Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

07 Nisan '18

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Mışıl Mışıl Uyumak İstiyorsanız...

Mışıl Mışıl Uyumak İstiyorsanız...
 

Vücudumuzun dinlenebilmesi için, yeni güne sağlıklı ve dinç uyanabilmek için "deliksiz uyku" olmazsa olmaz.

Kişiden kişiye değişkendir elbette, lâkin 7 saatlik kesintisiz bir uyku dinlendiricidir genelde...

Ama bazılarımız geceleri bedeni temizleyen, yenileyen, güncelleyen o uykudan nasibimizi alamayız ve bu nedenle hırçın, asabi olabiliriz.

Yapılacak bazı değişikliklerle mışıl mışıl uyumak mümkün olabilir...

İşte sağlıklı uyku üzerine uzmanların tavsiyeleri:

* Yaşı eğer 4 ve üzeri ise yatağınızı değiştirin!.. Zira uzmanlara göre yatağın 2-3 yılda bir değişmesi gerekiyor. Çünkü kaliteli bir uykunun en önemli ve etkili şartı yataktır. O kadar sık değiştirilmese de, en azından çok uzun seneler kullanmamak yerinde olabilir.

* Eğer stres ve gerilim yüzünden gecelerinizi yatakta değil de ayakta geçiriyorsanız, sizde vitamin eksikliği olasılığı yüksek demektir. Bu eksikliği gidermek üzere bol yeşil sebze, esmer pirinç, buğday ve baklagillerden faydalanabilirsiniz.

* Geceleri geç vakitlerde yenilen yemek uykusuzluğa sebep olacaktır... Bu yüzden akşamları en geç saat 8 sularında yemeğinizi yemiş olmalısınız.

* Yatak odanızı sık sık havalandırmalısınız... Zira temiz hava iyi bir uyku çekmenizi sağlayacaktır.

* Akşamları yatmadan evvel yapacağınız kısa yürüyüşler de sizi uykuya hazırlayacaktır.

* Akşam yemeklerinden sonra bir bardak nane ya da papatya çayı içerseniz, günün tüm yorgunluğunu üzerinizden atabilirsiniz.

* Yatağınızın altına bir parça lavanta koyarsanız, rahat ve deliksiz uyumanıza yardımcı olacaktır.

* Uyku ilâçlarından uzak durmanız akıllıca olacaktır. Bu ilâçlar bağımlılık yaptığı için, bir müddet sonra ilâç almadan uyumakta güçlük çekebilirsiniz.

* Her gece, yatağa gitmeden evvel dişlerinizi fırçalayın, yüzünüzü yıkayın ve ışıkları kapatın. Bu gibi davranışlar sizi uykuya hazırlar.

* Bazı uzmanlar, uykunun saatlere ve vücut döngülerine bağlı olduğunu iddia ediyor... Siz de vücut saatinizi hesaplayın. Vücut saatinizde bu ritimlerin farkına varırsanız, bunları avantaja çevirmek için kullanabilirsiniz. Uykunuz geldiğinde hiç ötelemeden, hemen yatağa gidin.

* Eğer saatiniz ışıklı bir model ise ışığının sizi rahatsız etmemesi için ve gecenin bir yarısı uyandığınızda veya uyku probleminiz olduğunda saatin ne kadar geç olduğunu görerek sinirlenmemeniz için, saatinizi kolay görebileceğiniz bir yere koymayın.

* Yeni yıkanmış, mis kokulu yastık ve çarşaf kullanın ki, sakinleşmenize ve gevşemenize yardımcı olsun.

* Eğer sık sık yastığınızı yumrukluyorsanız yastığınız incelecektir. Alçak yastık da uykunuzun kaçmasına sebep olabilir. Bunun için gardırobunuzdan yeni bir yastık alarak yeniden uykuya dalmayı deneyin.

* Yastıkta sertlik tercihi kişiye göre farklılık gösterir tabii ki, lâkin tavsiyeye göre yastık yumuşak olmalı ve fakat aşırı yüksek olmamalı, boynunuzu desteklemeli, alerji yapmamalı ve yıkanabilir olmalı. Yastığın boynu desteklemesi uyku kalitesiyle yakından alâkalı olup, boyun ağrısını azaltıyor.

* Pencerelerinize kalın perdeler takın ki, sokak lambalarından gelebilecek aydınlatma ışığı, dolunay ya da komşu evin ışığı uykunuzu kaçırmasın.

* Yatak odanızı temiz tutun, duvarları da yatıştırıcı renklerle boyayın.

* Yatağınızı dış duvarlardan uzaklaştırarak yerleştirin. Böylece dışarıdan gelebilecek gürültülerin etkisi azalacaktır.

* Yatmadan bir süre önce, bir adet muz veya bir avuç ceviz yiyebilirsiniz.

* Uyumadan evvel kalsiyum ve magnezyum alınabilir. Magnezyum kemikleriniz için mineral kaynağı olmasının yanında doğal bir yatıştırıcıdır. Ayrıca geceleri uykunuzu bölebilen bacak kramplarını önler. Kalsiyum da kas hareketlerini düzenlemeye yardımcı olur.

* Yatmak üzereyken yalnızca su için.

* Asit önleyici ilâçlar, uykuyu engelleyen alüminyum içerirler... O yüzden bu ilâçları yatmadan önce değil, akşam yemeğinden sonra alın.

* Uykuya dalmaya çabalarken kulaklıktan kitap ya da şiir dinlerseniz, dalışı kolaylaştırabilirsiniz.

* Kaslarınızı rahatlatmak maksadıyla okaliptus kullanabilirsiniz.

* Uykudan önce, parmak uçlarınızı gözlerinizin çevresinde dairesel şekilde ve yavaşça hareket ettirin. 1 dakika sonra ağzınıza doğru hareket ettirin, ardından boynunuza ve başınızın arkasına aynı hareketi uygulayın. Gevşeyip uyumaya hazır duruma gelene kadar devam edin.

* Yatağınızın yanında bir gece lambası, küçük bir not defteri ve kalem bulundurmanız akıllıca olacaktır... Gecenin bir yarısı uyanır da aklınıza bir şeyler gelirse, hemen deftere not edebilirsiniz. Böylece tekrar uykuya daldığınızda muhtemelen unutacağınız o düşünceler, uçup gidemeyecektir.

 

 

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..