Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Aralık '07

 
Kategori
Coğrafya
 

En kısa gün

En kısa gün
 

Dün 21 Aralıktı..

Yıl içinde en kısa gündüzü yaşadık.

24 saatin sadece 09 saat 27 dakikası gündüz, 14 saat 33 dakikası geceydi.

Güney Yarıküredekiler ise en uzun gündüzü yaşadılar.

Bunun başka bir anlamı Kuzey Yarı Küre’de yaşayan bizler için kış, Güney Yarıkürede yaşayanlar için yaz başlangıcı demektir.

Bu başlangıçlar güneş ışınlarının Güney Yarıkürenin dönencesi olan Oğlak Dönencesi’ne dik düştüğü tarihtir. İşte bu yüzden bizim için güneş doğduğu en son güney noktadan doğmuştur. 22 Aralık tarihi itibarıyla 6 ay boyunca güneşin doğuş noktası sürekli kuzeye kayacak 21 Haziran’da en uzun gündüzü yaşarken en kuzey noktadan doğacaktır. Böylece yaz mevsimine de adım atmış olacağız.

Güneşin bu hareketi sürecinde 21 Marta gelindiğinde gece gündüz eşitlenecektir ki bizim için ilk bahar, güneydekiler için son bahar başlayacaktır. Kış mevsimini yaşadığımız 21 aralık-21 mart tarihleri arasındaki üç aylık sürede yinede gece süresi gündüz süresinden fazladır.

21 Aralık tarihinde Kuzey kutup Dairesi 24 saat geceyi yaşarken Güney Kutup Dairesi 24 saat gündüz yaşamıştır.

Güneşin konumunun sürekli değişmesinin ve buna bağlı olarak mevsimleri yaşamamızın sebebi nedir? Dünya’nın hem kendi eksen çevresinde hem de güneşin çevresinde dönüşü, dünya ekseninin yörünge düzlemine yapmış olduğu 23 derece 27 dakikalık eğiklik bu değişimleri yaşamamızın başlıca sebepleridir.

Bu yıl en kısa gün kurban bayramına denk geldi. 2008 kurban bayramını ise 8 aralık pazartesi tarihinde kutlayacağız. Dini olaylara ilişkin vakitler Hicri Takvime göre düzenlendiğinden olayların tarihsel yeri sabit kalmamakta, değişmektedir. Her olayın yıldönümü bir sonraki yıl 12 gün önceye gelmektedir.

Tüm bunlar 1 ocak 1926 tarihinde yürürlüğe giren miladi takvimin ne denli büyük karışıklıkları önlediğinin göstermektedir.

 
Toplam blog
: 165
: 3919
Kayıt tarihi
: 25.08.07
 
 

Samsun Terme Şuvayip Köyü'nde doğmuşum. İlk ve ortaokulu Terme'de, lise öğrenimimi Ünye'de tamala..