- Kategori
- Kent Yaşamı
En Sağlıklı Çözüm Mutfak Bahçeciliği

Dünya genelinde destek gören, sağlıklı bir eğilim "mutfak bahçeciliği".
Sağlıklı beslenebilmek için, ne yediğini bilmek isteyenlerin de; karbon emisyon hacmini düşürmeyi hedefleyen çevrecilerin de tercih ettikleri bir yol...
Zira ne kadar çok sebze evlerde yetiştirilirse o oranda talep azalacağı, ülkenin hatta dünyanın öbür ucundaki üreticilerden de çok daha az kamyonun kilometrelerce yol yapmak üzere yola koyulacağı düşünülüyor.
Hobi bahçeciliği de son derece sağlıklı ve akıllıca bir çözümdür aslında...
Hem güzel vakit geçirmek, hem de kendi yetiştirdiğini yemek için iyi bir uğraş...
Lâkin bu, herkesin değil yalnızca bahçesi olanların yapabilecekleri bir model...
Oysa mutfak, her evde mevcut sonuçta...
Üstelik dört mevsimi de yaşayan, iklim bakımından avantajlı bir ülkede olduğumuzdan, hemen her türlü bitkiyi kolaylıkla yetiştirmek mümkün...
Fesleğen, nane, maydanoz ve kekik gibi otsu sebzeler hemen kullanılabilir; domates, biber ve patlıcan gibi meyveli bitkiler ise kurutularak kışlık erzak yapılabilir.
Mutfak bahçeciliği çocukların da çok hoşlandıkları bir uğraş...
Bilhassa sebzeyi kendileri yetiştirdikleri vakit doğanın ve emeğin kıymetini çok daha iyi anlayabiliyorlar...
Sebze sevmeyen çocukların, sırf kendileri yetiştirdikleri için o sebzeleri tükettikleri dahi görülebiliyor.
Bitkilerin tohum ve fidelerini ekmek için en uygun zaman, havaların açmaya başladığı nisan ayı başları.
Eğer ki, "güzel bir uğraşım olsun" derseniz, işte size bazı püf noktaları:
* Maydanoz, dereotu, taze soğan, tere, roka, turp, soğan, sarımsak, hindiba ve semizotu gibi otsu bitkiler için saksının şekli hiç önemli değildir. Sadece en az 15 santim derinliği olmasına dikkat etmelisiniz...
* Saksıya öncelikle toprağı koyun ve bastırın. Sonra tohumları her yere eşit miktarda rast gelecek şekilde serpin ve üzerlerini biraz toprakla örtün...
* Sulama işlemini mutlaka fısfısla, yağmur yağdırıyormuş gibi yapın. Suluk, maşrapa ya da bunlara benzer şeylerle sulama yapıldığı takdirde toprakta oyulma olabilir ve tohumlar sağa sola kaçabilir. Tohumlar yeşerene kadar her gün sulamaya devam edin...
* Tohumlar yeşerdikten sonra sadece toprak kuruduğunda sulama yapın...
* Bitkilerinizi kuşlardan da korumalısınız. Bunun için saksının kenarlarına uzun çubuklar dikip, üzerini tülle kapatabilirsiniz...
* Sebzeler tüketilme olgunluğuna eriştiğinde, maydanozu koparmak yerine makasla keserek toplamanız akıllıca olur. Bu şekilde, ürün almaya devam edebilirsiniz. Nane de bir kere ekildiğinde senelerce dayanabilir.
* Domates, biber, patlıcan ya da salatalık gibi evlere uygun olan meyveli sebzeler iki aşamada yetişir. Her tohumu birer minik saksıda çimlendirin ve fide haline getirin...
* Fideler yaklaşık 10 santim olduğu zaman daha büyük bir saksıya aktarın...
* Aydınlık bir yerde muhafaza edin...
* Toprağı kurumaya başladığında sulayın...
* Ara ara organik besin vermeyi ihmal etmeyin...
* Yaklaşık 4 ay sonra ürün alabilirsiniz.