Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Nisan '12

 
Kategori
Futbol
 

Emre’ye ırkçılık cezası veremezsiniz

Emre’ye ırkçılık cezası veremezsiniz
 

Saraçoğlu gladyatörü


İnsanlar sevmedikleri biri için "cinim kadar sevmem" derler ya, bende Emre’yi cinim kadar sevmem. Neden derseniz Emre, Aziz Yıldırım Fenerbahçe’sinin, yani bir dönemin bileşenidir, tamamlayanıdır. Emre olmazsa Aziz yıldırım dönemini anlatan her türlü hikaye eksik kalır.

Fenerbahçe taraftarı Şükrü Saraçoğlu’ndaki lig maçlarında kendilerini aynı Roma arenasının asil yurttaşları gibi hissetmektedir. Direnen bir rakip görürse çılgına döner. Uğultular batı yakasından bile duyulur. Fakat son her ikisinde de aynıdır. Roma arenasında kılıcı ve zırhı olan Şükrü Saraçoğlu’nda ise hakemi olan kazanmaktadır. Şayet hakem’in herhangi bir yanlışın içinde olma ihtimali belirirse soyunma odasında hizaya çekilir. İşte Emre, Şükrü Saraçoğlu’nda oynanan bu  maçlarda bir tür modern gladyatör rolündedir. Sürekli bağıran, çağıran, haykıran ve delice destekleyen 40 000 taraftar eşliğinde rakip takım futbolcuları üzerinde her türlü tekmeleme figürünü denemekte, kafa atma deneyimini yaşamakta ve dirseklerini nasıl silah olarak kullanacağını uygulamalı olarak göstermektedir.  

Hakemlere ağzına geleni söylemekten hiç çekinmeyen bir Emre vardır sahada. Yüz ifadesi adeta küfür eder gibidir,  vücut dilini de usta bir tiyatrocu gibi kullanmaktadır. Verdiği mesaj çok açıktır “Bana bu yeşil çimlerin üzerinde ile hiçbir ceza veremezsiniz ya da renkli bir kart gösteremezsiniz”. Nitekim çoğu zaman normal bir futbolcunun en az 3 kırmızı kart göreceği maçlardan Emre sarı kart bile görmeden ayrılır. Emre adeta Aziz başkanın gücünün simgesidir, Emre’ye dokunan Fenerbahçe’ye dokunur. Fenerbahçe’ye dokunan ise yanar. Böyle bir gafleti gösteren soyunma odasında bile mesajı almayan bir hakem olursa önce medyada yağlamacı-yok edici  ekip tarafından linç edilir sonrasında ise bir daha süper ligde maç yüzü göremez. Bu herkesin bildiği basit ve yalın bir gerçektir.

Emre’nin saha dışında farklı bir kişiliğe sahip olduğu söylenir. Fakat sahadaki Emre sanki zamanın yüzüdür, ruhudur. Sahadaki Emre’yi bu devir yaratmıştır. Sahada dolaşan bu yüzü Fenerbahçe taraftarı dışında kimse sevmez, bu sevgisizlik zaman zaman nefret düzeyine bile ulaşır. Kim bilir  belki bu yüzü Emre’nin kendide beğenmiyordur. Fakat herkes rolünü oynamaktadır.

Ne zamanki 3 temmuzda düdük çaldı yağlamacı-yok edici  ekip birden bire Emre’yi keşfetti. Emre’nin uygun bir günah keçisi olabileceğini fark ettiler.  Bir kesim, zamanın tüm hesaplarını Emre üzerinden kapatma işine girdi. Zamanın değiştiğini fark edemeyen Emre’de bu kesimi malzemesiz bırakmadı. Aynı tavırlar, aynı küfürler ve aynı hareketlere devam etti.

Bir sene önce söyleseler inanmazdım ama heyhat Emre’yi savunma işi şimdi bana düştü. Kanaatim odurki Emre’ye çok net bir şekilde haksızlık yapılmaktadır. Emre, Zokora’ya, “S......min zencisi” demiş. Bu sözden dolayı ipe çekilmek isteniyor. Bu söz sadece küfürdür. Emre bunu yıllardır yapmaktadır ve en ufak bir ceza almamıştır. Eğer şimdi bu yüzden ceza vereceklerse versinler. Fakat Emre’ye ırkçılık yaptığı gerekçesi ile cezası veremezler. Neden?

Batı uzun yıllardır insanları Darwin’in teorilerine göre sınıflandırmaktadır, Darwin'e göre, insan ırkları evrimin farklı basamaklarını temsil etmektedir ve beyaz ırk, diğer insanlara göre daha çok evrimleşmiş ve ilerlemiştir. Batı; Türkleri, çingeneleri ve zencileri aşağı ırkın temsilcileri olarak görmektedir. Bu düşünce ve kabul Batı’nın köklerine inmiş, iliklerine kadar işlemiştir. Bu yüzden, Batı’nın ırk ayrımcığı’nı kaldırmak için ağır cezai müeyyide’ler uygulaması gayet normaldir de, bize ne olmaktadır. Biz yaratılanı, yaratandan ötürü hoş gören bir kültürün temsilcileriyiz. Bizde zenci demek hakaret kastı taşımaz,  yani Kızılderili, Fransız, Eskimo gibi sadece bir tanımlamadır.  Benim kanaatim Emre bu küfrü ettiği zaman sadece küfür etmektedir, bunun dışında başka bir şey söylememiştir. Emre’ye küfür yüzünden ceza verilecekse verilmelidir, hatta katmerli olursa daha makbul olur. Fakat ırkçılık cezası verilemez, ırkçılık cezası verilirse hem kendimizi inkar etmiş oluruz hem de batının çarpık bakış açısını kabullenmiş oluruz. Biz farklıyız, iyiyi ve güzeli temsil ediyoruz, Lütfen farkımızı gösterelim. 

 
Toplam blog
: 23
: 305
Kayıt tarihi
: 04.01.12
 
 

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp fakültesi mezunu.  Bir kamu kuruluşunda çalışıyorum. Futbol, siyaset..