Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Haziran '09

 
Kategori
Güncel
 

Ekranlarınızı karartın!

Ekranlarınızı karartın!
 

Medya günümüzün en önde gelen endüstrilerinden biri. Haber verme, toplumu bilgilendirme, eğlendirme..vs. bunlar ancak tali amaçlar olabilir günümüz "medya"sı için.. Asıl amaç ve asıl varlık nedeni "ekonomiktir" günümüz medya organlarının.

Medya bir sektör olarak, "haberden" para kazanır. Sermaye kesinlikle haberdir. Bu nedenle, haberin bittiği yerde sermaye de bitmiş sayılır medya sektörü için.

Türkiye haberden geçinen "medya" için, tam bir "maden"dir.. Bir altın madeni ki, vurduğunuz her kazma da elinizi boş çevirmiyor. Külçe külçe altınlar yuvarlanıyor önünüzde.

Medya organlarının, özellikle görsel medyanın, bu denli çokluğunu burada aramak lazım ülkemiz için. Sayısız televizyon kanalı yayın yapıyor ve bunların hepsi belli ölçüde pastadan pay alıyor.. Daha doğrusu, hepsi için "maden"de iş var.

Ölümler, cinayetler, toplu katliamlar, siyasi çalkantılar.. Say sayabildiğini kadar. Gün geçmiyor ki, bunlardan biri haberlerde patlamasın.

Daha bir ay önce Mardin'de 44 kişinin katledildiği toplu cinayet, bugün Adana'da 8 kişinin aynı dairede katledilmesi..

Mayın sorunu, Kürt meselesi, terör, Münevver cinayeti.. Saymakla bitesi değil..

Eskiden en önemli "ölüm haberlerini" oluşturan "trafik kazaları" bile artık çok masum kaldı. Nerdeyse trafik kazalarında ölenleri normal şartlarda yüz yaşına gelmiş ve yatağında ölmüş bir insanın ölümü kadar doğal karşılar olduk.. O kadar anormal, o kadar "dehşeti" öldürmeler ortaya çıkıyor ki, "aşırı hız ve alkol" bile artık bizi germiyor.

Türkiye kuruluş amacı "ekonomik" olan ve sattığı meta "haber" olan medya için tam bir "altın madeni" demiştim.

Olaya bir açıdan bakansanız böyle görünüyor. Ancak, farklı bir açıdan bakınca şu kaygı ortaya çıkıyor: Acaba, bir maden gibi üzerine gidilen ve didik didik işlenen "haberler", yeni ve benzeri haberler için de "kaynak" mı oluşturuyor?

Türkiye gibi eğitim düzeyi düşük ve pisikolojisi bozuk bir ülkede bu türlü "cinayet" haberlerinin didiklene didiklene verilmesi, başka kafalarda aynı türden cinayetler işleme arzusunu mu tetikliyor?

Kötülükler saridir(bulaşıcıdır).. Özellikle gençler ve ruhsal sağlığı yerinde olmayanlar için, cinayet haberleri teşvik edici ve meşrulaştırıcı oluyor. Cinayetler, cinayetleri; intiharlar intaharları, katilamlar katliamları tetikliyor..

Her katilamda, her cinayette, toplumu sarsan her olayda "raintingler" artıyor; maden daha verimli hale geliyor.

Ama insan tükeniyor; insanımız tükeniyor, insanlığımız tükeniyor!..

Şu "madeni" kapatmanın bir yolu yok mu?

Bu "altına hücum" böyle sürdükçe katillerler, ölülerle, cesetlerle oturup kalkmaya devam edeceğiz, oturma odalarımızda..

Kapatın şu ekranları, kapatın şu "madeni".. Bundan dolayı ne kaybedeceksek kaybedelim..

Ama çok şey kazanacağımızdan hiç şüphem yok!

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..