Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Nisan '21

 
Kategori
Yurtdışından Bildiriyorum
 

ENDONEZYA SINIRLARINI AÇTI

Yazan: Tugba Cosgun
 
Bali, Endonezya, 17.04.2021
 
 
 
Sınırlarını turistlere açan Endonezya'ya seyahat etmek için iş vizesi nasıl alınır?
 
 
Endonezya, Türk pasaportuna vize istiyor mu diye hepimiz eminim araştırmışızdır. Özellikle ‘Tanrıların Adası’ diye bilinen ve unutulmaz bir balayı tatili denilince akla ilk gelen tropikal Bali adasına gitmek herkesin hayalidir. Dünya haritasını açıp baktığınızda, ekvatorun hemen güneyinde ve okyanusun ortasında yer alan 17 binden fazla adadan oluşan ülkenin; bize göre dünyanın öbür ucunda olması, buraya ulaşımın biraz masraflı olması ve yolculuk süresinin gözümüzde büyümesi gibi sebeplerine rağmen, seyahat etmek için doğasıyla sizi kendine hayran bırakan muhteşem bir ülkedir.
 
 
 
Tanjung Aan Sahili, Kuta, Lombok
 
 
Endonezya, normalde Türkiye’nin de içinde bulunduğu, dünyanın birçok ülkesine 30 gün (1 Ay) vizesiz seyahat hakkı veriyordu. İstenildiği takdirde havaalanında 35 dolar karşılığında (500.000 Endonezya Rupisi-IDR) 60 gün (2 Ay) kalma vizesi alma hakkı tanıyor. Bu bilgiler korona virüsü öncesindeki zamanlara aittir. Pandemi ile birlikte ülke sınırlarını tamamen kapatmıştı. Ve şimdi yeniden sınırlarını turistlere açarak seyahat etmek isteyenlerin ülkeye girmesine imkan sağlamaktadır.
 
 
 
Şimdi gelelim benim pandemi döneminde Endonezya’nın Lombok adasında nasıl mahsur kaldığım konusuna.. Radikal bir kararla 2019 yılının Aralık ayında İstanbul'daki işimden istifa edip, evimdeki tüm eşyalarımı satıp, Hindistan'a tek yön bilet alarak başladığım yol maceram; Covid tüm dünyaya yayılmaya başladıkça yön değiştirdi. Yolculuğumda tamamen plansız ilerliyordum. Tayland'dan Endonezya'ya kaçarcasına geliş macerası ile Asya gezim bir süre sadece bu tropik ülkede devam edecekti. Ve sonrasında ise gidişata göre yön değiştirecekti. Fakat pandemi hala devam ediyor ve ben şu anda kendi isteğimle Bali’de kalmaya devam ediyorum. Bana bu dönemde hep ''Endonezya'da bu kadar uzun süre nasıl kaldın?'' sorusu yöneltildi. Sizlere burada kaldığım sürece vize konusundaki tecrübelerimden bahsetmek istiyorum.
 
 
 
 
 
 
Hindu Tapınağı, Bali
 
 
 
 
Başkent Jakarta'ya uçmamın ardından, ülke sınırlarını tüm turistlere kapattı. Türkiye'ye ailemin yanına dönmek yerine, hayallerimin peşinden her ne olursa olsun devam etmeye karar vermiştim. Asya ülkeleri sınırlarını teker teker kapatmaya başlamıştı. Haritada Bali'nin hemen sağında bulunan Lombok adasına ulaştım. Önce ülkeler arası, ardından Endonezya içinde ve sonrasında adalar içindeki ulaşım tamamen durdu. Ve benim Lombok adasındaki mahsur kalma maceram böyle başladı. Ülkedeki tüm turistler için, bir sonraki ilana kadar vize sorunu yaşamaksızın kalabileceğimiz anons edildi.
 
 
 
Sosyal Vize (Social Visa) nasıl alınır?
 
 
 
Endonezya ülke içindeki turistler için Sosyal Vize (Social Visa), ülke dışından seyahat etmek isteyen turistler için ise İş Vizesi (Business Visa) başvurularını online bir sistem üzerinden yönetmeye başladı. Bunun için Endonez bir sponsora ihtiyaç duymaktasınız. Ben bir sponsor bularak, gerekli evraklarla birlikte sosyal vize başvurumu kendim yaptım.
 
 
 
 
 
 
Candidasa Sahili, Bali
 
 
 
 
Sosyal Vize için Gerekli Belgeler: 
 
 
 
Sponsora ait: 
 
Kimlik fotokopisi
 
Doğum belgesi
 
Nüfus kayıt örneği
 
Resmi pul ile imzalı sponsor mektubu
 
Göçmenlik bürosunun verdiği belge
 
Pasaport fotokopisi
 
Vize fotokopisi
 
Banka hesap dökümü
 
Uçak bileti
 
Parmak izi ve biyometrik fotoğraf. (Fotoğraftaki göçmenlik ofisinde, görevli memurlar tarafından fotoğraf ve parmak iziniz alınmaktadır.)
 
Başvuru ücreti 50 Dolar ve 200.000 IDR (2021 tarihli güncel bilgilerdir.)
 
*Her ay vizenizi uzatmak için 500.000 IDR ödeme ücreti bulunmaktadır.
 
 
 
 
Ben bütün bu evraklar ile birlikte Online Vize başvuru sistemi (visa-online.imigrasi.go.id) üzerinden başvuru yaptım. E-Vize başvurum, 7-15 gün içinde onaylanarak mail yoluyla elime ulaştı. Online sistem her gün saat 08:00 ile 16:00 arasında ve ülke genelinde toplam 600 başvuru kabul etmektedir. Eğer vize sonucunuz olumsuz ise ilk 3 gün içinde mail ile geri dönüş yapıyorlar.
 
 
 
 
 
 
Mataram Göçmenlik Ofisi, Lombok
 
 
 
 
Endonezya sınırlarını yeniden turistlere açtı. Peki ülkeye giriş şartları nelerdir?
 
 
 
Endonezya Nisan 2021 tarihinden itibaren ‘’İş Vizesi (Business Visa)’’ almaları şartıyla yeniden sınırlarını turistlere açtı. Bu vizenin amacı ’’Ülkenizi ilerleyen dönemlerde bir iş kurmak amacıyla seyahat etmek istiyorum.’’ diyen yabancılar için ülkeye rahatlıkla gelmelerini sağlamaktır. Yani, halihazırda bir iş kurmanıza gerek yoktur. Sosyal vizeden ayırmak için adına ‘’iş vizesi’’ denilmektedir.
 
 
 
 
 
İş Vizesi (Business Visa) nasıl alınır?
 
 
 
İş vizesine başvurmak için, yukarıdaki sosyal vize için gerekli olan tüm evraklara sahip olmanız gerekmektedir. Buna ek olarak; 
 
 
 
Sağlık sigortası
 
Banka hesabınızda 10.000 Dolar olduğunu gösteren belge
 
Herhangi bir sağlık sorunuyla karşılaştığınızda tüm masrafları kendiniz karşılayacağınıza dair bir dilekçe
 
Uçak bileti (İş Vizesi ile 6 ay kalma hakkına sahip oluyorsunuz. Uçak bileti tarihlerinizi ona göre ayarlayabilirsiniz.)
 
 
 
 
 
 
 
Nusa Dua Sahilinde Günbatımı, Bali
 
 
 
 
 
Bütün bu evraklara sahip olan, yurtdışından iş vizesi ile gelmek isteyen ve yerli bir sponsoru olan bir arkadaşım için birlikte online vize başvurusu yaptık. Başvuru ücretini ödememize rağmen 3 gün içinde red maili geldi. Bu yüzden yurtdışından gelmek isteyenler için bir ajans aracılığıyla, şahsi sponsor değil de bir iş yeri sahibi olan sponsor kullanmanız sizin aleyhinize olacaktır. Bu fırsatı avantaja çeviren birçok ajans, turistler üzerinden çok ciddi bir gelir elde etmektedir. Gelmeyi düşünen arkadaşlar bana ulaşırlarsa size güvenilir ve uygun ücretli birkaç ajans önerebilirim.
 
 
 
 
 
Ülkeye sadece Jakarta havaalanı üzerinden giriş sağlanmaktadır ve ülkeye geldiğinizde havaalanında PCR Covid Test uygulanmaktadır. Ardından 5 gün boyunca size sunulan bir listedeki otellerden birini seçerek, karantinada kalmak zorundasınız. Bu 5 günün ardından yeniden bir PCR Covid test yapılmaktadır ve sonucunuz negatif olduğu taktirde istediğiniz şekilde ülke içinde seyahatinize devam edebilirsiniz. Buraya kadar her şey çok güzel ve planlı görünse de bütün bu test, konaklama ve yiyecek giderlerini şahsınız tarafından karşılanmak zorunda olduğunu üzülerek söylemek zorundayım.
 
 
 
Korona virüsü, Endonezya’nın adalardan oluşan bir ülke olmasından dolayı ve kişi başına düşen alanın çok fazla olmasından dolayı, Java adası dışında pek fazla yayılmadı. Yani Endonezya’ya geldikten sonra, Antijen Covid Test yaptırmanız şartıyla ülke içindeki adalarda rahatlıkla ve korkmadan seyahat edebilirsiniz. Fakat, bu durum fırsata çevrilerek, özellikle yabancı uyruklular için çok güzel bir pazara dönüştü. En son güncellemelere göre Bali adası son 24 saat, diğer adalar ise son 48-72 saatte yapılan Antijen Covid testlerini kabul etmektedir. 
 
 
 
Tüm dünyayı saran Korona Virüsü döneminde, Endonezya’nın Lombok adasında mahsur kaldığım ve şimdilerde Bali’de kalmaya devam ettiğim için kendimle gurur duyuyorum. Elbette hayatın her evresinde olduğu gibi, başka bir ülkede kalmanın artıları ve eksileri yok değil. Fakat en önemlisi, bir kadın olarak; hayallerime sımsıkı sarılıp, tüm riskleri göze alarak, konfor alanıma sığınmak yerine, bu kararı aldığım için asla pişman olmadım. Endonezya’da 1 yılda neler yaptığımı merak edenler tinyfootedturtle.travel.blog/2021/03/17/endonezyada_1_yil blog sayfamdan hikayelerime ulaşabilirsiniz.
 
 
 
Tüm güzel günlerin yeniden ve öncekilerden daha enerji dolu, daha özgürce, daha çok fırsatlarla bizlere geri geleceği ümidiyle.. 
 
 
 
 
 
 Blog : tinyfootedturtle.travel.blog/
 
 
Toplam blog
: 13
: 99
Kayıt tarihi
: 24.03.21
 
 

Fizikçi olarak başladığım hayatıma, sırt çantası ile dünyanın öbür ucunda minimal olarak kurduğum..