Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ekim '12

 
Kategori
Tarih
 

En büyük bombayı yapıp patlatmak en büyük ülke olmak demek değildir

En büyük bombayı yapıp patlatmak en büyük ülke olmak demek değildir
 

 Sovyetler Birliği’nin 1945’te Macaristan dahil birçok Avrupa ükesinde zorla kurduğu Sosyalist rejime karşı 24 Ekim 1956’da Macar halkı ayaklandı. Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de Lenin ve Stalin heykellerini yıkmaya başladı. Birkaç gün sonra 4 Kasım 1956’da yüzlerce Sovyet tankı başkent Budapeşte’ye girdi kenti harabeye ve kan gölüne çevirdi, binlerce Macar’ı öldürerek ayaklanmayı bastırdı.Macarlar günlerce Nato’dan ve Amerika’dan askeri müdahele yapmaları için hür Avrupa radyosundan yalvardılar. Demokrasi şampiyonu Batılı ülkeler sadece işgali kınamakla ve vah vah demekle yetindiler. Bu vahşetten sadece birkaç gün sonra, 18 Kasım 1956’da Sovyet diktatörü NIKITA KRUSHCHEV Moskova’daki Polonya Büyükelçiliğinde Batılı büyükelçilere “sizi gömeceğiz”diye meydan okudu.

Bu olaydan sadece birkaç yıl sonra 30 Ekim 1961’de Sovyetler Birliği, Arktik Okyanusu'nda yer alan Nova.
ya Zemlya takımadasında 58 megaton gücünde bir HİDROJEN BOMBASI denemesi yaptı. Bu Dünyada meydana gelmiş insan elinden çıkmış en güçlü patlamaydı. Sovyet Devlet Lideri Nikita Kruşçev buna "Çar Bombası" dedi. Kruschev 100 megatonluk bomba da yapabilirdik ama Dünya'nın dengesini bozar diye korktuk yapmadık demişti. Bu bomba Amerika'nın yaptığı en güçlü bombanın 4 katı güçteydi. Amerika isteseydi bu bombadan daha güçlüsünü yapabilirdi ama bir ülkenin büyüklüğü yaptığı bombanın büyüklüğü ie ölçülmez.

Dünya’nın en güçlü bombasını yapan ve patlatan Sovyetler Birliği Doğu Avrupa halklarını özgürlüğünü kısıtladığı gibi kendi ükesindeki vatandaşlarına da vadedilen özgürlük ve zenginlik yerine diktatörlük ve fakirlik getirmiş, aralarında nobel ödüllü fizikçi ANDREI SAKHAROV gibi birçok rejim muhalifi kendi vatandaşı aydınını Gorki Park’a sürgüne göndermiş, birçok rejim muhalifini nobel ödüllü kendi vatandaşı yazar ALEXANDER SOLZHENITSEN’ın Gulag Takım Adaları adlı kitabında anlattığı Nazi kamplarını andıran konsantrasyon kamplarına sürmüş, Alexander Solzhenisten’ı da ülkeden ihraç etmişti. Bu en büyük bombayı yapan ülkenin siyasi ve ekonomik yönetim sistemi 1980’lerin sonunda çökmeye mahkum olmuştu.

Rasih Bensan 30 Ekim 2012

 

 
Toplam blog
: 368
: 2280
Kayıt tarihi
: 05.05.12
 
 

BİLİM özellikle astronomi ve çeşitli konularda araştırmacı ve yazar Amatör fotoğrafçı, Ka..