Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ocak '08

 
Kategori
Eğitim
 

Eğitimsiz nüfus kâbus olur, doğrudur olur ama...

Eğitimsiz nüfus kâbus olur, doğrudur olur ama...
 

Sayın Başbakan Erdoğan, 'Genç nüfus eğitimsiz ve işsiz kalırsa kâbusumuz olur' demiş, Darüşşafaka Ayhan Şahenk Spor Salonu’ndaki açılış töreninde.

Törende yaptığı konuşmada şöyle de devam etmiş "Çocuklarımıza yeterli eğitim verebilir, onları milli ve manevi değerlerle donatabilir, gerekli yaşam şartlarını eğer oluşturabilirsek, elbette genç nüfus bizim en büyük avantajımızdır. Gençlerimiz için bu dediklerimi yapmadığımızda, onları eğitimsiz, işsiz, amaçsız sokağa saldığımızda da bu nüfus bizim en büyük kâbusumuz haline dönüşecektir. Eğitimli ve donanımlı her genç, bizim en kıymetli varlığımız iken, eğitimsiz, milli ve manevi değerlerden yoksun, topluma uyum sağlayamayan her genç de bir kısım sorunlara kaynaklık eder”.

Arkasından da 1980’li yılların ikinci yarısında Turgut Özal’ın geniş vizyonuyla!!! başlatılan kalkınma hamlesinin kısa sürdüğünü ve gelişmiş ülkelerle aramızdaki farkı kapatmaya yetmediğine vurgu yapmış.

İlk iki paragrafta yazılanlara sonuna kadar destek var benim tarafımdan ancak Turgut Özal ile ilgili paragrafa da sonuna kadar itiraz ediyorum. Geniş vizyona sahip olduğunu söylediği Turgut Özal ne yazık ki ülkemize çağ atlatacağı düşüncesini savunurken, yeni üniversiteleri yükseköğretime kazandırırken, üniversitelere bilime ve eğitime bütçeden ayrılan payları düşürmüştür. Geniş vizyon sahibi bir kişi nasıl olup da bunu yapabilmiştir, anlamakta zorluk çekiyorum.

Onun zamanındaki kalkınma hamlesinin topal ayağı bu olduğundan da, hamle mecburen yarım kalmış ve o karanlık tünelden çıkılana kadar da beklenilmek zorunda kalınmıştır. Yani, ülkeye çağ atlatacağım diye yola çıkan bir kişinin hataları sonucu, bugün şehirlerimiz köyleşmiş, sahtekârlarımız çoğalmış, eğitimsiz bir sürü işsizimiz olmuş, parayı bulanın kendisine burjuva dediği bir garip yapı ortaya çıkmıştır.

Batılı olmayı oradaki marketlerde bulunanların aynısına burada da sahip olma olarak algılayan, sürekli tüketmeyi marifet sanan, tükettikçe daha da fazlasını isteyen kişilik özellikleri gösteren bir insan modeli yaratmıştır bu karanlık tünel… O nedenden “kimse o dönemi övmeye filan kalkmasın” derim, yoksa bu sözlerinin altında kendileri de kalırlar…

Bir defa daha yazıyorum; tüm dönemlere uygun bir felsefeyi bizlere emanet eden Mustafa Kemal Atatürk’ün doğruları takip edilirse, bu ülke kalkınır ve tüm dünyada söz sahibi olur, gerisi nafile çabalardır.

 
Toplam blog
: 128
: 898
Kayıt tarihi
: 26.01.07
 
 

Kimim? Nereden gelir, nereye giderim?29 Kasım 1970 tarihinde Türkiye'nin Doğu-Batı geçiş yolunun en ..