Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ağustos '13

 
Kategori
Eğitim
 

Eğitimin zorunlu olması özgürlük ve yaşam hakkını kısıtlayan bir unsur olabilir

Eğitimin zorunlu olması özgürlük ve yaşam hakkını kısıtlayan bir unsur olabilir
 

Zorunlu eğitime tabi tuttuğumuz ilköğretim öğrencilerini bir an için yaşları küçük kendileri büyük olarak kabul edelim. Onları zorla (kendileri ben bunu istiyorum demedikten sonra istediklerine emin olamayız. Kaldı ki itiraz edebilecek yaşta da değiller) kollarından tutup senelerce (8 yıl) okula götürmemize ne derlerdi acaba. Bir şeyin doğru olması onu bize zorla yaptırma hakkını vermez.

Küçük olmalarından da yararlanarak anne baba, toplum, devlet biz büyükler çocuklara bu anlamda zulmediyor olabiliriz. El kadar çocukların itiraz etmeyi bilmemeleri, bilseler de itiraz edememeleri, okula gitmenin hayatın bir gereği olduğunu sanarak istiyormuş gibi çantalarını sırtına yüklenmeleri ama aslında belki gönüllerinde farklı şeylerin olabileceği düşünülmeli.

Büyükler her şeyi daha iyi bilirler (valla ben emin değilim)Ayrıca 06 yaş çocuklara sorumluluğun başlaması için çok erken. Ağzı süt kokan çocuğa “yeter büyüdüğün artık hayatı öğreneceksin” demek pek doğru gelmiyor.

Ağaç yaşken eğilirmiş. Ağacın duyguları, hayalleri mi var? Ağaçlar misket oynamaz, balon şişirmez. Eğitimcilerimiz çocuk büyütmüyor, doğma büyüme asker yetiştiriyorlar

Ya bir de ne yapmak istediklerini (çocuk bile olsa) insanların kendisine bıraksanız. Çocuklarımız beyni ipotekli, yüreği kısıtlı, cesaretsiz, girişimci ruhtan uzak, kendisi bir şey bulamayan/yaratamayan, bizim doğrularımıza mahkûm, zorla iterek bir yerlere götürdüğümüz insanlar olarak yetişiyor.

Bir şey zorunlu olabilir mi ya!”Sayın Korkut, sizin eğitim sisteminizde de 06–16 yaş arası 10 yıllık zorunlu temel eğitim yok mu?” Eğitim zorunlu ama içerik zorunlu değil. Artı müfredatın %70’i çocuğun istediği şeylerden oluşuyor. Biz çocuğa (eğitim dönemi/okul çağları) denilen bir hayat vermiyoruz; zaten var olan kendi hayatını yaşamasına yardımcı oluyoruz. Sen şunu yapacak, bunu yapacaksın diyorsun. Yapmadığı zaman cezalandırıyorsun. Çocuk korkudan yapıyor. Böyle şey olur mu?

“Çocuk bu, ne istediğini bilmez; bu nedenle denileni yapar” mantığıyla hareket edersek ne istediğini bilmeyenlere de çocuklar gibi davranmalıyız. Çocuk beyni özgür gelişmek zorunda; bizim talimatlarımızla gelişemez. Eğitimde süreç zorunlu olabilir; çünkü herkesi keyfine bırakırsan kimse okumaz öğrenmez. Ancak verilen/ya da alınan eğitimin içeriği zorunlu olamaz. Çocuk için öğrenmesi mutlaka gerekli olan ana konular dışında bütün öğrenim argümanları çocukların istekleri doğrultusunda hazırlanmalıdır.

Çocuğun hayata hazırlanmaya 6 yaşında başlaması erken olabilir. Ve 16 yaşının altında çocuklara verilen eğitimin yükü sanki bu kadar ağır olmamalıdır. Çocuklara sorumluluk yükleme işini biraz geciktirebiliriz. Bence ilk 16 yılı hayatın bir ödülü olarak çocuklara vermeliyiz. Zorla (disiplinle, sorumluluk altına alarak) herkese her şeyi yaptırabilirsiniz; ama bu, özellikle çocuklar için hiç doğru olmaz. Çocuklar ağaçlar gibi büyümelidir.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..