- Kategori
- Güncel
Ekmeğimizle oynamayın...
Nedense maliyet hesaplarının kılıfları hep ramazanda, bayramda yapılır...
Eskiden herhangi bir ürüne zam yapıldığı veya yapılacağı zaman gerekçesi açıklandıktan sonra o cümle nezaketen şöyle biterdi:
- Özür dileriz.
Şimdi mi?
- Yersen.
Aynı ekmekte olduğu gibi.
Denir ki:
300 gram ekmek 1 TL
500 gram pide 2 TL
750 gram pide ise 3 TL
- Maliyet (Girdi) fiyatları (Un/Su/Tuz/İşçilik vs.) artmıştır.
Ekmek şu günden itibaren bu fiyatlardan satılacaktır.
Artı, bu açıklamalar yapılırken de;
Öylesine bir haklılık payı ve öylesine ajitasyon yapılır, yaratılmaya çalışılır ki...
Neredeyse vatandaşın, "300 gram ekmek, 3 TL olsun, yok yok 5 TL olsun...
Yeter ki, fırıncılarımız aç kalmasın" diyesi gelir...
Ayrıca ve nedense:
Maliyet hesaplarının kılıfları hep ramazanda, bayramda yapılır.
Tabii ki zamlar da...
Tekrar edelim:
- Yersen...
* * * * * *
Maliyet hesaplarında genellikle un, su, tuz ve işçilik ön plana çıkarılır.
Oysa ekmeğin yapılışında "kullanılabilen" daha birçok madde vardır.
- Önce bunları sıralayalım, sonra birkaç cümle daha kurmaya çalışırız:
Ekmeğin ortalama bileşimi:
% 30 - 40 Su
% 50 - 55 Glüsitler
% 1,5 - 2 Madeni tuzlar
% 0,4 - 0,8 Lipitler
% 6 - 8 Proteinler
Ekmek yapımında "kullanılabilen" katkı maddeleri:
E 920 Un işleme ajanı.
E 924 Un işleme ajanı.
E 928 Un işleme ajanı.
E 471 Homojenleştirici.
E 477 Homojenleştirici.
E 420 Kıvam artırıcı, suni tatlandırıcı ve nem tutucu.
E 422 Kıvam artırıcı, tatlandırıcı ve nem tutucu.
E 170 Renklendirici ve mineral tuz.
E 280 Koruyucu.
E 281 Koruyucu.
E 282 Koruyucu.
E 283 Koruyucu.
E 200 Koruyucu.
+
1 temmuz 2012 tarihi itibariyle ekmekteki kepek oranı en az % 0,65 ve en çok % 1,1 arası olması yasalaşmıştır.
Meraklısına:
Açılımı; "kıvam artırıcı", "nem tutucu", "koruyucu" vs... gibi "E..."li maddelerin neler olduğunu araştırılabilir(!)...
* * * * * *
Kısa keselim...
- Ne diyorduk?
Maliyet hesaplarından bahsediyorduk.
Ola ki; bu katkı maddelerini kullanan bir fırın/fırıncıya, bu maddeler "eminim" bedava verilmiyordur.
Peki o zaman;
Maliyet hesaplanmasında bunlar neden gösterilmez, neden hesaba katılmaz?
- ...?
Ekmeğe katılması muhtemel bileşenler ve katkı maddeleri de maliyete ilave edilsin.
Mübarek ramazana ayına bir kaldı.
- Boğazımızdan haksız lokma geçsin istemiyoruz(!)...
Not:
Derin mevzulara girilmemiştir.
- Anlayan anlamıştır...