Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Haziran '10

 
Kategori
Güncel
 

En uzun köşe yazısı...

En uzun köşe yazısı...
 

İlhan Selçuk'u Hacıbektaş Cumhuriyet Meydan'ından dostları ve sevenleri uğurlarken...


İlhan Selçuk Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan binlerce kişinin katılımı ile son yolculuğuna uğurlandı.

Hacıbektaş halkının hoşgörüsüne ve aydınlık yüreğine bırakılmayı vasiyet eden İlhan Selçuk’un yaşamı ve mücadeleci ve bilge kişiliği üzerine yapılan konuşmalar katılımcılardan yoğun destek aldı.

Yaşamını inandığı Cumhuriyet ve Anadolu aydınlanmasına adayan yılmaz bir Atatürkçüydü. Her darbenin işkenceye ve hapse mahkûm ettiği İlhan Selçuk sevmeyenlerinin de saygısını kazanmış bir Anadolu aydınıydı.

1971 darbesi döneminde çok sayıda insana işkence yapılmıştı. İlhan Selçuk, “Ziverbey Köşkü” isimli kitabında, uğradığı işkenceyi anlattı. Kitap, işkencenin ve işkencecilerin yüzüne vurulmuş güçlü bir tokattı.

Fikret Bila “ Adı Cumhuriyet’le özdeşleşmişti. Ömrünü Anadolu Aydınlanması diye isimlendirdiği Atatürk ilke ve devrimlerini, Cumhuriyet değerlerini anlatmaya, aydınlatmaya verdi. Yarım asırlık çizgisini hiç kırmadı, eğip bükmedi. İnandığı gibi yazdı, inandığı gibi yaşadı.” diye yazdı. Hasan Cemal, “Yaşamayı seven, esprisi olan, fena halde zeki, çok kurnaz, iradesi güçlü bir insandı... İlhan Selçuk’un siyasal bakış açısını hiç paylaşmıyordum ama o, bunun için bir ömür boyu inatla, sonuna kadar, hani derler ya ölene kadar mücadele etmesini bildi.” diye yazdı.

İlhan Selçuk, 21 Mart 2008’de, 84 yaşındayken, sabah saat 4:30’da yine gözaltına alındı. “Terör örgütü” mensubu olmakla suçlandı. Bu da bir tür işkenceydi. Daha sonra serbest bırakıldı. Yazılarına devam etti. Ancak, sağlık durumu süratle kötüleşti. Ameliyat edildi ama sonuçta 21 Haziran’da, Ergenekon davasının sonucunu göremeden aramızdan ayrıldı. Sonuçta aklanacağından emindi. Şimdi hoşgörüsüne güvendiği ve onu en iyi anlayacağına inandığı Hacıbektaş halkının bağrında yatıyor. Kardeşi Turhan Selçuk ile yan yana… Aşık Mahsuni Şerif, Hacıbektaş’ı Veli ile komşu…

23 Aralık 1930 Menemen, 23 Aralık 1978 Maraş, 29 Mayıs 1980 Çorum, 2 Temmuz 1993 Sivas katliamlarını anlatan “Karanlık’tan Aydınlığa, İnsanlık Anıtı ve Müzesi”nin olduğu topraklarda “Pencere”sinden en uzun köşe yazısını yazarak aydınlığı çoğaltıyor…

Necati TÜFEKCİ 25 Haziran 2010 Ankara

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..