Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

03 Eylül '14

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Engelliler Dünya imtihanından muaf mıdır?

Engelliler Dünya imtihanından muaf mıdır?
 

 Dünya insanoğlu için bir imtihan yeri. Allah-u Teala kullarını değerlendirirken; hangi kulunun en iyi ibadet edeceğini ölçüyor. İmtihanda engellilik bir çeşittir. Engelli olmak imtihandan muaf olunduğu anlamını taşımaz. Engelli engelini şöyle görmelidir; Allah-u Teala’nın takdiri üzerinde yaşanan imtihana teslim olmalı.

Yarabbi senden gelen her şeye razıyım diyebilmeli ki kurtuluşa erebilsin. Engelini yük olarak değil, lütuf olarak görmelidir. Tepeden tırnağa Allahın ikramı olduğumuzu unutmamalıdır. Allah-u Teala isterse ikramını, hediyesini alıp verebilir. Engelli bir birey bedensel eksikliklerinden ziyade, bedensel fazlalıklarının hesabını verebilme kaygısını da taşımalıdır. 1

     İslamiyet tarihinde engellilik hiç konuşulmamış, farklı görülmemiştir. Meselenin özünde zihinsel engelli olan bireyleri istisna tutarak aklı bütün olan bireyler bedensel eksiklikleri dahi olsa dünya üzerinde imtihan halindedir. Abdullah İbn-i Mektum doğuştan görme engelli olmasına rağmen Allah Resülünün yanında cemaatle namaz kılmıştır. Hatta ve hatta Allah Resülü onu sefere çıkarken yerine vekil bırakmış, Abdullah İbni Mektum da ezan okuyup ka- met getirmiş ve cemaatle namaz kıldırmıştır. Bu, engellinin sorumluluk alması gerektiği ve hesaba çekileceğinin en güzel örneğidir.

     Neticede; ‘Biz gerçekten insanı en güzel biçimde yarattık’ (Tin, 4) ’Allah size şekil verdi ve şeklini en güzel yaptı’ (Teğabün, 3), ’Sonra insanı şekillendirip ona ruhundan üfledi. Sizin için işitme, görme ve idrak organları yarattı’ (Secde, 9) anlamındaki ayetler Allah-u Teala’nın in- sanoğlunu en güzel ve en mükemmel biçimde yarattığını ifade etmektedir.

     Varlıkların en mükemmeli, en üstünü ve en şereflisi olan, alemde var olan her şey hizmetine sunulan insanın Allah katındaki değeri iman, ibadet, salih amel, takva ve güzel ahlak nispetindedir. Çünkü Allah-u Teala insanları bu açıdan değerlendirmekte, onların fiziki yapılarına, renklerine, ırklarına, cinsiyetlerine, sağlam veya engelli oluşlarına bakmamaktadır. Sevineceğimiz, huzur duyacağımız şeylerle karşılaşmayı nasıl tabii buluyorsak, zaman zaman bizi üzecek bir olayla, musibetle, hastalıkla, felaketle karşılaşmayı da tabii bulmalıyız. Musibetlere, felaketlerlere ya da başımıza gelen bir hastalığı tabii karşılamanın en iyi yolu sa- bırdan, hayatı pozitif görmekten, yeteneklerinizi keşfetmekten geçer. 2

    Ne Mutlu… Karşılaştığı bütün zorluklara rağmen dünya imtihanını başarıyla yürütenlere.

     Ne mutlu… Başarı yolunda yılmadan, yıkılmadan, azimle, gayretle, emin adımlarla başarı yolunda yürüyenlere.

     İmtihansız insan yoktur. Bazı insanlar dünyada herkesi mutlu, sadece kendile-

rini dertli zannediyorlar. Oysa ki dertsiz insan yok. Herkes imtihan halinde. İmtihan’ın sağlıklı engelli ayrımı yok. Allah önünde tüm kullar imtihan kulvarında eşittir.

KAYNAK;

1          Mustafa İslamoğlu ‘Engelli ve engelilik’ CD 1-2

2          Diyanet dergisi, Sayı 132, Sayfa 40-43

 
Toplam blog
: 358
: 662
Kayıt tarihi
: 22.12.12
 
 

4 Aralık 1982'de Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde doğdu.Tavşanlı Fevzi paşa ilköğretim okulu,İmam h..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara