Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mart '07

 
Kategori
Alternatif Enerji
 

Enerji prizden geliyor II "E = mc²"

Enerji prizden geliyor II "E = mc²"
 

Bu gün enerji ihtiyacının sene orani/Sanayi kalkınma hızı ile birleştirdiğimiz zaman verilere göre % 8 olarak görülmekte. Bu durum karşısında acilen alınacak enerji alternatifi ne olabilir? Bu gün dünyada kullanılan atom reaktörüne "evet" dediğimiz zaman bunun ilk temel atımı ile üretime geçeceği zaman 4, 5-5 sene, bu zaman içersinde ihtiyacı karşılıyacak olan enerji eksiğinin karşısında kaç tane reaktöre ihtiyaç olduğu ve bunun maliyeti. Maliyetini yap kulan sys.temi altında düsünecek olursak ilerideki günlerde kullanıcıya maliyeti ne olacaktir? Senelerin gösterdiği politik şeffaflık her hangi bir tehlike anında halka ne derecede yansıyacaktır? Bunu Çernobil kazasının arkasından çay içen milletvekillerimiz bizlere gösterdi, hala aklımızdan çıkmamıştır.

İkinci bir konu ise atıkların saklanması. Daha fabrika atıklarının skandalları süre gelirken acı tarafı ise bunu yapanların bir kaç ufak cezalarla kurtulduğu bir ülkede bazı noktaların bir kaç defa düsünülmesi gerekmez mi ?
Atom reaktörlerin bu günkü enerji maliyeti diğer alternatifler içersinde seçenek olması şart midir?Sakın bunun karşılaştırmasını Uçak ve otomobil kazaları ile karşılaştırarak komik şeyler yapmaya da kalkmıyalım .

Radyasyon Kazaları 1944-2001 :

Dünya Genelinde 1944-2001 arası 420 radyasyon kazası meydana gelmiş, bu kazalarda en az bir kişi yüksek oranda radyasyon ile ışınlanmıştır,
3000 kişi yüksek doz almış, 133 ölüm olayı gerçekleşmiştir.
Ancak, radyasyon kaynaklarının kontrol dışı kalması sonucu daha ciddi kazaların olacağı öngörülmektedir (Avrupa'da 30.000 kayıp kaynak).

Ikinci bir alternetif olarak Rüzgar Panellerini ele alacak olursak.
bu gün temel atimina basliyacak olursak 1 sene icersinde üretime basliyabilecegi veriler icersindedir.Sizlere 2006 senesi olarak yasadigim ülkenin bu payi rakkamlarla vermeye kalktigim zaman.70 Milyon Sanayi ülkesi olan Almanya'nin enerji ihtiyacini 6, 8 ni karsilamaktadir.Bu oran tüketimin bizim tüketim rakkamlari ile mukayese yaptigimiz zaman.Cok cok daha yukarilarina cikabilecegini tahmin edebilirsiniz.Bu günki sayisi 18.054 adet olmakta ve alinan enerji miktari senelik 26, 5 milyar kilowat/saat.Bu arada bu secimle hava kirlenmesinin önledigi C 02 miktari ise 26 milyon ton.Acilan is sahasinda calisan insan sayisi 2006 senesi ile 64 bin is yeri.
Günes enerjisini ele alicak olursak.Bu günki sartlar altinda maliyetin biraz daha yüksek olmasi.Kullanan ülkelerin cografi durumlari bu sektöre yapilan yatirimlari biraz agarlastirmistir.Bu durum ancak senelik %1 artimi göstermis olmasina ragmen.Mevcut Atom reaktörlerinin devreden cikarilmasi yönündeki calismalarin karsiligi olarak 2013 senesinde bunun 49 TWh ya ulasmasi planlamis ve yatirimlar ona göre yapilmistir.

Ülkemizde ise yapilan ölcümlerle günlük 7, 2 saat günes enerjisinde olmasi bu alternatifi ön plana cikartmaktadir.Bu enerjinin senelik kirlenme önlemesi C02 olarak 20-30 milyon ton olarak hesaplanmaktadir.

Bugün Dünya da 500 milyar m3 Hidrojen üretimi olmakta bu konumda Türkiye'de de calismalar yapilmaktadir.En cok Petrokimya endüstürisinde kullanilmaktadir.Su anda
Ticari bir üretime gecilememistir.

Diğer alternatiflerin bizim konumuza uyan bölümlerinin, maliyet ve bölgelere yayilarak bu enerji ihtiyacının karşılanması , tehlikeli boyutlara ulaşılmadan
yapabileceğinin kanısındayım.Yazı dizimde sizlere biraz olsun alternetifleri anlatmaya çalıştım.Bu konular paniğe kapılmadan çok iyi düsünülmesi gereken konulardır.

Bu gün yapılan panellerde tabiki çok yönlü ele alınmaktadır.Bilim adamlarının düsünceleri ile çevreci kişilerin düsüncelerinin uyuşmasını beklemek yanlış olur.Benim kendi fikrime göre coğrafı durumumuzu göz önüne getirerek maliyet hesaplarının en iyi şekilde yapılması ile bir de kafamızı kumdan çıkararak diğer ülkelerin kulandıkları bu günkü enerjilerin yerine yeni enerji konseptlerini bakarak acele etmeden karar vermemiz gerekmektedir.

Bu gün atom reaktörlerinin alternetiflerini devreye sokarak, yavaş yavaş bu enerjiden vazgeçilmeye başlanmasının nedenleri bulunmaktadır. Unutulmaması gereken en önemli konulardan bir tanesi de seçilecek olan enerjilerde hava kirliliğinin önlenmesi özelliğini taşıyorsa bu durumda ayrılan mali yardımlardan faydalanmak için çalışmalar ve hesaplar yapmamız gerektiğini düsünüyorum.

AB standartları olsun veya bir çok ortaklıklarda maddi yönleri iyi etüd ve incelemelerde bulunmadığımız için faydalanabileceğimiz, bir çok kapıları açmakta geç kaldığımız kanisindayım. Bazı bilgilerin hiç olmazsa medyanın katkısıyla alt tabana aktarılmasının zamanı gelmiş de geçmektedir.

Unutulmaması gereken şey hepimizin aynı gemide olmamızdır.Bu gün birey olarak; atılan her imza ve anlaşmalarda bizlere düşen payın ne olduğu veya bizlerden neler götüreceğini bilmenin zamanı gelmiş de geçmektedir.Bu gün herzaman söylediğim gibi AB ülkelerinde yaşıyan bireyler AB konusunda tam olarak bir bilgiye sahip olmamalarına rağmen kendilerini ilgilendiren her konuyu menfaatleri içersinde anında öğrenmektedir. Orada bu kararları çıkaranları, oraya gönderenlerin kendileri olduğunun bilinci içersindedirler.

Saygılarımla.

 
Toplam blog
: 271
: 1289
Kayıt tarihi
: 20.02.07
 
 

Bütün canlıları seven, kendi penceresinden yaşamı anlamaya çalışan, onlardan bir şeyler öğrenmek ist..