Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

15 Nisan '08

 
Kategori
Dünya
 

Ekvator Kuşağı ve Bunaltıcı Nemli Sıcaklık

Ekvator Kuşağı ve Bunaltıcı Nemli Sıcaklık
 


Ellerimizi ateşte ısıtmak istediğimiz zaman; onları alevlere doğru uzatır, daha fazla sıcaklık alabilmek için parmaklarımızı iyice açarız, elimizin ayasını ateşin tam karşısına tutarız ya hani... Bir topacı andıran yerküremizin de en şişkin olan orta kısmı, güneş ışınlarını tam karşıdan aldığı için en fazla ısınan bölgesidir.

Oyuncak topaçların çoğunun orta kısmında, yâni en şişkin yerinin üzerinde, adına "kuşak" diyebileceğimiz renkli bir bant vardır. Bu kısmı, yeryüzünde, güneş ışınlarını en çok alan bölge olan "tropikal kuşak" a benzetebiliriz. Tam ortasında bulunan ekvator çizgisi Kuzey ve Güney Kutbu' na eşit uzaklıktadır. Bu kuşağın iki kenarına yakın yerde bulunan tropik çizgileri de güneşin yılın belirli zamanlarında, öğle vakti tam tepede olduğu bölgelerin sınırlarını belirtir. Güneş ışınlarını en fazla Yer' in bu bölgeleri aldığı için, buraları azami sıcaktır. Dolayısıyla ısınarak hafifleyen hava yükselir... Hava yukarı çıkarken toprağın nemini de alıp götürür. Yükselen nemli hava, atmosferin soğuk tabakasına rastlayınca yoğunlaşarak bulutları oluşturur.

Bulut varsa, yağmur da var demektir... Yağmur varsa, toprağın üzerinde nem de var demektir. Nem olunca da bol bol bitki yetişir ve toprağın üzeri bitki kalıntılarıyla örtülür. Yaprakların gölgelikleri de nemin dağılmasını önler. Ertesi gün güneş kızgın ışınlarıyla ortalığı yine ısıttığında nemi bol bol emecektir. Kısacası, buhar ve bilhassa bulutlar güneş ışınlarını perdeler. Bunun neticesinde, güneş ışınlarının yarısı bile yeryüzüne ulaşmaz. Gece olunca da yine aynı toprağın su buharı ve gökteki bulutlar bu defa sıcaklığın gökyüzüne yükselmesine engel olur. İşte bu sebeple, ekvator bölgesinde bulunan ülkeler çok nemli bir sıcaklığa sahiptirler. Bu bölgeler tıpkı bir camekânın içi gibi ısınmaktadır. Zira gökteki su buharı, camekân camlarının görevini yerine getirmektedir. Bitkiler de, gece olunca, tıpkı camekânların içerisindeki gibi bir koku salarlar... Bu, nemli bir bitki örtüsünün, ılık bir havada çürümekte olan toprağın kokusudur.

Bitki kalıntıları, toprağın verimini arttırdığı için, bitkilerin daha iyi beslenmelerini sağlar. Bütün bu yapraklar, odun parçaları, çürümüş bitkiler birçok küçük hayvancık için iyi bir besin kaynağıdır. Birçok büyük hayvan da, küçükleri ya da onların ölülerini yiyebilmek için buralarda yaşar. Bu coşkun doğanın en iyi, en gösterişli örneği, içerisinde dev ağaçların, çok çeşitli bitkilerin yetiştiği, binbir türlü hayvanın yaşadığı tropikal ormanlardır. İnsan o sık ağaçların kubbesi altında, kendini camekânda zannedebilir.

Buralarda, hava çok sıcak gibi geldiği halde termometre o kadar yükselmez!.. Burada önemli olan ısının azlığı ya da çokluğu değildir... İnsanlar, ısıyla nem karışımına pek dayanamazlar; böyle havalarda kendilerini hayli rahatsız hissederler. Çünkü sıcaklık azalmaz, gece olunca ısı düşmez, hava dayanılmaz derecede boğucu gelir.

Lâkin yeryüzünün bu bölgelerinde iklim bütün sene boyunca bu şekilde devam etmez. Hava özellikle "yağmur mevsimi" denilen zamanlarda nemlidir. Yağmur mevsimi, bölgelerin iklim koşullarına bağlı olduğundan, ülkesine göre yılın değişik zamanlarında yer alır. Fakat bu bölgelerin ortak noktası, güneş ışınları altında çarpıcı, canlı renkleri olan, durmadan yerden fışkıran, çok çeşitli, gür bir bitki örtüsüdür.

Güney Amerika' daki Quito ve Bogota, Afrika' daki Nairobi gibi ekvator bölgesinde yüksekte olan şehirlerde sıcaklık yumuşak, hava daha kuru ve ferahlatıcıdır. Tadına doyum olmayan bir havanın hüküm sürdüğü bu ülkelerde meyveler ve çiçekler, mevsim tanımadan bütün sene boyunca yetişirler ve olgunlaşırlar.

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..