Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ekim '09

 
Kategori
Sivil Toplum Kuruluşları
 

Ekonomik kriz ve kamu çalışanları

Ekonomik kriz ve kamu çalışanları
 

Fevzi GÜLBÜRO MEMUR SEN SAMSUN ŞUBE BAŞKANI


2008 Yılında baş gösteren Dünya Ekonomik Krizi, sadece ortaya çıktığı ABD piyasalarını etkilemekle kalmamış, sanayileşmiş ve gelişmekte olan ülkeleri de etkisi altına almıştır. Halen daha yaşamakta olduğumuz bu söz konusu kriz, her ne kadar finansal piyasalar da ortaya çıkmış olsa da aslında üretimi, yatırımları ve istihdamı içeren temel alan olan reel sektörü de hızlı bir şekilde etki sahasının içerisine alarak, özellikle sabit gelirli kamu çalışanları üzerinde kapanması zor olan büyük yaralar açmıştır.

Kriz öncesinde uygulanan hükümet ve maliye politikaları sebebi ile maaşları gün geçtikçe eriyen ve alım gücü gün geçtikçe daha da zayıflamış olan sabit gelirli kamu çalışanları ekonomik krizin ortasında adeta sıkıntıları ile baş başa bırakılmıştır. Kamu Çalışanları iş yerlerinde kendilerini işi ile alakalı geliştirmek yerine gelecek aylarda nelere zam gelecek endişesi ve olmayan bütçelerinden borçlanarak bir takım önlemler almakla meşguliyet sahibi olmuşlarsa da bunda pek de başarılı olamamışlardır. Olamadıklarının ispatı da bankalara tüketici kredisi (modern adı ile bireysel kredi mi desek şuna! Hani sonra tüketici toplumu demesinler) için başvuran memur sayısına bakıldığında ne kadar başarılı olup, olamadıklarını da rakamlar apaçık ortaya koymaktadır. Nitekim son zamanlarda kredi kartı borcu affı, faiz affı gibi durumların en ciddi muhataplarından birisinin yine sabit gelirli kamu çalışanları olduğu görülmektedir. Hükümet yine piyasalarda bir takım daralmaların önüne geçebilmek için ÖTV indirimi gibi bir takım önlem paketleri ile krize müdahalede bulunmuş olsa da bu kamu çalışanlarını rahatlatamamış, aksine çalışanlar arasında sadece işverenlerin korunduğu konusunda birleşerek hem fikir sahibi haline gelmelerini sağlanmıştır.
Peki, ekonomik krizden sabit gelirli kamu çalışanları nasıl korunabilirdi? Başta piyasaları rahatlatmak ve işverenleri korumak amacı ile uygulanan ÖTV indirimi lüks mallar üzerinde olumlu etkiler yaratsa da cebinde zaten parası olmayan büyük çoğunluğu alt orta gelir grubundaki kamu çalışanlarının üzerinde çok fazla bir şey ifade edememiştir. Oysaki 6 ayda bir krizin etkileri tamamen ortadan kalkana kadar kamu çalışanlarına ufak meblağ da olsa “kriz çeki” gibi benzeri bir uygulama ile krize karşı mücadelede etkin hale gelebilmeleri için bu tür bir uygulamaya gidilebilirdi. Memur Sen Konfederasyonun kamu çalışanları ile yapmış olduğu anket çalışması sonuçlarında, Kamu Çalışanlarına Durumlarının İyileştirilmesi İçin “Kriz Çeki” verilmelidir sorusunu sorarak, çalışanların görüşlerini almış ve çıkan sonuçlardan % 52 Evet, % 25 Hayır ve % 23 Kısmen cevapları verilmiştir. Alınan yüzdesel cevaplarda kamu çalışanlarının yarısından fazlasının hükümetten bu yönde beklenti içerisinde olduğu açıkça görülmektedir. Ankette en fazla dikkati çeken bir başka soru ise; “Kamu çalışanlarının ekonomik krizden daha az etkilenmeleri için maaşlarından alınan vergilerde indirim yapılmalımıdır?” Bu sorusuna verilen cevap aslında memurların durumlarının ne derece vahim olduğunun kanıtı olmakla birlikte, memuru en iyi anlayan ve memurlardan oluşan bir sendika olarak bu durum bizleri çok ta şaşırmamıştı… Kamu çalışanlarından EVET diyen % 81.8 gibi oldukça yüksek bir görüş ortaya çıkmıştır.

Krize yönelik önlemlerin yetersiz olduğunu düşünen kamu çalışanları kendileri için de bir takım önlemlerin alınması gerektiğini açıkça anket sonuçlarında ortaya koymuşlardır. Bu bağlamda hem devletin devamlılığı için merkezi bir role sahip olan kamu hizmetlerindeki verimlilik, hem de iktisadi etkinlik bağlamında tüm kamu çalışanlarını kapsayan bir kamu reformu ile birlikte ele alınması zorunlu hale gelen adil ücret dağılımı, öncelikle çözüm üretilmesi gereken konular içerisinde ivedilikle masaya yatırılması gerekmektedir. Bunun içinde artık bir hükümet politikası oluşturulması kaçınılmaz olmuştur. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun kamu çalışanlarının değişen hayat şartlarına bağlı kalınarak günümüz şartları da göz önünde bulundurularak buna göre yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. ÖTV indirimi uygulaması ile hızla aşağı doğru inen değil, yavaş, yavaş da olsa yükselişe geçen ekonomiyi daha da etkili bir şekilde canlandırmak adına kamu çalışanlarından alınan vergi oranları düşürülmelidir. “Bakkaldan sakız, oyuncakçıdan oyuncak, simitçi den sıcak simit alarak ekonomiye can verin”. “Alın-verin, ekonomiye can verin” şeklinde ekonomiye katkı amaçlı olarak geliştirilip, slogan haline getirilen, piyasaları canlandırmak adına yapılmış ve son zamanlarda da sıkça televizyon ekranlarında karşılaştığımız reklam filmlerini yapanlar yada bu reklam filmlerinin fikir babaları acaba almadan vermek deyiminin yalnızca Allah(cc)’a ait olduğunu bilmiyorlar mı? Siz memura ne verdiniz ki ne istiyorsunuz… Kamu çalışanlarına yaşanabilir bir hayat düzeyinde ücret verilmeden bu şekilde ekonomiye katkıda bulunmaları benim açımdan zor görünmektedir. Ya sizin açınızdan? Kazancınızın bol, harcamalarınızın çok olması dileği ile…

Fevzi GÜL

Büro Memur Sen

Samsun Şube Başkanı

 
Toplam blog
: 52
: 610
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

Fevzi GÜL Kimdir? 1973 Samsun- Bafra doğumlu olup, ilk ve lise öğrenimini Samsun'da tamamladı ve  A..