Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Şubat '21

 
Kategori
Teknoloji
 

Elon Musk Maymuna Çip Takmış

Elon Musk, namıdiğer dünyanın en zengin insanı. 2016 yılında "Neuralink" adlı projesi kapsamında  insan beynine takılacak çipi tanıtmıştı. Bu çip insan beyni ile bilgisayar arasında bağlantı kurmayı amaçlıyor. Çip kafatasımızın üstünde yer alan derimize yerleştirilecekmiş. Çip ile beynimiz arasındaki bağlantıyı saç telinden bile ince kablolarla kurulacakmış. Hatta bu çipin insana takılması ufak bir operasyonla gerçekleşiyormuş. Operasyon dediysem. Çip, anestezi uygulaması bile yapmadan "Neuralink ameliyat robotu" hüneri ile insan beynine takılacakmış. Peki ne olacak? Çip beynimizle olan bağlantısı sayesinde beynimizin sinyallerini alıyor ve bu sinyalleri elektronik cihazlara aktarıyor.

Projenin deneklerinden biri domuzmuş. Çip domuza takılıyor ve domuzun beyninden gelen sinyaller bilgisayara aktarılıyor. Peki, çip takılan domuza ne oldu? Çip, domuza herhangi bir yan etkide bulunmamış. İlaçların yan etkilerinden korkarken başımıza neler takacaklar? 

Bu arada, çipin görevinin beyinden alınan sinyalleri bilgisayara aktarmak olduğunu söylemiştik. Çip bu işin tersini de yapabiliyormuş. Bilgisayarda olan sinyalleri beynimize iletebiliyormuş. Düşünsenize, beynimize format atıyorlar. Olur mu? Olur. Ya da düşüncelerimizi değiştirebiliyorlar. 

Artık, uygulamaya geçmeyen düşüncelerimizi bu çip sayesinde belirleyebilecekler mi? Beynimizde olan hiç günyüzüne çıkmamış düşüncelerimizi belirleyebilecekler mi? İnternet güvenliği ve gizliliği derken, nereye doğru gidiyoruz? Düşünce güvenliği ve gizliliği diye bir kavram da çıkar yakında...

Peki, şu an bu proje ne durumda? Çip projesinin son durumunu belirtmeden önce sosyal medya uygulamaları ile ilgili bir kaç laf edeyim. Bu ara dünyada ve ülkemizde "Clubhouse" adlı bir uygulama revaçta. Bu uygulamada çeşitli odalar var. Bu odalar uygulamanın içerisinde belirli konulara göre yer almakta. Üyeler, istedikleri konu ile ilgili oda açabiliyor istedikleri odaya dinleyici ve konuşmacı olarak katılabiliyorlar. Peki, bu odalarda ne oluyor?  Odanın konusuna göre ses kayıttı yollayarak odanın moderatörünün izni ile insanlar düşüncelerini belirtebiliyor. "Clubhouse" uygulamasında kimler yok ki? siyasetçiler, gazeteciler, ünlüler, zenginler... Namıdiğer dünyanın en zengin insanı Elon Musk da bu odalardan birinde "Neuralink" projesi ile ilgili açıklamada bulunmuş. Beynine çip takılan bir maymun ile bilgisayar oyunu oynadığını söylemiş. Bu durumun da "beyin teknolojileri" konusunda önemli olduğunu da belirtmiş. 

Beyne takılan çip ile omurilik sorunları olan felçli hastalara engelsiz bir alan oluşturulur mu? Oluşturulursa felçli hastalar için umut verici.

Peki, takılan bu çip ile davranışlarımız kontrol edilebilir mi? Edilirse tornadan çıkmış gibi gezeriz ortalıkta...

Atom bombası misali ocağımıza düşen bir çipi düşünemiyorum.

Görüşlerinizi yoruma yazarsanız sevinirim.

Kalın sağlıcakla.....

Anıl ESEMEN

 07.02.2021   

 
Toplam blog
: 14
: 98
Kayıt tarihi
: 06.02.21
 
 

Eğitim üzerine araştırmaları devam etmekte olup yazı yazarak kendini ifade etmeye çalışmaktadır. Ok..