- Kategori
- Güncel
Engelsiz Havalimanı
Türkiye’de engelleri kaldıran ilk havalimanı Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı oldu. Atatürk, Esenboğa, Adnan Menderes, Antalya havalimanları da çalışmalara başladı.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), engellilerin eşit şartlarda seyahati için gerekli düzenlemeleri yapan havalimanlarını hem sertifikayla hem de ücrette indirim yaparak ödüllendiriyor.
SHGM, Türkiye’deki havaalanlarında engelli yolculara direkt olarak hizmet veren, Havaalanı işletmecisi, terminal işletmecisi, havayolu şirketi ve yer hizmetleri kuruluşların bu konuda gerekli tedbirleri almaları için “Engelsiz Havaalanı” projesi uygulanmaya başladı.
AB müktesebatına uyum çerçevesinde engelli yolcuların mağdur edilmemesi ve verilen hizmetlere ilişkin olarak yolculara gerekli tüm kolaylığın sağlanması, bu yolcuların diğer yolcularla eşit şartlarda seyahat edebilmesi hedeflendiği bu proje çerçevesinde Sabiha Gökçen Havalimanı(İSG), tüm engelli yolculara yönelik hazırlanan imkân ve kolaylıklar ile birinci olmayı başardı.
Engelliler için yapılan (imkân ve kolaylıklardan) düzenlemelerden herhangi bir ek ücret talebinde de bulunulmayacak.
Sabiha Gökçen Havaalanında (İSG), faaliyet gösteren kuruluşların gerekli şartları yerine getirmesinin ardından SHGM tarafından “Engelsiz Havaalanı” olarak adlandırılmaya başlandı.
Ayrıca kurum ve kuruluşlara hizmet tarifesinde indirimler ile teşvikler sağlanıyor.
Şartları yerine getiren SHGM tarafından yetkilendirilmiş havaalanındaki herhangi bir kuruluşun, o havaalanı için ödeyeceği yetki belgesi, ruhsat, sertifika gibi izin belgelerinin temdit ücretlerinde yüzde 10 indirim yapılıyor.
Eğer havaalanındaki tüm kuruluşlar bu şartları yerine getirirse; o havaalanına “Engelsiz Havaalanı” unvanı veriliyor. Bu unvanı alan havaalanında hizmet veren, havaalanı işletmecisi dâhil, tüm kuruluşların SHGM tarafından verilen yetki belgesi, ruhsat, sertifika gibi izin belgelerinin temdit ücretlerinde de yüzde 25 indirim yapılıyor.
Engelsiz Havaalanı Projesi, havaalanlarının herkes için “ulaşılabilir” hale gelebilmesi için büyük bir etken olacak ve aynı zamanda bu projelerde yer alan havacılık işletmelerine de önemli bir katkı sağlayacak.
Türkiye’de bütün şartları yerine getirerek SHGM’nin indirimlerinden yararlanan ilk havaalanı İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı oldu.
Havalimanına sertifikasını Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım takdim etti. Geçtiğimiz hafta havalimanında düzenlenen sertifika törenine Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, İSG CEO’su Gökhan Buğday, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal ile çok sayıda yönetici katıldı.
Törende “Türkiye’nin ilk engelsiz havaalanı” unvanına sahip olmanın kendileri için büyük bir gurur olduğunu dile getiren Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, “İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı; kendi hedefleri doğrultusunda ilerleyerek, açılışının üzerinden çok kısa bir süre geçmesine rağmen rekorlara imza attı.
Geçtiğimiz yılı ödüllerle kapattık. 2010 yılında terminalimizde 11.6 milyon yolcuya hizmet verdik. Engelsiz havaalanının gerektirdiği kriterleri, inşaat projesi aşamasında planlayarak, çok kısa bir sürede nihayetlendirdik” dedi.
SABİHA GÖKÇEN’DE NELER YAPILDI?
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nı engelsiz hale getirmek için yapılanlardan bazıları şöyle.
> Otoparkta engelli yolcular için özel park alanları oluşturuldu.
> Engelliler için terminal giriş noktaları yapıldı.
> Özel tasarımı yapılmış terminal danışma noktaları kuruldu.
> Dinlenme yerlerinde koltuklardan bir bölümü engelli yolculara tahsis edildi.
> Terminal içerisindeki belirli sayıda harici telefonların yüksekliği engelliler için uygun yüksekliğe çekildi.
> Yeme, içme ve dinlenme amaçlı alanların kot farklılıkları kaldırıldı.
> Görme engelli yolcular için hissedilebilir yüzeyler konuldu.
> Görme engelli yolcular için sesli uyarı sistemi ve Braille alfabesi ile hazırlanmış özel donatılmış asansörler konuldu.
> Yürüyen bantların hareket yönleri ve basamakların köşe kenarları görme engelliler için belirginleştirildi.
> Engelli yolcuların geçişlerini kolaylaştırmak için özel pasaport kabinleri hazırlandı.
> İçerisinde acil yardım çağrı butonu bulunan özel donatılmış tuvaletler konuldu.
> Otobüslerin bazılarında yardımsız biniş imkânı sağlayan platform konuldu.
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı engelleri kaldırdı.
Engellilere rahat bir yolculuk için uzun süredir çalışmalarını sürdüren İstanbul Atatürk Havalimanı da kısmen uyguladığı çalışmaları tamamladığında Engelsiz Havaalanı Sertifikası alabilecek.
Bu arada Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes ve Antalya Havalimanı başta olmak üzere çok sayıda havalimanı işletmesi Engelsiz Havalimanı Sertifikası almak için çalışma başlattı ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne başvuruda bulunmaya başladılar.