Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ocak '14

 
Kategori
Tarih
 

Mihail Kalaşnikov'un suçu ne?

Mihail Kalaşnikov'un suçu ne?
 

Mihail Kalaşnikov Sovyet Silah Fabrikasında


Mihail Timofeyeviç Kalaşnikov (?????? ?????????? ??????????) dünya da büyük bir icat yapmış olmasına rağmen adı az anılanların arasında kim var derseniz. Listede ilk üçe Mihail Kalaşnikov'u koyardım. Silah üretmek, tasarlamak (hele de o üretilen silah milyonlarca insanın ölümüne neden olmuşsa) elbette günümüz modern dünyasında pek hayırla anılacak iş değil. Ancak bu silah tasarımcısının hali biraz farklı.

1919'da Kuriya'da doğan Mihail'in hikayesi 2.dünya savaşıyla birlikte başlıyor. Nazi işglinden sonra tank komutanı olarak askere alınan Mihail, Nazi işgalinin ülkesi Sovyetler Birliği'ni korkunç bir yıkıma nasıl getirdiğini görmüş ve etkilenmişti.

Yıl 1941, 2 Ekim günü Mihail Kalaşnikov T-34 tankının içinde Sytri Bryanski de konuçlanmış olarak bekliyordu. Tankçı çavuş Mihail yıkıcı Alman silahlarıyla ilk kez o gün tanışmıştı. 10 Tank ile Almanları bekledikleri mevzide Mihail ve birliğinin tankları imha edilmişti. Mihail kendini tanktan zor atmış, sürünerek Sovyet birliklerinin olduğu yere yaralı halde varmıştı. Mihail daha sonra Brody'de ve Leshuv da Almanlarla yine karşılaşmış ancak birliği her savaşta yenilmişti...

Mihail savaşın son yılları Sovyet Silah Akdemisine alınmıştı. 44'te savaşın en çetin olduğu dönemde silah tasarlamıştı ancak akademi silahın yapımını çok karmaşık bularak reddetmişti. 46 yılında ise hocalarının yönlendirmesiyle Mihail 20.yy için asrın silahı sayılacak AK-47 Kalaşnikov adlı silahı üretmişti. Mihail ürettiği bu silahlara daha sonra yenilerini eklemişti (AK-74, PK, PKM gibi). Sovyetlerde Korgeneralliğe kadar yükselen Mihail emekliliğinde de Altaylardaki silah fabrikasında üretimlerine devam etmişti.

Mihail'in Suçu Ne?

2.Dünya savaşının hemen ardından ülkesinde gördüğü yıkımdan etkilenerek silah tasarlayan bu adamın silahı AK-47 tek başına bir efsane olmuştu. Ortadoğu, Afrika, Doğu Avrupa, Asya ve Güney Amerika da Mihail'in silahı tutulmuş, terörist organizasyonların vazgeçilmezi haline gelmişti. Afrika da birkaç ülke ise bayraklarına AK-47'i çizmişti.

2013 yılının son kurbanlarından olan Mihail Kalaşnikov'un ölümünün ardından pek çok savaş karşıtı kesim, kendisinin ölümünü sevinç çığlıklarıyla karşıladı. Bununla beraber pek çok tartışma konusu ortaya atıldı.
Silahlar, günümüzde üretilmesi pek tasvip edilmese de Mihail'i bu yüzden suçlamak biraz yanlış olur. Kendi ülkesini korumak her vatanseverin en doğal hakkı olduğu ve bu yüzden suçlanamayacağını düşünüyorum. İnsanlar, kendi çıkar ve amaçları doğrultusunda saldırı, işgal ve terörizm adı altında silahları kullanıp kadın, çocuk demeden katliamlara imza atmışsa bunda Mihail'in suçu ne olabilir. Suçlu olan kimdir?

- Silahları işgal amaçlı kullanıp başkasnın yaşam hakkını gasp eden devlet yöneticileridir.
 - Kadın çocuk ayrımı yapmadan sapkın siyasi ideolojilerini başkalarına dayatan terörist organizasyonlardır.
 - Her maçtan, düğünden, kutlamadan sonra fütursuzca sağa sola ateş eden magandalardır.
 - Kan üzerinden para kazanmaya çalışan büyük silah üreticileridir.
 - Halep için 'Harp' talep eden başkalarının ülkesine 'spor' adı altında mühimmatlar yollayan 'yiyiciler'dir.

 İyi pazarlar...

 Emre Erden 

 
Toplam blog
: 203
: 322
Kayıt tarihi
: 16.11.13
 
 

1991 İskenderun doğumlu. EMU Mütercim Tercümanlık, Amasya Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği mezun..