- Kategori
- Edebiyat
Entellektüel olmak

Şu Türkiye'nin gündemini meşgul eden bir konu var. Orhan Pamuk ve Nobel ödülü ile ilgili. Türklüğe hakaretten mi yoksa gerçekten hak ettiği için mi aldı ödülü? Gazete yazarlarının çoğu bu konu ile ilgilendi. Bir zamanların solcu geçinen yazarları dahi Orhan Pamuk'un ödülünü yazarlığından değil de yapmış olduğu açıklamalardan aldığını yazdı. Bu yazarların bence yapmış olduğu kesinlikle kedinin ulasamadığı ciğere mundar demesi gibi. Ve bu yazarlara sormak gerekiyor. Bu yazarlar İsveç Kraliyet ailesinin vermiş olduğu bu ödülün verilme kritiğini biliyorlar mı? Biliyorlarsa nedir bu kriterler bize açıklayabilirler mi?
Orhan Pamuk'u elestiren bir tek yazarlar olmadı. Bu yazarların yazmış olduğu çoğu makalelere yapılan yorumların ortak paydası, Orhan Pamuk'un ödülü Türklüğe hakaretten aldığıydı. Bu insanlara sormak lazım. Orhan Pamuk'un edebi dili nasıl? Yazdığı kitapların kaç tanesini okumuşlar? Cevapları az buçuk kestirebiliyorum. Orhan Pamuk gibi entellektüel kişiler, kendi ülkelerinin politikalarını hep eleştirmişlerdir. Çünkü bu insanlar politikacı degiller. Aydın insan oldukları için de geniş düşünüyorlar. Ve gerçekleri daha kolay söyleyebiliyorlar.
Gelelim şimdi Orhan Pamuk'un söylediklerine. Dünyadaki tüm tarihçiler yalan, sadece bizim tarihçilerimiz mi doğru söylüyor? Milattan önceki insanların yaşamlarına dair belirtilere çok rahat sahibiz. Nasıl yaşadıklarını, neler yaptıklarını, hangi dili konuştuklarını, hangi yasayı çıkarttıklarını biliyoruz. Ama daha üzerinden 100 sene geçmemiş bir olayın inceliklerini bilmiyoruz. Acaba neden? Bence gerçeklerle yüzleşmek işimize gelmiyor.
Birinci Dünya savaşında Osmanlının ittifaki olan Almanyanın, Türkiye'de çalışan diplomatların telgraflarına neden bakmıyoruz? Rus kaynaklarını neden göz önünde tutmuyoruz da sadece kendi tarihçilerimizin yazdıkları ile yetiniyoruz? Herkes Ermeni ve Türk tarihçilerinden oluşan bir komisyonun olayı açıklaması isteniyor. Neden Ermeni ve Türk? Bence tarafsız olan bir grup tarafından araştırmanın yapılması gerekiyor.
Tarihi ile yüzleşen bir sürü devlet oldu. Daha sonra bu olaylardan dolayı yeni nesil özür diledi. Biz neden aynısını yapmıyoruz?
Gerçekle yüzleşelim. Kaybedecek hiçbir şeyimiz olmaz. Bilakis birçok şey kazanırız.