Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Aralık '15

 
Kategori
Anne-Babalar
 

Engelli ailede yapılan hatalar- öneriler

Engelli ailede yapılan hatalar- öneriler
 

ENGELLİ AİLE DE YAPILAN HATALAR-ÖNERİLER


- Engelli çocuğu olmak ayıpmış, utanılacak bir şeymiş çevreye karşı engelli çocuğunu gizleyip normal aile görüntüsü veren aileler maalesef vardır ve geleceğin belki de dahi olabilecek yetenekli engelli çocukları bu durumun kurbanı olabilmektedirler.

- Çocuğun engelli olmasından dolayı aile kurallarına uymama hakkı çocuğa verilerek dokunulmazlık kazandırılır. Bu gereksiz ayrıcalıklı tutumdur ve çocuğun aile hayatına olumsuz etki edecek bir durumdur.

- Lokman hekime hastalarımıza ne yedirelim diye sormuşlar şu cevabı vermiş Acı söz yedirmeyin de ne getirirseniz olur. Evet engelli çocuklarımızın da şevkini heyecanlı, incitici sözlerimizle asla kırmamalıyız. Engelli çocuklar bir bardak gibidir. Kırıldıklarında cam parçacıkları gibi onları bir daha toparlayamayabilirsiniz

- Ailede engelli çocuğa tüm ilgi alaka kaydırılır. Tüm olanaklar sunulur. Hatta ve hatta diğer kardeşlerin yaşamı unutulur. Farkında olmadan anne babalar diğer kardeşlerin engelli çocuklarını kıskanmalarına sebep olabilir. Yani aile de çocuklar arasındaki denge bozulmuştur.

- Üretmeyen engelli bir çocuk ve ailesi birlikte tükenmeye mahkûmdur.

-Bazı aileler çocuklarını rehabilitasyon merkezlerine göndermeme hatasına düşmektedirler. Mutlaka göndermeliler ve verilen eğitimleri bizatihi takip etmeliler.

-Engelli çocuk tamamıyla eğitim merkezlerine bırakılmamalıdır. Anne baba da eğitime dâhil olmalıdır. Çünkü Engelli çocuğa anne babadan başka hiç kimse yakın olamaz.

-Engelli çocuk eğitimi takibi sadece anneye yüklenmemelidir. Babada bu sürece katılmalıdır. Yapılan araştırmalarda babalarında müdahil olduğu engelli çocuk eğitim ve rehabilitasyonlarının daha başarılı geçtiği gözlemlenmiştir.

-Engelli çocuğa karşı anne baba ve kardeşler daha sağlıklı iletişim kurabilmeleri empati yapmalarına bağlıdır.

-Bazı aileler maalesef çocuklarının engellilik durumunu, eğitim olanaklarını araştırmamış olup yeterli bilgiye sahip değildirler.

- Aile çevre olan ilgisini azaltmamalı daha da artırmalı ve engelli çocuklarına başkalarınında katkıda bulunabilmelerine fırsat vermelidir.

- Engelli çocuğu olan anne ve babalarda çocuklarının durumlarını öğrendiklerinde psikolojik bozukluklara maruz kalabilirler ve aile bir uzman psikolog tarafından desteklenmelidir.

-Aile bireyleri duygularını birbiri ile rahatça paylaşabilmeli. İçe kapanmamalı.

-Engelli çocuğundan dolayı tatil yapmama da aile için sorundur. Tatil engelli çocuğunuza ve diğer aile bireylerine moral olacak ve geliştirecektir.

-Olumlu bakış açısına sahip olmalı anne babalar. Negatif duygulardan değil pozitif yönden hareket edilmelidir.

- Engelli çocuğunuza acıma gibi gaflete düşmeyin. Bu hataya düştüğünüz anda bütün vermiş olduğunuz emekler bitebilir.

- Engelli çocuğu genelde yalnız bırakmayın. Sürekli kalabalıklarda olmasını sağlayabildiğiniz ölçüde sağlayın.

- Anne baba kendine yeterince vakit ayırmalı ve kendini ihmal etmemelidir. Anne babanın sağlıklı sıhhatli ve moralli olması engelli çocuğa gelişim yönünde pozitif olarak yansıyacaktır.

- Haftada,ayda bir gün çocukların aile bireylerin sorunlarını dinleme günü oluşturun.

 
Toplam blog
: 358
: 662
Kayıt tarihi
: 22.12.12
 
 

4 Aralık 1982'de Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde doğdu.Tavşanlı Fevzi paşa ilköğretim okulu,İmam h..