in portresi. Sezer’in 110’a 130 cm boylarındaki portresini halıya dokuyan Aksakal, bu çalışmada 34 ayrı renk kullanmış. Sezer’in portresi 4 ayda tamamlanmış. Ahmet Aksakal, Cumhurbaşkanı Sezer’in portresinin haziran ayında yapılması planlanan 3. Gül, Halı, Kültür ve Turizm Festivali için dokunduğunu kaydetti. - Uğur Sağındık, Isparta

                                                                                    ***

                                "Türkiye'nin tek halı portre sanatçısı Ahmet Aksakal,

                                   Milli Şair M. Akif Ersoy'un portresini halıya dokudu.

            Isparta`da yaşayan halı portre sanatçısı Ahmet Aksakal, şair Mehmet Akif Ersoy`un portresini 65 farklı renk ve 138 m2`lik ebadındaki ipek ve yün malzeme kullanarak halıya dokudu. Ersoy`a vefa borcunu bu şekilde ödediğini söyleyen Aksakal, "Ersoy`un yazdığı milli marşımızı tüm açılışlarda, toplantı ve törenlerde coşkuyla söylüyoruz. Onun hakkını kimse ödeyemez. Milli Marşımız toplantılarda, açılışlarda, törenlerde tüm milletçe heyecan ve coşkuyla ayakta söyleniyor" dedi.

           Halıya dokuduğu portrenin 648 tel, 768 sıra, 513 bin 216 düğümden oluştuğunu anlatan Aksakal, şöyle konuştu: "Arka fonda Türk Bayrağı`nı kullandığım portrenin kenarına Mehmet Akif Ersoy`un muhafazakar kişiliği nedeniyle İslam dinini temsil eden motifleri işledim. Ayrıca portreye Ersoy`un doğum ve ölüm yılı ile `Korkma sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak" ve `Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem / Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem` dizelerine yer verdim."     Isparta (İHA)

                                                                                ***

                                                                El Makdum Portresi

            “Halı Portre Sanatçısı Ahmet Aksakal, Birleşik Arap Emirlikleri Başbakanı ve Dubai Şeyhi Muhammed Bin Raşit Al-Maktum'un portresini 860 bin 224 düğümle ipek halıya dokuyacak.

            Halı Portre Sanatçısı Ahmet Aksakal, Birleşik Arap Emirlikleri Başbakanı ve Dubai Şeyhi Muhammed Bin Raşit Al-Maktum'un portresini 860 bin 224 düğümle ipek halıya dokuyacak.

            Ahmet Aksakal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugüne kadar birçok devlet adamı ve ünlü kişinin portresini halıya dokuduğunu hatırlattı.

           Çalışmalarına Dubai Şeyhi ve Birleşik Arap Emirlikleri Başbakanı Muhammed bin Raşid Al Maktum'u da dahil ettiğini kaydeden Aksakal, Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı ve kartal sembolü arasında El-Maktum'un portresinin yer aldığı ipek halının kenarlarına deniz görseliyle Dubai'nin 60 katlı oteli Burj El Arap'ın işleneceğini bildirdi.

          Aksakal, halının çerçevesinin İslami motiflerden oluşacağını ve dört kişilik ekibin çalışacağını vurgulayarak, model çalışmasını tamamladığını ve dokumaya geçtiklerini ifade etti.

          Halıda 81 renk kullanacağını, 1067 tel, 767 sıra, 860 bin 224 düğümden oluşacak halının 102x142 santimetre ebadında olacağını anlatan Aksakal, halıyı bir yıl içinde bitirmeyi amaçladığını söyledi.

          Aksakal, 50 yıllık meslek hayatı boyunca birçok Arap şeyhinin portresini halıya dokuduğunu bildiren Aksakal, eski ABD Başkanı George Bush, Rusya Başbakanı Vladimir Putin, eski İngiltere Başbakanı Margaret Teacher'ın portrelerini de halıya aktardığını söyledi.

          Ahmet Aksakal, bir başka çalışmasının da Türkiye'nin milli mücadelesine ilişkin olduğuna işaret ederek, geçen yıl Kurtuluş Savaşı ve Çanakkale Zaferi çalışmalarına yer verdiğini belirtti.

          Ünlü halk ozanı Aşık Veysel'in, ''Uzun ince bir yoldayım'' adlı eserini de halıya yansıttığını belirten Aksakal, en çok da Mustafa Kemal Atatürk'ün portreleri üzerine çalışma yaptığını kaydetti.

          Genellikle üst düzey yöneticilerin portrelerini halıya dokuduğunu anlatan Aksakal, daha sonra bu kişilere veya devlet büyüklerine ulaştığını, yaptığı halıyı anlatarak, halıyı satın alabileceklerini veya devlet büyüklerinin satın alarak bu kişilere hediye edebileceklerini söylediğini dile getirdi.

          ABD'nin 41. Başkanı Bush'un portresinin işlendiği halının dönemin Başbakanı merhum Turgut Özal tarafından satın alınarak Bush'a hediye edildiğini bildiren Aksakal, ''Eğer devlet büyükleri bu halıları almazsa dokuduğum isimlere bir şekilde ulaşmaya çalışırım. Bu şekilde satışı gerçekleştiriyorum. Ancak sanatın fiyatı olmaz. Sonuçta bu el emeği'' diye konuştu.

         Aksakal, ünlü isimleri halıya dokumaya devam edeceğini, Isparta'nın halısının bu şekilde akıllarda kalabileceğini sözlerine ekledi.”    Anadolu Ajansı

                                                                                        ***

          “Halı Dergisi abonelerimizden Aksakal Halıcılık sahibi Ahmet Aksakal dünyanın birçok ülke başbakan, bakan ve devlet büyüklerinin resimlerini halıya çizen, İstiklal Marşımızı notalarıyla birlikte halıya dokuyan 35 yıllık Ispartalı bir portre halı ustası. Türkiye'yi ve Isparta halısını dünyaya tanıtan ve bu çalışmalarına her gün bir yenisini ekleyen Aksakal, eserlerinin değerlendirilmesi ve ‘Dünyamızı Aydınlatanlar’ isimli yeni projesini hayata geçirebilmek için destek arıyor.”

          Asıl mesleği öğretmenlik olan Ahmet Aksakal, Gönen Köy Enstitüsü'nde 4 yıl ve Hasanoğlan Köy Enstitüsü'nde de 2 yıl okuduktan sonra, 2 yıl kadar köy öğretmenliği yapmış. Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat bölümünden mezun olduktan sonra Konya Sarayönü Ortaokulu'nda, Isparta ve Keçiborlu liselerinde öğretmenlik görevini sürdürmüş. 11 yıllık öğretmenlik hayatını, o dönemin siyasi koşulları nedeniyle emekli olamadan sona erdiren işçi emeklisi Aksakal, 35 yıldır halı dokuyan Ispartalı bir halı sanatçısı.

          50-60 m2’lik saray halıları, modern halılar ve ünlülerin portelerini halı üzerine dokuyan Aksakal, bilgi ve yeteneğini harmanlayarak kendine has bir halıcı olabildiğini ve halı portre yapımı konusunda rakip tanımadığını söylüyor. Halılarında 500 renk kullandığını belirten Aksakal dokumacılıktaki bu üstün yeteneğini; Atatürk'ün, çok sayıda Türk ve yabancı devlet başkanı, işadamı ve sanatçılarının portrelerini halı üzerine dokuyarak gözler önüne seriyor.

          74 yaşındaki halı ustası, hayata geçirmeyi arzu ettiği, “Dünyamızı Aydınlatanlar“ isimli yeni projesinde 20-25 bilim adamının portresini halıya dokumak istediğini belirtiyor. Projesine destek aradığını söyleyen Aksakal, TÜBİTAK'a da bu amaçla başvuruda bulunmuş. Hem projesine başlangıç oluşturmak hem de yapmak istediklerini somut bir şekilde anlatabilmek için ilk olarak Albert Einstein'ın portresini örnek teşkil etmesi amacıyla halıya dokumuş. Dünyamızı aydınlatanlardan biri olarak nitelendirdiği Einstein'ın ipek üzerine yün, 60x60 kalite duvar halı portresi, 86x110 cm boyutlarında dokunmuş. Kıyı motifinde hayat ağacı motifi kullanılan halının sol üst kenarında TOBB, sağ tarafında ise Türkiye Turizm amblemi bulunuyor. Einstein'ın bu portre halısı'nın alt kısmında da Einstein'ın; ”Bilmek istediklerim Tanrının düşünceleri. Diğerleri ise sadece ayrıntıdır.” sözünün İngilizcesi yer alıyor.

           Projede Einstein dışında Ford, Gutenberg, Galileo, Pascal, Mendel, Newton, Kepler, Marconi, Fleming, Curie, Watt, A. Graham Bell ve Rontgen gibi bilim adamlarının halı portreleri de yer alacak. Bu isimlere yenilerini de eklemeyi düşünen Aksakal, tüm bu isimlerin belirlenmesi aşamasından sonra her biri için kapsamlı bir literatür taraması yapacağını söylüyor. Aksakal, bu isimler hakkında edindiği bilgileri Einstein portresinde olduğu gibi sembollerle halı eteklerine dokuyacağını ve bu eserlerini yurtiçi ve yurtdışında sergileyeceğini belirtiyor. Aksakal projesini yaşama geçirebilmek için maddi destek bekliyor. Hem bilime hem de bilim adamlarına olan borcunu kendi adına bu projeyle bir nebze de olsa ödeyebileceğini Aksakal şu sözleriyle ifade ediyor: ”Elektriğin olmadığını düşünelim. Kısa bir süre için bile olsa elektrik kesildiğinde dünyamız kararıyor. Edison'a olan borç ödenebilir mi? Hasta olduğumuzda kullandığımız antibiyotik bizi iyileştiriyor. Fleming'e sağlığımızı borçluyuz. Onlar olmasaydı ne yapardık, hiç düşündünüz mü?”

           Aksakal 24 Mart 2005 tarihinde Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a yazdığı mektubunda kendi kaleminden bu projesine yönelik şunları dile getiriyor; “Kafamda güzel olduğuna inandığım projeler var. Bunlardan biri de “Dünyamızı Aydınlatanlar” başlığı altında 20-25 kadar mucidin halı portrelerini dokuyarak, bir Türk sanatçısı olarak Batı ülkelerinde sergiler açmaktır. Bu konuda TÜBİTAK ile da temas halindeyim. Gelin görün ki bu projeyi finanse edecek gücüm yok. Ben de ün var un yok. Başarılı sporcularımıza sağladığınız destek gibi ben de halı kültürümüze katkıda bulunan emektar bir sanatçı olarak sizden eserlerimi bakanlıklara aldırtarak bu projemi gerçekleştirmeme yardımcı olmanızı rica ediyorum. Ancak doğrudan bir destek istemediğimin de altını çiziyorum.”

          Ünlü isimlere dokuduğu halılarda yer alan motif, desen ya da renk tercihlerini müşterisinin de görüşlerini alarak belirlediğini söyleyen Ahmet Aksakal, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in de ipek üzerine yün, 60x60 kalite duvar halı portresini 107x140 cm boyutlarında dokumuş. Isparta Belediye Başkanı Hasan Balaman'ın isteği üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da halı portresi 7 ayda 13 kişilik bir ekiple hazırlanmış. 748 tel x 948 sıra toplam 709.101 düğüm, 125 cmx155 cm= 1.94 m2 boyutlarında ipek ve yün malzemeden dokunan 60x60 kalite bu halıda toplam 111 çeşit ip kullanılmış.

          Atatürk portrelerinin ağırlıkta olduğu çalışmalarında Atatürk'ün biri natürel diğeri boyama iplerden dokunan 2 duvar halı portresi bulunuyor. 155x135 cm boyutlarında dokunmuş bu portre için Aksakal şunları söylüyor: “İlmik ilmik seni dokudum, ipim yetmedi. Bir güzel dünya bırakmışsın bizlere. Sana olan borcum bitmedi.”

          Ulusal değerlerimizin yer aldığı bir diğer duvar halısında İstiklal Marşımız yer alıyor. İpek ve yünden, 80x120 cm boyutlarında dokunmuş, 60x60 kalite bu duvar halısının bir diğer özelliği kıyı motifinde kullanılan İstiklal Marşımızın notalarının birebir aslına uygun şekilde yer alıyor olması. Atatürk'ün portresi ipek yünden 80x120 cm boyutlarında dokunmuş 60x60 kalite bu halı potresinin kıyı motifinde de Gençlik Marşının notaları yer alıyor. Atatürk'ün Gençliğe Söylevi’nin 80x120 boyutlarında dokunmuş 60x60 kalite ipek-yün duvar halısının kıyı motifinde Onuncu Yıl Marşı notaları bulunuyor. Özellikle bu eserlerinin pazarlaması konusunda destek aradığını her fırsatta dile getiren Aksakal, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'na 9 Mart 2006 tarihli mektubunda şöyle diyor: “Sizlerden maddi bir yardım istemiyorum. TOBB amblemini halı portrelerin köşesine koymayı düşünüyorum. Elimde Ata'nın halı portreleri var. İstiklal Marşımız, Gençliğe Söylev'in halıları var. Bunların pazarlamasında yardım edebilirseniz kendi olanaklarımla bu projemi gerçekleştirebileceğim. Sizlerden yalnızca bu desteği bekliyorum.”

          Dönemin cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın siparişi üzerine A.B.D Başkanı George Bush'un da ipek üzerine ipek 80x80 kalite halı portresi, 50x60 cm boyutlarında dokunmuş. Yine Özal'ın siparişi üzerine dönemin İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher'ın 50x60 cm boyutlarındaki ipek üzerine ipek 80x80 kalite halı portresi hazırlanmış. Sipariş üzerine hazırlanan portre halılar arasında dönemin başbakanı Tansu Çiller'in isteği üzerine dokunan ABD Başkanı Clinton portresi de yer alıyor. 100x120 cm boyutlarında 60x60 kalite dokunan bu halıda ipek üzerine yün malzeme kullanılmış. Eski Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in Kuveytli bir halı tüccarının siparişi üzerine pamuk üzerine yün, 60x60 kalite portre halısı da 70x90 cm boyutlarında dokunmuş.

           Yalnızca devlet büyüklerinin değil dünyaca ünlü sanatçıların portre halılarını da dokuyan Aksakal dünyaca ünlü şarkıcı Micheal Jackson'ın portresini ipek üzerine yün 60x60 kalite halıya 98x127 cm boyutlarında dokumuş. Bu çalışmanın kıyı motifine 'Ağlama yar ağlama' halk türküsünün notalarını işlemiş. Ünlü pop sanatçımız Tarkan'ın ipek üzerine yün 60x60 kalite halı portresini de 98x127 cm boyutlarında kıyı motifinde Şımarık şarkısının notalarını kullanarak dokumuş.

          Genel temalı halı portreler kapsamında Fatiha Suresi, Meryem Ana ve İsa, Dibekte bulgur döven köy kadınlarının resmedildiği eserler yer alıyor. Meryem Ana portresi ipek üzerine yün malzemeden 60x60 kalitede, kıyı motifsiz Meryem boyutu 50x70cm, tamamı 135x177 cm boyutlarında; İsa portesi ise yine ipek üzerine yün malzeme kullanılarak 60x60 kalite duvar halısı olarak kıyı motifsiz İsa boyutu 50x70 cm olmak üzere 135x177 cm boyutlarında dokunmuş.

          Fatiha Suresi'nin yer aldığı portre, ipek üzerine yün malzemeden 60x60 kalitede 80x107cm, 120x168 cm, 168x234 cm olmak üzere 3 farklı ebatta dokunmuş. Dibekte bulgur döven köy kadınlarının resmedildiği ipek üzerine yün 60x60 kalite halı portresi ise 100x110 cm, aynı temalı yün üzerine yün malzemeden 30x30 kalite diğer bir halı portesi ise 200x220 cm boyutlarında dokunmuş.

          Yeni projesi nedeniyle bugünlerde tatlı bir heyecan içinde olduğunu belirten Ahmet Aksakal, bu çalışmasının araştırma aşamasında olmasından ötürü ayrıntılarından bahsetmekten kaçınarak genel hatlarıyla bilgi vermeyi tercih ederek: “Yeni projemde Çanakkale şehitlerimizle ilgili 6-7 görüntüyü halıya dokumayı düşünüyorum. 18 Mart 2007 tarihinde bu sergiyi açmayı planlıyorum. Şu an gerekli mercilerle görüşme aşamasında olup araştırmalarımı sürdürüyorum.” dedi.

         Bugüne kadar sergilere katılmadığını belirten Aksakal, sergi açılış şekillerindeki yanlışlar ve bu konuda ticari zihniyetin ağırlıkta olduğundan yakındı. Bu denli önemli işler yapmış biri olarak çalışmalarına Türkiye'de ve dünyada yeterince değer verilip verilmediğine ilişkin soru yönelttiğimiz Aksakal, konuyu geri kalmış ülkelerin ekmek sorunundan dem vurarak; ”Aç insanlar sanatı ne yapsın? Ülkemizde zaten aydın geçinenlerin de sanat düzeyi tartışılır. Ben de ün var un yok.” şeklinde yorumladı.

                                                                                  ***

         “Isparta'da yaşayan halı portre sanatçısı Ahmet Aksakal, Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali’nin portresini 65 farklı renk ve 138 m2'lik ebadındaki ipek ve yün malzeme kullanarak halıya dokuyor

         Halıya dokuduğu portrenin 50 cm eninde 68 cm boyunda çizgisi, ilmesi ipek ve 56 düğümden oluştuğunu anlatan Aksakal, şöyle konuştu: "Bu boyutta olan halı 4 ayda dokunabiliyor. Halıcılık öz veri ve çaba isteyen bir uğraştır. Ayrıca Tunus Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali’nin ipek halı portresi Tunus Başkanın sarayında yer alacaktır” şeklinde konuştu.

         O’nu ünlü kişilerin portrelerini ilmek ilmek işleyen ünlülerin halıcısı olarak tanıdık. Yıllar önce Gülbirlik Genel Müdürlüğü yapan Ahmet Aksakal ile Isparta'ya marka olan halı ve gül üzerine yapılan söyleşi şöyle:

                                                                 ‘Halımız yok oluyor’

          Hayatında olaylara ekonomik baktığını söyleyen Ahmet Aksakal, “ Isparta halısı artık günden güne yok olmakta. Ben olaylara ekonomik açıdan bakarım. Dünya küçüldü. Türkiye’de halı etkinlikleri dış pazarı dışlayarak yürütülmezdi. Isparta halıcıları dış pazar araştırmaları yapmamışlar.I sparta halıcılığı bir katoloğa geçmemiştir. Çok para kazanan halıcılar olsun ileriyi görmediklerinden zevk sefa içinde yaşamamışlardır. Aslında dünya da başka halı üreten ülkeler nasıl kaliteli davranıyor, modelleri nasıl, kaliteleri nasıl, dünya pazarların da yerleri var mı? Yok mu? Rekabet güçleri nasıl bunlar etüt edilmiştir.

          Bu gidişata bir dur demek için mecliste kurulan komisyonun gereğini yerine getirmediğine de değinen Aksakal, “Bir süre önce T.B.M.M de bir komisyon kuruldu. Bu komisyon el sanatlarının inceleyip korunması için neler yapılması gerektiğini tespit edecekti. Raporlar yazıldı, işin özüne değinen konuyu bilen raporlar çıkmadı ortaya. Ben kendilerine söyledim, Türk halısını, dünya halıcılığı içinde değerlendirmek lazım dedim.

          Hatır için ticaret olmadığına değinen Aksakal, “Ticarette Milliyetçilik olmaz. Ticarette kalite olur. Fakat bunlar yok. 30 yıllık enflasyon Türkiye’de halı fiyatlarını çok yukarı çekti. İşçi fiyatları yükseldi. Bu konuda bir soysa ekonomik araştırma yapılmamıştır. Meseleye uzun vadeli bakılmamıştır.

          Yıllar önce Gülbirlik Genel Müdürlüğü unvanı ile de görev yapan Aksakal, “ Dünya da sanayide çok gelişmiş ülkeler var. Bir de hammadde üretiminde gelişmiş ülkeler var. Bu işi ben bir bakıma iş bölümü gibi algılıyorum. Kozmetik ve parfüm sanayine ulaşmak mümkün değil. Laboratuvalar da her hangi bir konunun analizini yapmak mesele değil. Bu işin içine girmişsiniz, ne yapıyoruz; gül suyu yapıyoruz fakat parfüm olayı değişik. Fransızlar bu konuda kendilerini kabul ettirmişler. Bizim çiftçilerimiz gül tarlalarını oya gibi işlerler, anızları makaslar hangi dallara gül vereceğiz bilir.

          Köy enstitüsü mezunuyum. O okullar Türkiye’de ihtiyaçlarına göre öğretmen yetiştiren okullardı. Ülke genelinde 21 Köy enstitüsü vardı. Doğru öğretmenlik yaptım. Fakat tutucu toplumda doğrularım bazılarına battı. Sürülünce gitmedim, boyun eğmedim. Benim bir mesleği vardı. Desen biliyordum. Bu duruma gelmemi okula borçluyum. Köy enstitüleri mükemmel bir adam yetiştiriyor. Fakat köy enstitüleri okullarını halkın kültürüne uygun bir yalanla kapattılar.

                                                                                ***

          "ISPARTA-Ahmet Aksakal, 1 Ocak 2006'da başladığı Çanakkale Projesi çerçevesinde bugüne kadar sekiz eser meydana getirdiğini söyledi. Bu projenin bir ''Minnet projesi'' olduğunu ifade eden Aksakal, askerliğini yaptığI Çanakkale'nin kendi yaşamında ve ülke tarihinde önemli bir yeri olduğunu anlattı.

           Aksakal: “Çanakkale'de büyük savaşlar olmuş, büyük zaferler kazanılmış, çok sayıda askerimizi şehit vermişiz. Böylesine önemli bir yer ve önemli zafer için ne yapsanız az. Bu proje, benim Çanakkale şehitlerine olan borcumun bir karşılığıdır. O borç asla ödenmez, ama bir nebze olsun, gücümüz kadar ödüyoruz.”dedi.

           Ahmet Aksakal, proje çerçevesinde dokuzuncu eserinin “Çanakkale Türküsü” olduğunu belirterek, türkünün notalarının işlendiği halının Çanakkale halkının isteği üzerine yapıldığını söyledi.

                                                           Halıda 32 renk kullanıldı

           Çanakkale Türküsü adlı eser, 751 bin 680 düğümden oluşuyor. 60x60 kalitede, eni 120, boyu 170 santimetre olan 2.04 metrekarelik halıda ipek ve yün malzeme kullanıldı. 32 rengin kullanıldığı halı kenarında motif olarak anonim olan Çanakkale Türküsü'nün notalarına yer verildi.

           Aksakal, Çanakkale Projesi kapsamında daha önce de Cephede Ata, Şehitlerimiz, Seyit Onbaşı, Yıkılmış Çanakkale, Kağnılar, Atatürk'ün Evrensel Sözleri, Son Namaz ve Mehmet-Mehmetçik adını verdiği eserleri dokumuştu.”

 

 

 

 

                                                                         İletişim:

                                   Ahmet Aksakal   0555 804 01 85   -   0246 217 79 88

 

 

 

 

 

 

 

                                                                              ***

                                                     muhsindurucan@hotmail.com

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..